Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 16 maart 2022 @ 00:53 door Travelboy , 1194 keer bekeken

Een bammetje kaas, jam of hagelslag. Een eitje, gebakken of gekookt. Een kom yoghurt met muesli of fruit. Misschien wel niets. Of gewoon alleen een zwarte koffie. Als het op ontbijt aankomt in Nederland is het: zoveel mensen, zoveel wensen. Maar hoe ontbijten ze eigenlijk in de rest van de wereld. Zin zocht het uit!

 

Het Spaanse desayuno bestaat normaal gesproken uit een kop koffie – café con leche – met een croissant. Zoetekauwen gaan zich ‘s morgens te buiten aan churros, een gefrituurde langwerpige oliebol met suiker, die door de Spanjaarden met liefde in de warme chocomelk wordt gedoopt!

  

Ochtend, middag of avond. In Amerika houden ze over het algemeen van veel, zoet en vet. Donuts voorzien van allerlei kleuren worden verkocht per dozijn en gaan er ‘s morgens in als zoete koek. Maar ook pannenkoeken met een dikke laag stroop ontbreken niet op de ontbijttafel. Amerikanen zijn ook dol op pindakaas. De gekste creaties verzinnen. Het bekendste zoete broodbeleg in Amerika is peanut butter and jelly.

 

 

Japanners binnen de dag met een prachtig samengestelde maaltijd. Deze bestaat vaak uit rijst, misosoep, ingelegde groenten, een zachtgekookt ei of een omelet, een perfect gegrild stukje vis en uiteraard groene thee.

 

Het klassieke Engelse ontbijt valt zwaarder op de maag: eieren, spek, worstjes, gegrilde tomaten en bonen. Vergezeld van een early morning tea!

 

In China vullen de straten zich ‘s ochtends met kraampjes waar ze Youtiao verkopen, gefrituurd deeg dat je kunt dippen in sojamelk of koffie.



Een traditioneel Iraans ontbijt bestaat platte broden, boter, witte kaas, feta, opgeklopte slagroom of een verscheidenheid aan jam en andere smeersels.

 

Het Middelnederlandse ‘ont’ betekent ‘voorafgaand aan’. Het woord ‘bijt’ is afgeleid van bijten of eten. Dat betekent dat het ontbijt gezien wordt als ‘het beginnen aan eten’.

 

Ontbijt heet in het Turks kahvaltı dit betekent letterlijk ‘vóór de koffie’. Het is dan ook belangrijk om geen koffie te drinken op een lege maag, maar de dag te starten met platbrood besmeerd met Turkse room en sesamboter. Plus een variatie aan kazen, zwarte en groene olijven, tomaat, paprika en komkommer en vers en gedroogd fruit. En voor de koffie altijd thee.

 

Het typische Argentijnse ontbijt is klein en bestaat uit koffie of een ‘mate’, de typische Argentijnse cafeïne-rijke kruidenthee, een medialuna (croissant) of toast, geserveerd met jam of dulce de leche, een mierzoete karamel stroop.

 

Australisch brood is gemaakt om te toasten en niet te vergelijken met Nederlandse bammetjes. Bij het ontbijt drinken Australiërs over het algemeen thee en dan het liefst met veel melk. Nescafe is ook populair. Net als MiloNesquik maar dan net even iets anders.

 

In het Engels wordt er gesproken van ‘breakfast’, letterlijk het ‘breken van de vasten’ na de nacht. In het Frans werd de eerste maaltijd van de dag vroeger ‘déjeuner’ (letterlijk ‘ont-vasten’) genoemd. Later veranderde dit woord voor de belangrijkste maaltijd van de dag in ‘dîner’, een samentrekking van déjeuner.

 

De Zuid-Afrikaan begint zijn dag met putupap. Voor sommige Zuid-Afrikanen is dit uit pure noodzaak, omdat zij geen geld hebben voor ander voedsel. Maar ook de welgestelde Zuid-Afrikaan lust een bordje maïspap, dat op smaak wordt gebracht met suiker.

 

Net als wij eten de Noren in de ochtend graag brood gekookte pap, cornflakes of muesli met yoghurt. Er zijn in Noorwegen heel veel verschillende soorten brood te koop. Ook het beleg komt vaak overeen: jam, pindakaas, chocoladepasta en salami. Maar Noren beleggen hun boterham ook graag met Brunost, zoete bruine kaas.

 

In Mexico houden zo zelfs in de ochtend van pittige gerechtjes. Een Mexicaans ontbijt bestaat trouwen ook uit vlees, bonen, chilaquiles (een soort quesadilla) en kaas.

 

Hoe start jij de dag?

 

bron: www.zin.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.