Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 22 september 2022 @ 00:02 door Travelboy , 647 keer bekeken

Je vliegreis ultiem relaxed starten, hoe doe je dat? Zeker met alle drukte op Schiphol wordt dat namelijk steeds lastiger. Wij vertellen je hoe je kunt genieten van allerlei fijne voordelen die je reis vergemakkelijken. Van snelle toegang met Privium tot supersnel inchecken en toegang tot airport lounges.

 

Privium en Airport lounges: hoe werkt het?

Wat is Privium?

 

Privium is een lidmaatschap dat je allerlei voordelen biedt als je vanaf Schiphol reist. Handig, zeker als je regelmatig vliegt. Sinds de extreme drukte op de luchthaven is Privium ontzettend populair geworden. Op dit moment is er zelfs een stop op aanvragen (je kunt wel op een soort wachtlijst worden geplaatst). Dat gaat in de toekomst vast weer veranderen.

 

Voordelen van Privium:

  • Je kunt via speciale rijen door de security en paspoortcontrole. Meestal hoef je nooit langer dan 5 tot 10 minuten te wachten.
  • De paspoortcontrole gebeurt met een speciale passage en irirsscan, je hoeft je paspoort dus niet meer te laten zien. Ook niet bij terugkomst vanuit Non-Schengengebied (waarover later meer).
  • Je krijgt toegang tot de Privium-lounges op Schiphol. Dat maakt wachten op je vertrekkende vlucht veel fijner.
  • Je mag dicht bij de ingang van Schiphol parkeren.
  • Bij sommige maatschappijen kun je inchecken bij de Business Class- of Priority-rij. Dat scheelt veel wachttijd.
  • Ook bij vertrek vanaf Rotterdam The Hague Airport kun je relaxen in een lounge met je Priviumpas.
  •  

De lounges van Privium zijn goed, je kunt hier vers eten en drinken krijgen en er zijn werk- en loungeplekken. In de Privium lounge in het Non-Schengengebied zijn ook douches. Ik vind vooral de Non-Schengen lounge van Privium heel prettig (de ClubLounge West). De faciliteiten zijn supermodern en het heeft zelfs speciale geluidsdichte hokjes waarin je ongestoord kunt werken of bellen.

 

In 2022 kost een jaarlidmaatschap voor Privium Plus € 260 per jaar. Ook als je geen lid bent kun je wel tegen betaling gebruikmaken van de lounge. Helaas kun je zonder pas niet sneller door de security en paspoortcontrole. Met Privium Basic kun je voor € 155 per jaar snel door de grenspassage.

 

Is Privium het geld waard?

 

Of een lidmaatschap het geld waard is, ligt aan de gebruiker. Vlieg je enkele keren per jaar vanaf Schiphol? Dan is Privium relatief gezien best prijzig voor de voordelen die het biedt. Het scheelt je wel eventuele stress omdat je veel sneller door alle controles heen bent als lid. Misschien is alleen al dat je het geld waard. Als frequent flyer loont Privium al snel. De meeste andere Privium-leden die ik heb gesproken vliegen minstens 1 tot 2 keer per maand. Naast het rechtstreekse lidmaatschap kun je ook via American Express lid worden van Privium. Als je een Platinum Metal Card hebt, zit daar een lidmaatschap bij inbegrepen.

 

Wat zijn Airport Lounges?

 

Je hebt de bordjes op Schiphol en andere luchthavens naar lounges vast weleens gezien. Deze wachtruimtes maken het wachten op je vlucht een stuk aangenamer. Je kunt hier, net als in de Privium Lounges, werken, eten, drinken en soms ook douchen of zelfs slapen in een cabine/ kamer. Elke lounge is anders ingericht. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben hun eigen lounge, anderen delen een lounge. Je kunt er gebruik van maken als lid, frequent- of Business Class flyer of tegen betaling.

 

Wanneer kun je gebruikmaken van een airport lounge?

 

  • Als je Business Class vliegt krijg je bij de meeste maatschappijen toegang tot de lounge die op het betreffende vliegveld wordt gebruikt. KLM heeft twee eigen lounges op Schiphol.
  • Met een Priority Pass koop je toegang tot lounges wereldwijd. Op bijna elke luchthaven zijn er deelnemende lounges waarmee je met deze pas terecht kunt.
  • Wie een bepaalde status heeft bereikt bij een frequent flyer-programma, krijgt toegang tot de lounge die door de maatschappij wordt gebruikt. Dit verschilt per programma.
  • Bij onafhankelijke lounges (die niet zijn verbonden aan een vliegtuigmaatschappij) kun je vaak een dagpas kopen. Tegen betaling per keer in een lounge plaatsnemen is dus ook mogelijk.
  •  

Hier vind je een overzicht van alle lounges op Schiphol.

 

Voordelen van een Airport Lounge

 

Het grootste voordeel is vooral dat je rustig op je vlucht kunt wachten. Je hoeft dus niet op een harde stoel bij de gate te zitten. Eten en drinken is gratis en onbeperkt. De kwaliteit ervan is afhankelijk van de lounge, maar over het algemeen is deze prima. Elke lounge heeft zijn eigen faciliteiten, van klein en redelijk eenvoudig tot luxe met douches en aparte slaapplekken (wel vooraf reserveren). Verder zijn de lounges voor intercontinentale vluchten, die vanaf een andere terminal vertrekken, vaak groter en luxer dan die in de terminal voor kortere (en domestic) vluchten. Overal heb je snelle WiFi en aparte toiletten. Die vaak een stuk schoner en luxer zijn dan op de rest van de luchthaven.

 

Schengen en Non-Schengen

 

Op Schiphol wordt onderscheid gemaakt tussen een Schengen en Non-Schengengebied. Er zijn 26 Europese landen die vallen onder het Schengengebied en waar vrij reizen is toegestaan. De Schengenlanden hebben in een verdrag afgesproken dat zij alleen nog maar de buitengrenzen van het Schengengebied controleren en niet meer de personen of goederen die zich verplaatsen over de tussenliggende grenzen. Om die reden wordt ook op Schiphol onderscheid gemaakt tussen deze gebieden. Niet alle lounges zijn bereikbaar als je in het Schengengebied bent.

 

vron: www.travelvalley.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.