Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 18 november 2022 @ 04:23 door Travelboy , 299 keer bekeken

Het klinkt als een ver-van-mijn-bed-show, toch worden Nederlandse reizigers steeds vaker met spoed weggehaald van hun bestemmingen na symptomen van rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid. Het aantal meldingen verdubbelde zelfs tussen 2016 en 2018. Als je (mogelijk) rabiës hebt opgelopen is het belangrijk dat je direct aan de bel trekt om dodelijke afloop te voorkomen. Een lik van een dier kan namelijk al genoeg zijn om geïnfecteerd te raken. Maar geen reden tot zorg, het is ook te voorkomen.

 

 

hondsdolheid_rabiës

Welkom @ Windhonden.nl

 

 

Tikkende tijdbom


Hondsdolheid is een virusziekte die een ernstige infectie veroorzaakt in de hersenen. Van die infectie ga je dood, tenzij je je vooraf hebt gevaccineerd óf wanneer je op tijd antistoffen krijgt toegediend. Als het je centrale zenuwstelsel bereikt ben je eigenlijk al te laat. Het is dus van belang dat je het virus herkent en zo spoedig mogelijk antistoffen krijgt. De verspreiding gebeurt doorgaans bij zoogdieren via speeksel, maar het kan bij een mens terecht komen via een lik, krab of beet.

 

Symptomen van hondsdolheid


Het is een misvatting om te denken dat je de ziekte alleen oploopt in Azië, Zuid-Amerika of Afrika. Ook in Oost-Europese landen zoals Polen, Roemenië en Albanië kan het voorkomen. Toch staan Indonesië en Thailand aan kop als het gaat om het aantal meldingen van een mogelijke besmetting. De symptomen beginnen met koorts, hoofdpijn en misselijkheid. In een later stadium spelen verlammingen en een stijve nek zich op.

 

Vooraf vaccineren


Reis je naar een land waar veel rabiës gevallen voorkomen? Zorg dan dat je zoveel mogelijk uit de buurt blijft van dieren. Loop er bijvoorbeeld met een boog eromheen. Het beste advies blijft om je van tevoren te laten vaccineren. In sommige landen zijn er namelijk geen antistoffen (meer) beschikbaar en bestaat er een kans dat hulp te laat komt. Het vaccineren tegen hondsdolheid is wel prijzig, het zijn er namelijk 3, die per stuk zo’n 70 euro kosten. Wel worden bij sommige bestemmingen deze kosten vergoed door je zorgverzekering.

 

Kleine kans op rabiës in Nederland


In Nederland hoef je je weinig zorgen te maken over rabiës. Hier komt het namelijk niet meer voor. Honden en zelfs wilde dieren worden hier tegen het virus gevaccineerd. Echter blijft het wel belangrijk om op te letten, zo kan de ziekte altijd meekomen met bijvoorbeeld ingevoerde jonge hondjes uit Oost-Europa.

 

bron: www.maxvakantieman.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.