Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 04 oktober 2022 @ 00:30 door Travelboy , 618 keer bekeken

Oost, west en voor een snelle stedentrip is Europa het best. Maar voor een flitsbezoekje aan een hoofdstad wil je geen godsvermogen neerleggen. Dus in welke steden kan je in 2022 aangenaam verblijven, zonder een aanslag te doen op je bankrekening?

 

Het is je vast niet ontgaan: sinds 2020 is alles een flink stuk duurder en heeft je bankrekening het steeds nét iets zwaarder te verduren. Arm spaarvarken. En daarom zal je blij zijn met onze suggesties voor je volgende spotgoedkope stedentrip.

 

Wees niet bang: deze steden vind je verspreid over héél Europa. Dichtbij en net wat verder weg. Er zit dus een citytrip-tip voor iedereen tussen. Ook voor jou! Uit de Europe Backpacker Index van maart 2022 komen tien absolute toppers naar voren. Hieronder vind je ze in oplopende volgorde.

 

 

10. Sarajevo, Bosnië en Herzegovina

 

Denk je aan de meest voordelige plaatsen in ons werelddeel? Ja, dan denk je toch al snel aan Oost-Europa. Een cliché dat hard in ons hoofd gebakken zit, maar ook vaak waar blijkt te zijn. Gelukkig vind je daar ook een hoop intrigerende steden, waaronder ook Sarajevo.

 

Deze prachtige stad in Bosnië en Herzegovina werd al in 1461 gesticht door de Ottomanen en speelde ook in 1914 een hoofdrol in de wereldgeschiedenis. Toen werd hier een moord gepleegd op Frans Ferdinand en zijn vrouw, waarmee de Eerste Wereldoorlog werd ingeluid. Ja, deze stad heeft een zwaarbeladen historie, waarvan je veel vindt in de oude kern Stari Grad. En daarnaast heeft het een prettige mix van cultuur en natuur. Zo vind je er allerlei antiekwinkeltjes en prachtige wijken als BašÄaršija – het middelpunt van Sarajevo – en Vratnik. Hier vind je meer tips voor je trip. Nog een laatste extra tip: let tijdens je bezoekop zakkenrollers bij de trekpleisters.

 

Wat je hier zoal kwijt bent aan slapen, eten en vervoer? Gemiddeld betaal je zo’n 30 euro voor twee overnachtingen in een hostel, 0,85 euro voor een enkeltje met het OV, 1,40 euro voor een kopje koffie en zo’n 17 euro per dag voor je maaltijd en boodschappen. En dan moet je er nog wel zien te komen en heb je ook geen souvenirs om mee naar huis te nemen.

 

Sarajevo Bosnië Herzegovina citytrip
© Botond Horvath / Shutterstock.com

 

 

9. Warschau, Polen

 

Deze Poolse stad heeft meerdere oorlogen meegemaakt. Daardoor is het ook meermaals met de grond gelijkgemaakt. En aangezien het na elke val weer uit de as herrees, wordt het ook wel de feniks-stad genoemd. Hierdoor kent Warschau tegenwoordig een vrij modern uiterlijk: grote pleinen, moderne skyscrapers en uitgestrekte parken tekenen zich af tegen de kleurrijke huisjes in de wijk Jazdów: het oude dorp in het centrum.

 

Waar je vooral langs moet lopen als je er bent? Het Królikarnia-park is een fijne afwisseling op het toch wel drukke Praga Park en het Lazienki-paleis. Verder kan je er prachtig langs de Wisla wandelen of fietsen. Spring daar als het warm is alleen niet zomaar het water in. Dat kan je beter doen in de tal van open zwembaden en meren in en rond Warschau.

 

Leg voor je nachtelijke schoonheidsslaapjes zo’n 40 euro opzij, voor het avondeten en je bammetjes nog eens 20 euro en reken op 92 cent per ov-rit. En om je ochtend een beetje dragelijk te maken moet je nog 2,73 overhouden voor een lekkere cappuccino.

 

Warschau Polen citytrip
© fotorince / Shutterstock.com

 

 

8. Bratislava, Slowakije

 

Bratislava is stukken goedkoper dan Wenen en ook Praag, hoewel het daar relatief dichtbij in de buurt ligt. En een dag of twee kan je in deze gezellige en historische binnenstad prima vertoeven. Dé perfecte plek als je met een beperkt budget even lekker wil ontspannen.

 

Door de eeuwen heen speelde het een belangrijke rol in het vroegere Hongaarse Rijk en ook toen het nog onderdeel was van Tsjechoslowakije. Oftewel: deze Slowaakse stad heeft de tand des tijds weten te doorstaan. Toch is het historische centrum niet heel groot. Waarom het dan wel de moeite waard is? Het is nog bijna helemaal intact. Van oude stadsmuren tot een kasteel.

 

Je wil er natuurlijk niet je bedje spreiden in een kartonnen doos. Dus voor een comfortabel stapelbed moet je qua kosten rekenen op zo’n 36 euro. Het eten loopt hier verder al snel op tot zo’n 25 euro per dag en daarnaast kost een kop koffie ongeveer 2,38 euro. Daar staat tegenover dat je hier relatief goedkoop reist: voor je enkeltje met de bus of tram rammel je 90 cent uit je portemonnee.

