Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 14 juni 2022 @ 00:12 door Travelboy , 1225 keer bekeken

Van de pakweg 1 miljoen mensen die jaarlijks oppad.nl bezoeken, is een groot deel op zoek naar informatie over een meerdaagse fietsroute. En daarbij waren gedurende het jaar 2021 onderstaande 25 fietsroutes het vaakst bekeken. Die zijn dus erg populair. Mooie fietsroutes, die je geheel of gedeeltelijk kunt doen tijdens een fietsvakantie.

1) Het Fietserpad

Nederland

Met stip op 1: het Fietserpad. Oftewel, het ‘Pieterpad voor fietsers’, van Zuid-Limburg naar de Waddenzee. Sinds 2021 bestaat er ook een fraaie alternatieve route terug, van het Wad terug naar Zuid-Limburg. Samen goed voor maar liefst 1190 kilometer, via vele natuurgebieden, zoals de Maasduinen, de Mookerheide, de Ooijpolder, het Dinkeldal, de Drentse Aa, de Waddenzee, de Weeribben-Wieden, het Kootwijkerzand, de Loonse & Drunense Duinen en de Limburgse Heuvels. Maar reken ook op knusse gehuchten, pruttelende pontjes, een wit dorp, wilde paarden, werelderfgoed, zingende blauwborsten en nog véél meer. De route is niet bewegwijzerd, maar je kunt het gehele Fietserpad rijden met je smartphone op het stuur, met behulp van de SNP route-app (waarin de route is opgedeeld in 19 dag-etappes).

Image
Fietserpad fietsen langs het Pieterpad
Langs het Fietserpad.

2) De Maasfietsroute

Frankrijk, België, Nederland

Na zeven jaar noeste arbeid was ‘ie in 2017 eindelijk klaar: de Maasfietsroute. Alias La Meuse à Velo oftewel de Eurovélo 19. Ruim 1.000 kilometer, keurig bewegwijzerd in twee richtingen. Vanaf de bron in Frankrijk, nabij het stadje Langrès, ommuurd en welgelegen, tot aan de monding bij Hoek van Holland, waar zeereuzen af en aan varen. En daartussen? Te veel om op te noemen. Maar we doen een greep: oud Langrès zelf, met het standbeeld van Denis Diderot (1713-1784), van wie Vladimir Poetin veel had kunnen leren. De Maas, niet breder dan een fietswiel. Petieterige dorpjes. Het geboortehuis van Jeanne d’Arc. De Maas, met eilandjes en 40 meter breed. Historische steden als Verdun, Charleville-Mézières, Dinant, Namen en Luik, rijk aan citadellen, kathedralen en fijne cafés. En dan de 480 Nederlandse kilometers: via Maastricht, Maasplassen en Maasheggen, vestingstadjes als Ravenstein en Woudrichem, veerpontjes en vergezichten, het Heilig Bruurke van Megen en Kapsalon Anja. Oh ja, de Maasfietsroute is, de rivier volgend, vrij vlak en dus niet zwaar.

Image
Maasroute: Prima pauzeplek nummer zoveel, in Hastière
Maasroute: Prima pauzeplek nummer zoveel, in Hastière

3) De Vennbahn Radweg

België, Duitsland, Luxemburg

De Vennbahn Radweg (125 kilometer lang en gekozen tot Fietsroute van het Jaar 2014) volgt een voormalige industriële spoorlijn. Vanaf Aken in Duitsland, door de Ardennen naar Troisvierges in Luxemburg. Een route langs roestige rails, oude treinstellen en Belgen die Duits spreken. Door glooiend weiland, uitgestrekt bos en oude spoortunnels. Als absoluut afstapwaardig tippen wij: de Dom van Aken, met daarin het graf van Karel de Grote. Café Liège op de Fischmarkt in Aken, voor koffie met rabarbertaart. Vakwerkstadje Monschau. De verlaten stationnetjes, zoals dat van Raeren. De burcht van Reinhardstein, het klooster van Reichenstreinen en de locomotieven en andere Vennbahn-resten in Faymonville, Sourbrodt, St.-Vith en Waimes. En ook: een pint op het terras van Hotel Ulftaler Schenke in Burg-Reuland. Prosit!

