Blogposts
Blog
Geplaatst op woensdag 16 november 2022 @ 09:19 door Travelboy , 1096 keer bekeken
Goedkoop je hotel boeken, het is voor velen een zoektocht vol frustraties en teleurstellingen en heel veel uitzoekwerk. Hotels zijn namelijk helemaal niet zo goedkoop en je overnachtingen kunnen een behoorlijke hap uit je reisbudget nemen. Daarom help ik je in deze post op weg met een aantal tips om je hotel zo goedkoop en slim mogelijk te boeken.
Met een website die alleen maar over hotels gaat en met een agenda die vol zit met hotelovernachtingen, heb ik de kunst van slim en goedkoop boeken inmiddels behoorlijk goed onder de knie gekregen.
Zo boek je jouw hotel het goedkoopste!
Een goedkoop hotel boek je door goed te zoeken en vooral veel randzaken uit te zoeken. Hierdoor kun je veel geld besparen die je natuurlijk veel liever uitgeeft aan een leuke ervaring of fancy etentje in een leuk restaurant.
Ik gebruik zelf verschillende websites en systemen en leg vaak alles naast elkaar of maak zelfs een spreadsheet om mijn vondsten met elkaar te vergelijken. In de meeste gevallen is de meest logische keuze voor je hotel namelijk niet de goedkoopste. Met deze tips scoor je altijd de goedkoopste hotelkamers.
INHOUDSOPGAVE
Elke hotelwebsite heeft z’n eigen inkoopprijzen en marges en de prijzen voor dezelfde hotels (en exact dezelfde kamers) kunnen nogal uiteenlopen. Super zonde van je geld als
Je kunt dan natuurlijk elke hotel-website checken en de prijzen vergelijken maar een slimmere tip is om gebruik te maken van een zogenaamde ‘meta-searcher’: Een prijsvergelijker die alle hotelsites checkt en je zo een handig overzicht geeft van welke hotel-site nou de beste deal heeft.
Zelf maak ik erg veel gebruik van Trivago. Een van mijn favoriete hotelvergelijkers.
Een andere goede vergelijker is HotelsCombined die praktisch hetzelfde doet maar andere filters heeft.
Praktisch elke grote hotelwebsite heeft tegenwoordig een mogelijkheid om een account aan te maken. Dat is handig omdat al jouw gegevens daarin bewaard blijven zodat je bij het maken van een boeking snel klaar bent, maar het heeft nog een groot voordeel!
Als member kun je namelijk korting scoren op de kamerprijs. Zo biedt Booking 5% korting op het instapniveau (dat je al krijgt door een account aan te maken) en zijn er ook speciale deals en acties. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld Agoda, Expedia en andere grote sites. Hoe hoger je niveau, hoe hoger je korting en hoe goedkoper je je hotel kunt boeken. Ideaal!
Onderstaande websites bieden accounts en bijbehorende kortingen voor members aan:
Ook het moment van boeken heeft veel impact op het kunnen vinden van een goedkope hotelkamer. Net als bij vliegtickets is ook bij hotelkamers het concept van vraag en aanbod vrij stevig uitgerold. Zelfs kleinere hotels hebben geen vaste tarieven meer en hebben flexibele prijzen voor hun kamers.
Vroeger was de prijs van een kamer alleen maar afhankelijk van het seizoen (een kamer in het hoogseizoen was simpelweg duurder dan een kamer in het laagseizoen). Dat principe bestaat nog steeds maar ook de bezetting van het hotel en de tijd tot aan de check-in speelt hierin mee.
Een goedkoop hotel scoren door een lastminute te boeken kan dus een slimme strategie zijn en het werkt ook best vaak. Lees onderstaande wel door, zodat je jezelf niet in de vingers snijdt.
Er zijn 2 belangrijke stelregels in deze situatie:
In dit geval kan het lonen om juist langer te wachten. Hotels die hun kamers niet geboekt krijgen, lopen omzet mis op het moment dat de verblijfsdag verstrijkt. Als ze vrijwel zeker weten dat ze de kamers niet gaan vullen, kunnen ze ervoor kiezen om kort voor aankomst een prijsverlaging door te voeren om zo de bezetting omhoog te krikken.
