Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 10 juni 2022 @ 00:20 door Travelboy , 625 keer bekeken

Langzaamaan genieten van lokale, eerlijke en milieuvriendelijke producten: dat is waar de slow food voor staat. Tegenwoordig nemen steeds meer mensen even wat gas terug en vind je wereldwijd veel plekken om te onthaasten. Wij zetten de beste slow-foodreistips voor je op een rij.

 

Druk druk druk

Alles moet zo snel mogelijk, agenda’s zitten overvol en iedereen is non-stop druk. Ook als het om eten of drinken gaat, slokken we alles snel weg. Er is weinig aandacht voor de kwaliteit, tradities en respect van producten. Het antwoord hierop? De organisatie Slow Food International. Dat streeft precies het tegenovergestelde na van fastfood. 

De slow food movement vindt de oorsprong in Italië. Niet zo gek aangezien dit land bekend staat om ladolce vita. In 1986 komt de beweging voor het eerst op gang, tijdens een demonstratie tegen de komst van een McDonald’s bij de Spaanse trappen in Rome. Het initiatief keert zich tégen de versnelling van het voedselproductieproces en is vóór eerlijke en pure voeding. Denk aan traditionele keukens, lokale ingrediënten en seizoensgebonden producten. Dat vraagt natuurlijk om lekker langzaamaan doen.

De filosofie van de trage beweging kent drie kernwoorden: goed, schoon en eerlijk. Wat dat inhoudt? Goed staat voor kwaliteit, smakelijk en gezond eten. Schoon en eerlijk gaan over een zo klein mogelijke klimaat impact en eerlijke prijzen voor de boeren. Wie wil dat nou niet?

 

Tatjana Baibakova
© Tatjana Baibakova / shutterstock.com

Traag eten weg van huis

Maar hoe ziet dat er dan uit op reis? Hierbij draait het vooral om uitwisseling en ontmoetingen met de producenten: boeren, slagers, bakkers, kaas- en wijnmakers en chefs uit de regio. Maar ook lokale gidsen of herders kunnen je kennis laten maken met de culinaire tradities van de streek. Het voordeel? Op deze manier profiteren de echte ambachtslieden ook van het toerisme én worden bijzondere recepten en producten behouden. 

Enthousiast geworden om het ook eens te proberen? Dan zijn er een aantal dingen die je kan doen om een zo geslaagd mogelijke slow foodreis te maken. Vergeet niet dat je het zo langzaamaan kan doen als je zelf wil en kan kiezen wat je wel of niet ‘slow’ doet, maar de volgende punten helpen je alvast een eind op weg!

 

 

Jarek Pawlak
© Jarek Pawlak / shutterstock.com

Lekker lokaal 

Het eerste en misschien wel het makkelijkste wat je kan doen is het eten van lokale producten. Gelukkig bezoeken veel reizigers een bepaalde plek ook vaak vanwege een bepaalde keuken die je er vindt. Naar Italië bijvoorbeeld: wie gaat er hier niet voor de heerlijke pasta’s en pizza’s? Zoek vooral naar producten uit de regio die door kleine bedrijven geproduceerd zijn: dat scheelt én uitstootgassen voor transport én je steunt de lokale ondernemers.

Snacken in het seizoen

Dat je groente en fruit beter smaakt wanneer ze daadwerkelijk in het seizoen zijn, is een gegeven, maar het is óók nog eens veel duurzamer. Eet dus op jouw slow-foodreis het liefst producten die in die periode geoogst worden. Hop, van het land direct op je bord. En vaak is dat ook nog een stuk verser! 

 

© Andrii Zastrozhnov / shutterstock.com

Ervaar het zelf

Naast goed, lokaal en duurzaam eten draait het bij slow food travel ook om de kennismaking met de scheppers van al dat lekkers. De slow-foodorganisatie is dan ook een netwerk waar een heleboel kleine communities bij aangesloten zijn die van elkaar kunnen leren. Ben je op reis? Ga dan eens langs bij een boer, kaasmaker, brouwerij of bakker. Ga je liever zelf aan de slag? Volg dan een kookcursus bij een host in de buurt. 

 

© davide bonaldo / shutterstock.com

Bestemming bepaald?

Aangezien de beweging ontstaan is in Rome, is het niet zo gek dat Italië hét perfecte land is voor jouw slow foodtrip. Elk seizoen is er weer iets lekkers in de aanbieding! Ben je er in de winter? Eet dan venkel, sinaasappel of artisjok. In de lente kan je kiezen voor kersen of asperges. Breng je een bezoek in de zomer? Vergaap je dan aan de rijpe tomaten, courgette of aubergine.

Naast Italië zijn er nog veel andere bestemmingen waar je naartoe kan voor een slow-foodreis. Eigenlijk kan je naar bijna elke uithoek op de wereld, zolang je lokaal, eerlijk, duurzaam consumeert met respect voor het product. Dan kom je al een heel eind!

 

Heb je de slow-travelsmaak te pakken? Hier lees je nog meer tips voor het langzaam reizen!

 

bron: www.npo3.nl/3opreis

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.