Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 18 juni 2022 @ 00:00 door Travelboy , 540 keer bekeken

Na TUI gaat ook reisorganisatie Sunweb treinen inzetten om duurzamer te reizen. Vanaf komende winter moeten de eerste nachttreinen rechtstreeks van Amsterdam naar de Franse Alpen rijden.

 

2391 b15f7ddff040673579aa622cf7bcb41b

De nachttrein van Sunweb kan straks 700 mensen vervoeren. Een stuk meer dan één vliegtuig. Credit: Sunweb

 

Om acht uur ’s avonds stap je in de trein, om de volgende ochtend aan te komen en meteen uitgerust te kunnen skiën. Als het aan reisorganisatie Sunweb ligt, kan dat vanaf komende winter. Het gaat een samenwerking aan met spoorwegmaatschappij European Sleeper.

 

Hoewel nachttreinen niet nieuw zijn, kiest Sunweb heel bewust voor deze samenwerking omdat zo de hele trein met klanten kan worden gevuld. “Dat zijn ruim 700 mensen die je dan met de trein kunt laten gaan, toch al snel drie Boeings”, zegt woordvoerder Martine Langerak. “Het wordt dan echt een Sunweb-trein. En we kunnen er bijvoorbeeld ook een après-skiwagon inzetten, als klanten daar behoefte aan hebben.”

 

Sprake van een trend


Ook reisorganisatie TUI biedt sinds kort treinreizen aan als alternatief voor het vliegtuig. Volgens Frank Oostdam van de overkoepelende reisorganisatie ANVR is er sprake van een trend. “Niet alleen nemen reisorganisaties de trein vaker op in hun aanbod, er is zeker ook meer vraag naar reizen per trein. We zien steeds meer nachttreinen weer opnieuw actief worden.”

 

Toch is volgens Oostdam het volume van de trein vergeleken met andere vormen van vervoer nog heel erg laag. “Er is nog geen level playing field wat dat betreft. De trein is over het algemeen duurder en je doet er langer over. De grote stap wordt pas gezet als het Europese treinnetwerk wordt verbeterd met bijvoorbeeld meer hogesnelheidslijnen, en als het vliegen duurder gaat worden.”

 

Uitgerust aankomen


Sunweb ziet in de nachttrein veel voordelen. “Omdat je onderweg slaapt, is de langere reistijd geen probleem. Je komt uitgeslapen op je bestemming aan en de vakantie kan meteen van start”, staat in het persbericht. Via dochteronderneming Eliza was here kan sinds kort ook een treinreis naar Zuid-Italië worden geboekt. Maar dat is volgens Langerak anders dan deze nachttrein, omdat je daarmee langer aan het reizen bent. “Daar is het echt onderdeel van de reis. De nachttrein wordt eerder een alternatief voor bijvoorbeeld de auto.”

 

De Nederlands-Belgische spoorwegmaatschappij European Sleeper zet specifiek in op nachttreinen. Het bedrijf werd in 2021 opgericht door twee ondernemers, en haalde eind 2021 500.000 euro aan startkapitaal op door middel van crowdfunding. Doel is om elk jaar een nieuwe treinverbinding te introduceren. De eerste verbinding gaat waarschijnlijk van Amsterdam naar Praag.

 

Hoe duur een kaartje gaat worden naar de Franse Alpen, daar kan Langerak nu nog niets over zeggen. “Halverwege juli kunnen de eerste reizen worden geboekt, dan weten we het.”

 

bron: www.change.inc

 

 

 

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.