Beide strategieën hebben natuurlijk risico’s maar in de regel gaat de prijs van een hotelkamer niet ineens hard omhoog als de verblijfsdatum dichterbij komt (zoals bij de meeste vliegtickets wel het geval is)
Tijdens mijn rondreis in Californië in 2019 deden we ook San Francisco aan. Een heerlijke stad. Maar niet als er precies in de periode dat wij naar San Francisco gingen ook de jaarlijkse Dreamforce conferentie van Salesforce is.
Met meer dan 150.000 mensen die een overnachting in de stad zochten, was op het moment dat wij wilden boeken geen kamer meer vrij. Echt. Helemaal. Niets. Niet eens voor $1000 per nacht.
Wij hebben uitendelijk bij een goede vriend kunnen crashen en hadden een waanzinnig verblijf (midden in het centrum in een hele fancy penthouse).
Hadden we geweten dat in deze periode Dreamforce plaats vond, dan hadden we onze planning daar zeker op aangepast. Zorg dus dat je, zeker bij grote internationale bestemmingen waar veel beurzen en conferenties plaatsvinden, eerst checkt of er grote evenementen zijn gepland. Als het zo is, kun je een goedkoop hotel namelijk wel vergeten.
Je hotel op de juiste locatie boeken kan veel, heel veel geld schelen en is een van dé sleutels tot het vinden van een goedkope overnachting. Als je een auto bij de hand hebt, is een hotel in een stadscentrum vaak helemaal niet praktisch. En als je geen auto hebt, is een hotel aan de rand van een centrum juist een heel slim idee.
Het belangrijkste is je vooronderzoek: Is er een goed OV beschikbaar? Dan beidt dat flink wat mogelijkheden om wat verder buiten het centrum te gaan overnachten. Hou wel de kosten van dat OV in het achterhoofd en vergeet niet dat je wellicht ook een taxi zult moeten gebruiken als je het laat maakt.
Google Maps is eigenlijk je beste hulp hier. Met handige filters, routeplanners en overzichten van OV lijnen kun je handig kijken naar verschillende buurten. En ook streetview is een goede hulp om een beetje gevoel te krijgen met de buurt.
Meer dan de helft van de hotelkamers wordt geboekt door zakelijke reizigers en die hebben een heel ander ritme dan de gemiddelde vakantieganger. Als je begrijpt hoe zakelijke boekingen werken, dan kun je ook de sweet spots van de goedkope momenten (en dus kamers) vinden.
Doordeweeks je hotel goedkoop boeken
Zakelijke reizigers willen het liefste zo min mogelijk tijd op hun bestemming doorbrengen en zijn bij voorkeur in het weekend thuis. Ook reizen ze het liefste aan het begin of einde van de week.
De drukke, zakelijke dagen, zijn dan ook maandag en donderdag. De sweet spot doordeweeks zit op de dinsdag en de woensdag, want dat zijn de momenten dat er relatief minder zakelijke reizigers zijn en je je hotel een stuk goedkoper kunt boeken.
Goedkoop hotel boeken in het weekend
Toeristen komen juist het liefste in het weekend en checken meestal in op vrijdag en vertrekken op zondag ochtend. De sweet spot zit ‘m in de zondag: Die is in de regel flink goedkoper te boeken.
Er zijn natuurlijk uitzonderingen: Bestemmingen die bekend staan om hun drukke en populaire nachtleven (Zoals Las Vegas en Dubai) zijn schandalig duur in het weekend. In Las Vegas gaat de prijs soms wel vier keer over de kop (Hoewel je in Vegas ook veel zakelijke conferentie-reizigers hebt, is het volume van vakantiegangers in het weekend véél groter).
Voor veel mensen is ‘hostel’ een vies woord en denken ze aan een krappe, luidruchtige en drukke plek waar veel jonge mensen op elkaar geplakt hun feestvakantie doorbrengen. En ja, sommige hostels zijn precies dit.
Toch vind ik hostels echt geweldig (als je de juiste kiest). Je hebt namelijk prachtige hostels waar je veel nieuwe mensen ontmoet, veel meer faciliteiten dan in hotels kunt vinden en waar de prijzen voor een overnachting echt stukken, maar ook echt stukken, lager ligt dan in hotels.
Sommige hostels bieden alleen slaapzalen aan en dat is niet voor iedereen iets waar ze comfy bij zijn. Tegenwoordig hebben goede hostels overigens hele fijne bedden met veel privacy en is het een stuk relaxter dan vroeger.