Image
Vennbahn Radweg: station Walheim
Vennbahn Radweg: station Walheim

4) De Moselradweg

Duitsland

Het zal niet verbazen: de 251 kilometer lange Moselradweg (Moezel-fietsroute) volgt de kronkels van de Moezel. Van Luxemburg tot Koblenz in Duitsland, waar de rivier in de Rijn verdwijnt. De vele bochten van de rivier, omzoomd door steile wijnbergen, zijn goed voor spectaculaire uitzichten. De fietsroute zelf is echter vrijwel vlak, je rolt over stroken asfalt, landweggetjes en oude jaagpaden. Beginnend in Perl, een stadje op het drielandenpunt van Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Waarna de Moezel naar Trier slingert, Duitslands oudste stad, rijk aan Romeinse ruïnes en werelderfgoed. Vervolgens rijgt de rivier, in een steeds nauwer wordend dal, met bergflanken vol wijnranken, wijndorp aan wijndorp. Met bezienswaardigheden uit vele eeuwen, zoals de middeleeuwse burcht van Cochem en het Jugendstil-stadje Traben-Trarbach Tip: de wijnfeesten barsten los in augustus en september, dus...

5) De Alpe Adria Radweg

Oostenrijk

De Alpe Adria Radweg voert van Salzburg in Oostenrijk naar het Italiaanse Grado aan de Adriatische Zee. Over fietspaden, ex-spoorlijnen en autoluw asfalt, met Apfelstrüdel én tiramisu als brandstof. De route (410 km) is geheel bewegwijzerd. Op enkele borden langs de weg staat ook de gehele route, opgedeeld in 8 dag-etappes, waarvan de langste 64 km is, maar een ander schema is uiteraard ook mogelijk. Enkele highlights onderweg: Salzburg, de stad van Mozart en de Sound of Music. De Groppensteinkloof. De 2.200 meter hoge Stubnerkogel-hangbrug bij Bad Gastein. Hotel Post in Villach (waar 250 jaar voor ons keizerin Maria Theresia sliep). De tunnels, bruggen en stationnetjes van de oude spoorlijn (nu fietspad) tussen Tarvisio en Venzone. Het centro storico van Udine, vestingstad Palmanova en het romeinse erfgoed van Aquileia. Tagliatella ai frutti di mare op de Piazza Duca d’Aosta in Grado. Veel van de route is vlak of dalend, maar soms moet er even geklommen worden. Alles is echter facultatief, want de fiets mag steeds voor weinig geld mee in bus of trein (waarvan de haltes/stations nooit ver weg zijn).

6) De Rhein Radweg

Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Nederland

De 1.233 kilometer lange Rijn-fietsroute, ook bekend als EuroVelo 15, volgt de loop van de Rijn vanaf de bron, hoog in de Alpen, tot aan de monding in de Noordzee. De route voert door Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Het grootste deel van de route (971 km) volgt de Rijn in Duitsland, beginnend net buiten de Zwitserse stad Bazel. Vanaf hier is de route prima te doen voor beginnende fietsreizigers of gezinnen met kinderen. Die vervolgens veel moois gaan zien. Zoals? De zonovergoten wijnstreek Markgräflerland, de kathedraal van Speyer en het Midden-Rijndal (65 kilometer werelderfgoed, rijk aan wijnbergen, sprookjeskastelen, de Drakenrots en de Lorelei). Plus: het stedenschoon van plaatsen groot en klein (zoals Koblenz, Keulen en Düsseldorf) en tal van natuurgebieden waarin van alles tjilpt, kwaakt en kwinkeleert. Waarna voorbij Lobith het oneindig laagland wacht, met onder meer Nationaal Park De Biesbosch, de molens van Kinderdijk en de Noordzee.

Image
Rhein-Radweg bewegwijzering
Rhein-Radweg: Prima bewegwijzerd, ook in Zwitserland

7) Onbegrensd fietsen naar Rome (Benjaminse)

Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Italië 
   

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, en eentje daarvan is de inmiddels klassieke 1920 kilometer lange fietsroute van Paul Benjaminse (cartograaf & vakantiefietser). Hiervan bestaan GPS-gegevens en drie gidsjes: Maastricht/Bazel, Bazel/Florence en Florence/Rome. Elke dag trap je door een ander landschap, ook al volg je zoveel mogelijk langzaam stijgende of dalende rivierdalen. En tja, de bezienswaardigheden van deze route zijn écht te talrijk om op te noemen. En daarbij spelen ze, hoe mooi vaak ook, slechts een bijrol. Want deze fietsroute gaat vooral om de kick van het onderweg zijn. Fluitend fietsend, over rijwielpaden en autoluwe weggetjes, langs de fonkelende Moezel en Mincio. Via het stedenschoon van steden als Bern en Mantova, maar toch vooral via dromerige dorpjes. Waar je dan een praatje maakt met de bolgebuikte bakker, meneer pastoor of, op nog ruim 500 kilometer van het Colosseum, de serveerster van Café Roma. Kortom: onbegrensd fietsen.