 

 

7. Istanboel, Turkije

 

Klinkt bakken en braden aan de Turkse riviera je als muziek in de oren? Stop dan hier maar gewoon met lezen en bezoek Istanboel. Hier geen gebrek aan markten, moskeeën en attracties. En doordat Europa en Azië er samenkomen, heb je tegen een zacht prijsje een interessante mix aan cultuur tot je beschikking.

 

Daar komt bij dat je deze Turkse stop langs de Hippietrail rustig een wereldstad kan noemen. Je trakteert hier je ogen op allerlei mooie bouwwerken: van de Hagia Sofia tot de Blauwe Moskee en van het Topkapi paleis tot de Süleymaniye Moskee. Stop je toer vooral niet hier, maar duik ’s avonds ook de vele cafés en nachtclubs in.

 

Reken voor je hostelverblijf in de stad die nooit slaapt op zo’n dertig euro. Maar waar je hier iets meer uitgeeft voor een goede nacht, bespaar je wel op eten: daar ben je op een dag zo’n 15 euro aan kwijt. Een kop koffie mag in de ochtend niet ontbreken. Neem dan 1,67 euro mee en je loopt bij de meeste koffiebarretjes met je hete drankje naar buiten. En het vervoer? Dat is hier retegoedkoop: 0,44 voor een enkele reis in het ov.

 

Istanboel Turkije citytrip
© AlexAnton / Shutterstock.com

 

 

6. Kiev, Oekraïne

 

In deze roerige tijd is een flitsbezoek aan deze rijkelijk gekleurde stad niet aan te raden. Want door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne staat het reisadvies van de Nederlandse overheid op rood. En dat begrijpen we maar al te goed. Reizen naar deze plek onder de zon kan je dus het beste nog even uitstellen.

 

Toch eindigt Kiev op plek negen in de ranglijsten. Hopelijk is een bezoek aan deze interessante, Oekraïense hoofdstad in de toekomst weer aan te raden.

 

 

5. Belgrado, Servië

Een stad van negenduizend jaar oud? Dat tref je aan in de Balkan. Maar dat betekent niet dat reizigers Belgrado – één van de oudste steden van Europa – direct weten te vinden. In de jaren negentig wist deze gezellige, Servische plek nauwelijks bezoekers aan te trekken.

 

Vaak wordt de stad liefkozend de witte stad genoemd, maar mooi is het niet per se te noemen. Waarom is het dan wel een bezoekje waard? Je ziet hier het turbulente verleden voor je ogen afspelen. Door de jaren heen vochten veel landen en volken om deze plek: Hongaren, Ottomanen, Oostenrijkers en ga zo maar door. Het gevolg? Belgrado is door de jaren heen maar liefst 38 keer met de grond gelijkgemaakt én weer opnieuw opgebouwd.

 

Ondanks dat het zo oud is, is het vooral ook heel modern, uitgesproken en avontuurlijk. In de hoofdstad wordt namelijk hard gewerkt aan de toekomst. Hierdoor staan kunstzinnige art-nouveaugebouwen en wolkenkrabbers pal naast Ottomaanse relikwieën.

 

Wat je moet afrekenen voor twee nachten in een hostelbedje? Beraam hiervoor 26 euro. Je kan daar per dag 18 euro voor het eten bij optellen, naast 1,77 euro voor koffie en 0,77 euro voor een ov-ticket en je weet wat je ongeveer kwijt bent voor dit weekendje weg.

 

 

4. Krakau, Polen

 

Levendige straatjes, omringd door veel groen. Niet alleen is Krakau een fantastische plek om te bezoeken, het is ook een hele goedkope. De op een na grootste stad van Polen en voormalige hoofdstad ligt aan de rivier de Wisla. Het is een mix van geschiedenis en cultuur. Zo vind je er nog veel vooroorlogse gebouwen en musea vol aangrijpende verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Ook is het heel makkelijk om vanaf de stad een tour te maken naar Auschwitz. Maar je vindt er ook kunstcollecties en openbare galerijen, voor als je het verleden even wilt vergeten.

 

Naast dat je je hier vol kan gieten met geschiedenis, kan je er ook goed uitgaan. De Joodse wijk Kazimierz barst van de leuke tentjes. Verder is de stad regelmatig de thuisbasis voor festivals, zoals het kerststalfestival in december, het Joodse cultuurfestival in juni en de kleurrijke Lajkonik-parade in de lente. Deze laatste traditie speelt zich al op de straten af sinds het midden van de achttiende eeuw en vertelt de legende over de redding van Krakau, die zijn oorsprong vindt in de middeleeuwen.

 

Wat je hier aan kosten moet verwachten? Nou, zo’n 2,50 euro per kopje koffie, 20 euro voor je dagelijkse maaltijd en 1,26 euro voor een enkele reis met het ov. Daarnaast leg je in totaal zo’n 20 euro neer voor twee nachten in een hostelslaapzaal. Wat maakt deze wereldstad verder dan zo goedkoop? De drankjes en de attracties.