Maar wat veel mensen niet weten is dat hostels vaak ook privé-kamers aanbieden waarbij je een eigen kamer voor een of twee personen kunt boeken. Vaak voor een fractie van de prijs van een hotel. Soms heb je er ook een eigen badkamer bij, soms ook niet. Het is een beetje aftasten en uitzoeken, maar ik heb regelmatig geweldig goedkoop kunnen overnachten door een privé kamer in een hostel te boeken.
Elk hotel dat op de grote hotelwebsites te vinden is, heeft ook een eigen boekingssysteem waarin je soms een veel goedkoper tarief voor je hotel kunt scoren. Maar nog slimmer is om contact op te nemen met het hotel om te vragen wat ze voor je kunnen doen.
Hotels betalen namelijk stevige commissies aan de hotelwebsites die op kunnen lopen tot 40% van het boekingsbedrag. Het hotel kan dus behoorlijk wat korting aan jou weggeven om je over te halen om direct bij het hotel te boeken, in plaats van je boeking bij een grote website te doen.
Je kunt het hotel bellen of mailen en ze het tarief delen dat je via een grote site gevonden hebt en vragen of ze je iets aan kunnen/willen bieden als je direct met het hotel boekt. Dingen die je op deze manier kunt regelen:
Verwacht niets, want niet elk hotel zal mee doen met dit spel, maar proberen kan altijd. Het kan je behoorlijk wat voordeel opleveren ten opzichte van de soms best stevige hotelprijzen.
De gemiddelde prijs per nacht voor je hotelboeking Afhankelijk van het land bieden hotels lagere prijzen per nacht aan als je langer verblijft. voordeel loopt op vanaf 4 nachten en kan soms tot wel 20% schelen op de gemiddelde kamerprijs per nacht.
Hoewel veel mensen denken dat het niet zo is, is het boeken van een combinatiereis, een pakketreis waarbij vlucht en hotel in 1 pakketje zitten, vaak flink goedkoper. Touroperators zoals TUI, Sunweb en Corendon kopen de kamers vaak in bulk in en kunnen daardoor altijd een lagere prijs onderhandelen dan jij ervoor moet betalen.
Goedkoop een hotel boeken is dus soms een kwestie van naar het grotere plaatje kijken want het kan je echt een hele hoop schelen. Ik heb een voorbeeld genomen waar ik overigens ook niet lang voor hoefde te zoeken. De eerste ronde had ik een hotel voor praktisch de helft van de prijs op booking.com gevonden (als je er van uit gaat dat de ticketprijs exact hetzelfde is).
Als je bijvoorbeeld naar het mooie Marriott Curaçao Resort kijkt. Als ik een kamer met tuinzicht boek voor 7 nachten, dan kost me dat €1770 (dus €885 per persoon). Een losse vlucht met TUI kost me €550 per persoon. Boek je je vlucht en hotel dus los dan ben je €1439 per persoon kwijt.
Boek je in 1 pakket dan kost de combinatie van exact dezelfde vlucht en hotelkamer je ineens maar €985 per persoon. En dan zit de transfer van en naar het vliegveld er óók nog bij.
Zoek je dus een goedkope hotelkamer in een bestemming waar ook veel grotere touroperators actief zijn, dan loont het zeker om ook het aanbod van deze partijen te vergelijken met jouw eigen vondsten. Grote kans dat je flink kunt besparen op je hotelkamer.
Het concept van mystery deals is in Europa vrij onbekend maar is in de Verenigde Staten behoorlijk groot en populair. Het is een hele leuke manier om een goedkope hotelkamer te scoren. En het werkt vrij simpel.
Via ‘Secret Deals’ of ‘Express Deals’ kun je een overzicht zien van beschikbare hotels voor de door jou opgegeven data. Het belangrijkste element mist: De naam van het hotel. Je weet dus nooit exact welk hotel je boekt.
Wat je wel kunt zien is de locatie (ongeveer), de voorzieningen in het hotel en wat voor beoordelingen anderen het hotel geven. De kortingen op dit soort deals kunnen oplopen tot 50% per nacht en het kan dé manier zijn om een goedkope hotelkamer te scoren.
Er zijn veel sites en fora waarop veel vondsten gedeeld worden. Als jede tijd neemt om research te doen kun je vaak met enige zekerheid wel raden welk hotel je gaat boeken. Maar het spelletje zelf is erg leuk en vermakelijk.