8) Reitsma's Route naar Rome

Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Italië
          

Zoals gezegd, vele wegen leiden naar Rome. Zo ook Reitsma’s fietsroute, met Amsterdam als startplaats, 2.100 kilometer lang en dwars door Duitsland, Oostenrijk en Italië voerend. Zoveel mogelijk over stille wegen of fietspaden, en via zowel historische steden en stadjes (zoals Bingen, Verona en Siena) als verlaten landschappen. En door bergen, maar dan over asfalt dat zo vriendelijk mogelijk stijgt. Uit discussies op het internet over welke route naar Rome nu de beste/mooiste is, die van Benjaminse of die van Reitsma, blijkt één ding duidelijk: beide routes hebben vele fietsers een onvergetelijke reis bezorgd. We lezen: ‘overzichtelijk’, ‘fantastisch’ en ‘zelfs het laatste stukje naar het Vaticaan ging nog over een fietspad langs de Tiber’. Ook van Reitsma’s Route bestaan er zowel GPS-gegevens als drie gidsen: Amsterdam/Garmisch-Partenkirchen, Garmisch-Partenkirchen/Ferrara en Ferrara/Rome. Meer info vind je op Reitsma’s website.

Image
Langs de Adige in Noord-Italië
Reitsma's Route naar Rome: Langs de Adige in Noord-Italië

9) Waddenhoppen in eigen land

Nederland

Het kan: waddenhoppen met de fiets. Dus varen van Den Helder naar Texel en dan hoppend en fietsend verder, naar Vlieland, Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog, om vervolgens terug naar het vasteland te varen, over de Waddenzee naar Nationaal Park Lauwersmeer. Of andersom (ook waait al de wind vaker uit het westen). Spoiler: het kan niet het hele jaar door. En je moet wel even uitpuzzelen hoe, waar & wanneer precies de veerboten varen. Maar dan krijg je ook wat: knerpende schelpenpaden, blonde duinen, bos & heide, opvliegende fazanten & zonnende zeehonden, de Vliehors Express, eenzame vuurtorens, brede stranden, de Noordzee en de Waddenzee, twinkelend werelderfgoed, drooggevallen of bevaarbaar, maar altijd mooi. Reken ook op zeesterren, walviskaken, juttershuisjes, stokoude dorpen en krakende strandtenten, goed voor cranberrytaart, zeewierkaas of een garnalenkroketje.

Image
Wadhoppen op de fiets
Waddenhoppen: Over schelpenpaden naar gindse duinen

10) De Ostsee-Radweg

Duitsland

De Ostsee-Radweg (Oostzee-Fietsroute) begint aan de grens met Denemarken bij Flensburg, in de deelstaat Schleswig-Holstein. Vanaf hier trap je oostwaarts, via vissersdorpjes, duinen en baaien, zoals die van Kiel en Lübeck, steden rijk aan werelderfgoed. Terwijl je links achter de zandstranden de zee ziet blinken, rol je de volgende deelstaat in: Mecklenburg-Vorpommern. Met Stralsund en Wismar (Hanzesteden, beroemd vanwege de vele gotische gebouwen in rode baksteen) en Kühlungsborn en Heiligendamm (badplaatsen met Bäderarchitektur, van ruim een eeuw oud). Plus: ‘Bodden’, ondiep water nabij de kust tjokvol watervogels. Zoals bij Rügen, een eiland met krijtrotsen. Op Usedom, weer een ander eiland (en ooit de zomerresidentie van de hertogen van Pommeren) eindigt de Ostsee-Radweg. Een fietsroute, 11.000 kilometer lang, met veel natuur en herinneringen aan wat ooit was. Voornamelijk vlak - al zijn er enkele korte, pittige hellingen - en geschikt voor jong en oud.

11) De Velodyssée

Frankrijk

Zoetgeurend dennenbos, fijne stranden, historische bad- én havenplaatsen, machtige kliffen en tongstrelende oesters… samengevat: de Velodyssée. Een bewegwijzerde fietsroute (1250 km) langs de Franse Atlantische kust, van Roscoff in Bretagne tot aan Hendaye aan de grens met Spanje. Of andersom, maar dan schijnt de zon vaak op je rug. Van deze route bestaat een prima Nederlandstalige gids.

12) De Elbe-Radweg

Duitsland

Vlakke route (840 km) langs zowel de Elbe als veel werelderfgoed. Dwars door Duitsland, vanaf de grens bij Tsjechië tot bij Cuxhaven aan de Noordzee. Kleine greep uit de Elbe-Radweg-highligts: het grillige Elbezandsteengebergte, de herrezen barokstad Dresden, porseleinstad Meißen, Wittenberg, de stad van Luther, en übervielseitig Hamburg.