 

 

Krakau Polen citytrip
© Boris Stroujko / Shutterstock.com

 

 

3. Sofia, Bulgarije

 

Van alle plekken die in deze top 10 staan, is voor ouderwets winkelen waarschijnlijk deze Bulgaarse stad het meest geschikt. Maar buiten dat blijft de hoofdstad veelal onder de radar.

Onterecht, want Sofia kent meer dan tweeduizend jaar aan fascinerende geschiedenis. Zo werd het eerst geregeerd door de Grieken, later door de Romeinen en toen volgden ook nog eens de Byantijnen en Ottomanen. En nadat die allemaal hun voetafdruk hebben achtergelaten, volgde ook in de twintigste eeuw de bezetting door de Sovjet-Unie.

 

Kortom: je stapt hier terug in een mengelmoes aan tijdperken. Dat doe je vooral in de gebedshuizen, waar je ook de oude architectuur terugziet. In de Boyana-kerk vind je fresco’s die dateren uit 1100. Naast dat je een stop moet maken bij alle monumenten, hoor je ook even te stoppen voor een goede maaltijd. Want ook daarvoor is Sofia een populaire bestemming. Waar je dat doet? In de vele bars en clubs waarmee de stad bezaaid is.

 

Bij zo’n leuke stad ben je natuurlijk vaak bang voor het prijskaartje. Dus we draaien er niet verder omheen... Wat kost het eten? Net iets minder dan 20 euro per dag. Twee overnachtingen? Ook zo’n 20 euro in totaal. En een rit in het ov? 82 cent. Als je dan ook nog eens een bakkie pleur neemt, tel je daar 2,50 euro voor neer.

 

(PS van de Club: Mag ik bij Sofia de combi met Plovdiv voorstellen)

 

Sofia Bulgarije citytrip
© Kanuman / Shutterstock.com

 

 

2. Boedapest, Hongarije

 

Boedapest, de stad die overbrugt. Want het is aan beide zijden van de rivier de Donau gebouwd. Het bestaat dan ook uit twee delen: Boeda en Pest. Tot 1873 waren dit echter nog drie verschillende steden: Buda, Óbuda en Pest, maar ze werden toen samengevoegd. Nu snap je gelijk waar de naam vandaan komt toch? Met zo’n 1,8 miljoen inwoners is dit verreweg de grootste in Hongarije en daarom ook de hoofdstad.

 

Doordat de rivier er dwars doorheen loopt, steek je hier de ene na de andere imposante brug over om de vele musea, badhuizen en pubs te bezoeken. Wat je in 48 uur in deze stad echt niet mag mislopen? Dat verklappen we hier.

 

In deze stad eet je goedkoop! Dat is al een eerste opluchting, dus van de honger hoef je niet om te komen. Je bent hier zo’n 18 euro per dag aan voedsel kwijt. Ook een beker koffie legt niet al te veel beslag op je portemonnee. De prijs? Gemiddeld 1,63 euro. En ook het openbaar vervoer vraagt niet al te veel van je met 86 cent voor een enkeltje.

 

Boedapest Hongarije citytrip
© INTERPIXELS / Shutterstock.com

 

 

1. Boekarest, Roemenië

 

Nog een plek bomvol geschiedenis, zoals zoveel plekken in deze lijst: Boekarest. En gelukkig is de oude binnenstad van deze Roemeense hoofdstad budgetvriendelijk. Naast dit zachte prijsje krijg je er mooie paleizen, groene stadsparken, grote pleinen en hippe wijken cadeau. Wel park het mooist is? Het CiÈ™migjupark wint de schoonheidsprijs.

 

Wat je verder kan doen als je alle straten bewandeld hebt? Of als je gewoon wilt schuilen voor de regen? In de talloze musea die deze plek rijk is, kan je alles te weten komen over de geschiedenis van het land. Zo leer je ook nog eens wat.

 

Het kostenplaatje? 25 euro voor je dagelijkse kost en nog 2,30 euro aan cafeïne-toeslag. Daarnaast betaal je voor twee nachten in een gemiddeld hostel rond de 24 euro. Je bespaart vooral door een verblijf nét buiten de stad te kiezen. En dat is gelukkig goed te doen, want een one-way ticket voor het openbaar vervoer is slechts 60 cent.

 

Boekarest Roemenië budget
© Glen Berlin / Shutterstock.com

 

 

Andere steden die de moeite waard zijn en je buidel licht belasten? Zagreb, RigaPorto en Vilius. Kortom: de keuze is reuze. Dus succes met kiezen, hè!

 

bron: www.npo3.nl/3opreis

 

Redactie Club: Laat je inspireren door de bestemmingen van www.wizzair.com vanaf Eindhoven Airport of iets verder weg Dortmund of Charleroi. Zo ben ik zelf laatst naar Plovdiv geweest.  Zeker aan te raden. Het enige nadeel is, dat je dan vanaf Dortmund moet vliegen of met de trein/bus weer naar Sofia moet)

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.