Het werkt overigens niet alleen in de VS (maar is daar wel erg groot) maar ook op veel andere bestemmingen. Zo boekte ik in 2018 een 5-***** deal in Dubai en kwam ik uit in het luxe Rotana Hotel bij de Marina met een korting van meer dan €80 per nacht.
Sinds een aantal jaar bestaat er een nieuwe dienst, Roomer, waarmee je boekingen van anderen kunt overnemen. Deze mensen kunnen niet meer gaan, maar kunnen hun boeking bij het hotel niet meer annuleren. Via Roomer bieden ze hun reservering aan tegen een stevige korting zodat ze nog iets terugkrijgen.
Nadeel bij Roomer is wel dat je precies moet matchen met de data en dat het even puzzelen is. De kortingen op de overnachtingen zijn wel enorm en als je matcht, dan kun je echt een spotgoedkope hotelkamer boeken op deze manier.
Nu je alle tips over het vinden van een goedkope hotelkamer hebt gelezen, deel ik je ook graag mijn strategie die ik elke keer toepas en waarmee ik praktisch altijd succes heb. Onthou ook bovenstaande tips, want dat zijn natuurlijk echte life-savers voor het geval je minder tijd hebt. Maar met die tips in het achterhoofd en de strategie hieronder kan het niet meer fout gaan bij het vinden van een spotgoedkope hotelkamer.
Mijn werkwijze is vrij simpel en bestaat vooral uit het proces van eliminatie. Je maakt dus eerst een bredere selectie en laat er steeds een aantal afvallen tot je uiteindelijk de beste deal hebt gevonden. En oefening baart kunst: De eerste keer gaat het waarschijnlijk nog maar relatief weinig goedkope hotels opleveren maar daarna wordt je voordeel steeds groter!
1. Gebruik Google Maps om de beste locatie te vinden.
Het belangrijkste wat je doet bij het vinden van de beste hoteldeal is het uitzoeken van de buurt waarin je wil gaan overnachten. Ik gebruik hier altijd Google Maps voor. Een perfecte tool omdat ik heel makkelijk kan zien wat er in een bepaalde buurt te zien en te doen is maar ik ook alle OV verbindingen, restaurants, bars en andere noodzakelijkheden kan checken.
Streetview is daarna de perfecte hulp: Door te kijken hoe een aantal straten erbijliggen krijg je een behoorlijk goed gevoel bij de plek waar je terecht komt. Doe ook altijd wat onderzoek naar de buurt: Niemand zit te wachten op een onveilige buurt om een paar tientjes op je hotelboeking te besparen.
2. Gebruik Booking.com om een overzicht te krijgen van het hotelaanbod in de buurt.
De volgende stap is het identificeren van alle hotels binnen het gebied waarin je graag wil overnachten. Ik gebruik graag Booking.com omdat ze het grootste aanbod van hotels hebben, maar je kunt hiervoor natuurlijk ook andere zoekmachines gebruiken.
Gebruik de sterke filters van de hotelsite om jouw overzicht uit te dunnen:
3. Vind een betere prijs
Bij stap drie heb je als het goed is een handvol hotels gevonden die aansluiten bij je wensen en budget. Zit die super goedkope hotelkamer er nu nog niet tussen? Check dan de vele tips in dit artikel om een betere prijs te vinden. De volgende stappen gaan er namelijk meestal nog wel ‘t een en ander afhalen, maar zeker niet meer dan 15-20%.
Bij stap 3 gaan we op zoek naar een betere prijs dan wat je nu gevonden hebt.
Dit is mijn bonustip en eentje die mensen vaak vergeten als ze aan het jagen zijn op de aller beste hotelprijzen. Tenzij je heel erg budget-beperkt bent gaat het er niet om om de aller laagste prijs te scoren maar juist het maximale voordeel te behalen voor je geld.
Voorbeeld: Laten we zeggen dat je een hotel in Parijs gevonden hebt voor €50 per nacht. Goede deal, want Parijs is best een dure stad als het op hotelprijzen aankomt. Hier komt de ‘maar’: Het hotel heeft ook een beoordeling van 6,5.
Een ander hotel, dat €60 per nacht kost, krijgt een 9 als gemiddelde beoordeling.
Kies dan uiteraard voor dat iets duurdere hotel. Het goedkoopste hotel is namelijk niet altijd het beste en je hebt écht geen zin in een overnachting van niets omdat je een paar extra euro’s niet wilde uitgeven.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.