Image
De Basteibrücke in het Elbezandsteengebergte
Elbe-Radweg: De Basteibrücke in het Elbezandsteengebergte

13) Donau-Radweg

Duitsland, Oostenrijk

Tussen de Donau en hoge rotswanden, en door bekoorlijke stadjes als Grein, Melk en Krems, daar slingert het populairste deel van de Donau-Radweg. In Oostenrijk, tussen Passau en Wenen (320 km). Maar ook het Duitse deel mag er zijn, vanaf de bron naar Passau (609 km). Langs sprookjeskastelen, barokcafés, kalksteenkliffen, 1001 monumenten en - echt waar - het Walhalla.

Image
Donau-Radweg tussen druivenranken richting Wenen
Donau-Radweg: Tussen druivenranken richting Wenen

14) Drau-Radweg

Italië, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië

Een 540 kilometer lange route, langs de Drau-rivier, die begint bij het Italiaanse Dobbiaco/Toblach en eindigt in Kroatië, maar toch vooral door het zonnige zuiden van Oostenrijk voert. Met zon- en korenbloemen links en rechts van de Drau-Radweg. Plus: Rosental & Jauntal, tal van veerpontjes, gastvrije steden als Spittal & Villach en gemütliche Gaststätten, goed voor Kaffee mit Apfelstrüdel of een Forelle vom Grill.

15) Onbegrensd fietsen naar Parijs

Nederland, België, Frankijk

Met het gidsje Onbegrensd fietsen naar Parijs (of de GPS-gegevens) trap je vanaf Eindhoven of Maastricht zuidwaarts, over ex-spoorlijnen en stille wegen. Naar pronkstadjes als Diest en Dinant, de parel van de Maas. In Frankrijk trap je vervolgens, via de kathedraal van Laon en het kasteel van Pierrefonds, naar Parijs. Waar je (met 500 km op de teller) onder de Eiffeltoren lachend van je fiets stapt.

Image
Benjaminse Route naar Parijs: In het vieux centre van Laon
Benjaminse Route naar Parijs: In het vieux centre van Laon

16) Tauern-Radweg

Oostenrijk

De Tauern Radweg (320 km) is vernoemd naar de Hoge Tauern, de hoogste bergen van Oostenrijk. De start is dan ook 1067 meter hoog, in het bergdorpje Krimml, bekend vanwege bulderende watervallen. Hoger zul je niet komen, sterker nog, in een heerlijk relaxt ritme fiets je langs de kabbelende Salzach en Inn via Salzburg naar Passau, dat 750 meter lager schittert.

Image
Tauern-Radweg: fluitend fietsen met bergzicht
Tauern-Radweg: fluitend fietsen met bergzicht

17) Via Rhona

Frankrijk

Het zal niemand verbazen, de 815 kilometer lange Via Rhona volgt de rivier de Rhône, een wilde vloed. Van het Meer van Genève tot aan de Middellandse Zee. Keurig bewegwijzerd, nergens zwaar en goed voor Alpenpanorama’s, wijnheuvels (de Côtes du Rhône), lavendelvelden, olijfboomgaarden en het stedenschoon & de terrasjes van Lyon, Valence, Montélimar en Orange. ‘Oh-lá-lá, c’est beau!’

18) De Beneduilux-route

Nederland, België, Luxemburg, Duitsland

Grensoverschrijdend gedrag maar dan wél leuk, dat kan. Dankzij de Beneduilux-route (350 km), fietsend door vier landen, vanuit Maastricht. Vertrouwd dichtbij, redelijk pittig en elke dag anders. Door de Limburgse heuvels, het Land van Herve, de Belgische- en Luxemburgse Ardennen, Hoge Venen, Eifel en Voerstreek. Via warme bakkers, vuile klimmetjes, wilde zwijnen en toffe cafés.

Image
Fietsen vanuit Maastricht door 4 landen
In de Ardennen tijdens de Beneduidlux fietsroute.

19) Rondje Drenthe

Nederland

Voor het Rondje Drenthe (circa 360 km) hebben Erik & Hetty Luppes uit Hoogeveen met behulp van stille weggetjes & paden heel veel van wat Drenthe zo mooi maakt, heel slim aan elkaar geknoopt. De Col du Vam is facultatief, maar wat je zeker wel gaat zien: hunebedden, het Fochteloërveen, Veenhuizen (werelderfgoed), het Bargerveen en het Dwingelderveld. Van deze route bestaan zowel GPS-gegevens als een gidsje en een website.    

