Blogposts
Blog
Geplaatst op woensdag 02 november 2022 @ 00:04 door Travelboy , 1092 keer bekeken
Misschien is het een bekend scenario: je wil naar Scandinavië, maar het geld groeit niet op je rug. Toch is een reis door het ruige noorden ook mogelijk zonder de jackpot uit te geven. Dus hou je van reizen, maar misschien nóg meer van geld besparen? Lees dan vooral even verder.
Door Scandinavië reizen voor een prikkie: het klinkt natuurlijk als klinkklare onzin. Zo liggen de prijzen van reis-uitgaven als vervoer en voedsel in Noorwegen wel zeventig procent hoger dan in Nederland. Een voorbeeld: in Nederland gaf je in 2021 gemiddeld 1,94 euro uit aan een bruin brood. In Noorwegen betaalde je voor hetzelfde al snel 4,15 euro aan de kassa. Een groot verschil dus. Tja, Scandinaviërs verdienen nou eenmaal meer dan Nederlanders. Toch zijn er gelukkig een hoop trucjes die ervoor zorgen dat je niet blut bent bij thuiskomst.
Ruim van tevoren knopen doorhakken levert vaak de goedkoopste tickets op. Zowel kaarten voor openbaar vervoer in het land als eventuele trein- of vliegtickets ernaartoe. Al raden we zeker aan om de auto te pakken. De benzinekosten in Scandinavië verschillen namelijk niet enorm van de Nederlandse literprijzen en de auto brengt je overal naartoe. Let wel op waar je precies tankt: een benzinepomp die een aantal kilometer buiten de stad staat, is al snel tientallen euro’s goedkoper per tank.
Nog zoiets: het is in Scandinavische steden vaak erg duur om je auto te parkeren. Zorg er dus voor dat je de auto buiten het centrum neerzet. Gelukkig bruist Scandinavië van de mooie gebergten en landschappen. Je reis met de benenwagen vervolgen is dus niet zo erg in dit geval. Heb je de conditie van een baksteen? De elektrische stadsbus is ook zeker een optie.
Geen auto tot je beschikking? No worries. Een auto lenen in Scandinavië is geen probleem. Elektrisch, hybride of diesel: het kan allemaal. Online vind je veel sites die niet alleen de goedkoopste verhuurmaatschappij, maar ook de voordeligste datum en locatie weergeven. Handig als je reis nog niet vaststaat.
Extra voordeel aan reizen met je eigen auto: je kan flink inpakken. Waarom dit handig is? Vooral boodschappen als verse groenten, fruit en alcohol zijn in Scandinavische landen aan de prijs. Ook is het handig om producten als mais, erwten en worsten in blik mee te nemen. Deze kunnen namelijk tegen een stootje en gaan lang mee.
Zelf plaatsnemen achter het fornuis is natuurlijk het slimst als de kronen op zijn. Uiteten in Scandinavië is gewoon erg prijzig en je bespaart tijdens je reis veel geld met de eetkeuzes die je maakt. Boek een appartement in plaats van hotel en kook je eigen potje. Waar je je boodschappen inslaat? Net zoals in Nederland, heeft ook Scandinavië duurdere en minder dure supermarkten. Zoek vooraf dus even op wat de goedkoopste aanbieder in de buurt is.
Dagje weg naar een pretpark of museum? Het is in Scandinavië meer dan normaal om je eigen lunch mee te nemen. Ook dit gaat je een vermogen schelen aangezien het eten op deze plekken nog een stukje duurder is dan erbuiten. Ook belangrijk: zorg dat je waterflessen koopt in de supermarkt en niet op andere locaties. Nóg belangrijker: gooi deze flesjes niet zomaar weg! Voor tien flesjes krijg je al snel vier euro terug. Kraanwater in Scandinavië is goed te drinken, dus bijvullen is geen probleem.
Leuk en aardig dat eten meenemen, maar een ticket voor een museum kost je natuurlijk ook een godsvermogen. Verrassing: niet altijd! In onder andere Stockholm en Oslo kan je tientallen musea gratis bezoeken. Van moderne kunstgalerijen tot het National Museum. Sommige betreed je elke dag van de week gratis, andere alleen op bepaalde dagen en tijdstippen. Ook het stadsmuseum in Helsinki is voor maar liefst nul euro te bezichtigen. Je leert hier veel over de geschiedenis van Helsinki en als we de recensies mogen geloven, is het geschikt voor alle leeftijden.
In Noorwegen, Zweden en Finland geldt het zogeheten ‘Allemansrecht’ of ‘Allemansrätten’. Dit betekent dat je in principe overal in het land mag wildkamperen mits je niet op iemands privéterrein staat. Nu is drie weken lang kamperen in de bossen natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar het biedt wel de ultieme mogelijkheid voor een budget-slaapplek. Hotels, jeugdherbergen en zelfs campings zijn in Scandinavische landen vaak erg duur. Gratis kamperen is dus dé manier om centen te besparen.
We horen je denken: hoe maak ik gebruik van faciliteiten als een toilet en douche? Nou, in de praktijk hoeft dit geen probleem te zijn. Tankstations, havens en betaalcampings zijn plekken waar je (soms tegen een nietige betaling) gratis een douche en toiletbezoek kan scoren. Geen tankstation in de buurt? Een gat graven is altijd een optie. Als je ‘m na gebruik maar weer dichtmaakt.
Wat overigens nog meer valt onder het Allemansrecht: je mag van alles plukken uit de natuur zoals bessen, noten en paddenstoelen. Ook een kampvuur maken met verzameld sprokkelhout is toegestaan. Oftewel: waarom geld uitgeven aan een 3-gangen diner als de natuur je bijna alle ingrediënten aanbiedt?
Toch behoefte aan iéts meer comfort? Ta-da: scoutkampen zijn je beste vriend. Dit zijn hostels of campings die zowel in de natuur als op stedelijke plekken voorkomen. Als reiziger kan je hier vaak voor minder dan tien euro per nacht overnachten. Ook kan je hier, in tegenstelling tot wildkamperen, gebruik maken van alle faciliteiten. Ideaal als je geen gat wil graven voordat je je behoeften doet.
Scandinavische steden zijn over het algemeen erg kleurrijk en levendig. Toch zal het gros van reizigers hoogstwaarschijnlijk komen voor de natuur. En dat komt goed uit: die is namelijk helemaal gratis. Ofja, bijna dan. Soms moet je een klein bedrag betalen voor het wandelen in een natuurgebied. Toch valt dit in het niet met wat je ervoor terugkrijgt. Een wandel- of fietstocht door nationale parken en ongerepte natuur is namelijk al snel een dagbesteding.
bron: www.npo3.nl/3opreis
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.