Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 22 november 2022 @ 00:26 door Travelboy , 569 keer bekeken

De Europese Commissie heeft een voorstel ingediend voor regels die meer inzicht moeten geven in verhuurplatforms zoals Airbnb. De nieuwe regels betekenen dat verhuurplatforms meer informatie moeten delen met de overheid. Zo kunnen Europese overheden zorgen voor duurzamer toerisme. Bijvoorbeeld door illegale verhuur tegen te gaan en beter beleid te maken voor regio’s waarin een huizentekort is.

 

Toeriste met een vergrootglas

 

Wat is de situatie?


Het verhuren van appartementen en huisjes via platforms voor kortetermijnverhuur komt steeds vaker voor. Samen vormen al deze huisjes en appartementen een kwart van het totale accommodatie-aanbod voor toeristen in de EU. Het aantal boekingen is daarnaast tijdens de COVID-crisis flink gestegen. Het beleid voor deze verhuurplatforms verschilt per EU-land.

 

De verhuur van accommodaties heeft voor verhuurders en voor toeristen veel voordelen. Maar er zijn ook zorgen. Als een stad of regio erg populair is, kan de verhuur tot veel problemen leiden. Bijvoorbeeld omdat er te weinig betaalbare woningen overblijven voor bewoners, omdat toeristen overlast veroorzaken of omdat accommodaties illegaal worden verhuurd.

 

Snap2Close is a leader in vacation rental photography in Arizona.

De grote jongens in deze branche

 

 

Waarom deze nieuwe regels?

 

Het is belangrijk dat overheden de invloed van de kortermijnverhuur in kaart kunnen brengen. De nieuwe regels zorgen voor meer openheid. Zo wordt duidelijk wie de verhuurders van kortetermijnaccommodatie zijn en aan welke regels zij moeten voldoen. Deze informatie helpt lokale overheden om te reageren op de kansen en uitdagingen van kortetermijnverhuur.

 

https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/189727534_2016364025169723_8582861466582865207_n.png?_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=174925&_nc_ohc=4wiUq_-T1Y4AX-B36NI&_nc_ht=scontent-ams2-1.xx&oh=00_AfCsBK0XOPAl26dmzOlYUayX6uZmB-qgCUW7gBNVXMMvMw&oe=639BE8F1

Er zijn ook veel verhuursites te vinden die zich op kleinere niche doelgroepen richten.

Zoals MisterBandB dat zich op de LHBT+ reiziger richt. Een site die ik zelf regelmatig gebruik.

 

 

Wat zijn de nieuwe regels?

 

- Verhuurders moeten huurwoningen straks verplicht registreren.
- Verhuurders krijgen een uniek registratienummer. Dat nummer is via de boekingswebsite te zien.

- Online platforms moeten bepaalde gegevens delen met overheidsinstanties. Bijvoorbeeld het aantal geboekte overnachtingen. Zo kan de overheid gerichter beleid maken.
- De statistieken over kortetermijnverhuur kunnen gebruikt worden in Europese toerismestatistieken. Die informatie kan weer bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe toeristische diensten.

- Lidstaten moeten controleren of verplichtingen van deze nieuwe regels worden nageleefd.
Volgende stappen


Het Europees Parlement en de Raad gaan het voorstel van de Commissie nu bespreken. Meer weten over de plannen? Lees meer over kortetermijnverhuur op de website van de Europese Commissie.

 

bron: www.eccnederland.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.