20) Langs de Loire

Frankrijk
      

Zeg je Loire, dan zeg je kastelen. Toch laat La Loire à Vélo (een bewegwijzerde fietsroute, 900 km lang en met nauwelijks zware klimmetjes) nog veel meer zien (én proeven). Enkel het stuk van Tours naar Nantes (300 km) is goed voor historische topsteden, dito dorpen, wuivende korenvelden, zingende wielewalen en elke dag een hemels menu du jour. Maar we geven het toe, het Château d’Azay-le-Rideau en het slot van Saumur gaan we nooit meer vergeten.

Image
Langs de Loire kasteel
Langs de Loire

21) De Frontlijnroute

België, Frankrijk

Tussen het Vlaamse Nieuwpoort en het Zwitserse Bazel lag in de Grote Oorlog (de Eerste Wereldoorlog) het westfront. Vier jaar lang. En nu, ruim een eeuw later, herinneren loopgraven, bunkers, grafakkers en vele monumenten groot en klein aan wat hier gebeurd is. Wie de Frontlijnroute (1050 km) fietst, gaat echter meer zien. Zoals? Vlaamse belforten, kathedralen in Picardië, de wijngaarden van de Champagne & de Elzas en bekoorlijke bergpassen in de Vogezen.

Image
Frontlijnroute: De Menenpoort in Ieper, met de namen van 54.869 vermiste soldaten
Frontlijnroute: De Menenpoort in Ieper, met de namen van 54.869 vermiste soldaten

22) De Schwarzwald-Radweg

Duitsland

Meer over Schönau, kreupelhout, Totdtnau, Schwarzwälder Kirschtorte, Feldberg Pass (1.231 m), koekoeksklokken, Jostal, koekoeksbloemen, Wurstsalat, Alexanderschanze (970 m), Forbach, Schupfnudeln, Staubenhardt en Rothausbier lees je in het reisverslag over een fietstocht over de Schwarzwald-Radweg (375 km). Dwars door het Zwarte Woud in 6 dagen, waarbij elke dag dik duizend hoogtemeters moet worden bedwongen.

Image
Fietsroute Schwarzwald Radweg
Fijn onverhard op de Schwarzwald Radweg.

23) Fietsen naar Santiago de Compostella

Nederland, België, Frankrijk, Spanje

Niet enkel naar Rome, maar ook naar Santiago de Compostella leiden vele wegen. Geliefd bij pelgrims te fiets is de route die Clemens Sweerman uitstippelde, en waarvan drie gidsjes bestaan: Haarlem/Tours (870 km), Tours/Pyreneeën (640 km) en Pyreneeën/Santiago (1020 km). Marjolein van Rotterdam schreef een verslag van de laatste 349 kilometer (van de kathedraal van Léon naar die van Santiago), die ze in 6 dagen fietste en je ook kunt boeken als SNP-reis.

24) Onbegrensd fietsen naar Barcelona

Nederland, België, Frankrijk, Spanje

Eindhoven/Cluny (775 km) en Cluny/Barcelona (880 km), in deze twee gidsjes beschrijft Paul Benjaminse zijn fietsroute naar Barcelona. Een reis over smalle paden en stille wegen. Eerst langs de Maas via Dinant naar Verdun, dan richting Bourgogne. Bij de abdij van Cluny moet je kiezen: òf via de vulkanen van Auvergne, òf door de Rhônevallei naar de Ardèche. Waarna je Katharenland doorkruist en Catalonië binnenvalt, via een autovrije pas. Hierna rol je richting zee, waarna er nog 50 kilometer naar Barcelona resten.

Image
Benjaminse Route naar Barcelona: De vulkanen van de Auvergne
Benjaminse Route naar Barcelona: De vulkanen van de Auvergne

25) De Havel-Radweg

Duitsland

Nog nèt binnen deze Top 25: de Havel-Radweg (432 km). Bewegwijzerd, vrijwel vlak en kronkelend door wat ooit Oost-Duitsland was, de Havel-rivier volgend. Van de bron in Mecklenburg-Vorpommern tot aan de monding in de Elbe, bij Wittenberge. Vele Holländer beginnen echter juist in Wittenberge, om dan via deze Radweg tot Berlijn te trappen. Tussen spiegelende meren en via stokoude stadjes als Havelberg, Brandenburg en Werder. Plus: Potsdam, ooit het hart van Pruisen, met zowel protserige paleizen als een Hollandse wijk uit de 18e eeuw. En dan moet Berlijn nog komen.

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.