Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 08 september 2022 @ 23:30 door Travelboy , 826 keer bekeken

Wanneer je op citytrip bent, heb je (meestal) geen auto nodig om de stad te verkennen. Parkeren kan vaak een kostelijke grap zijn en als het centrum van een stad al niet autoluw is, verlies je heel wat tijd door in de file te staan. Maar soms heb je alle belangrijkste bezienswaardigheden van een stad al snel gezien en dan kan het interessant zijn om een auto te huren voor 1 dag zodat je ook de nabije omgeving kan verkennen. In dit artikel leg ik je uit waar je dan allemaal op moet letten.

 
Waar een auto huren voor 1 dag?
 

Een van de belangrijkste vragen waar je mee zit, is waarschijnlijk waar je dan juist je wagen moet boeken als je maar een auto gaat huren voor 1 dag. Is het goedkoper om in het centrum van een stad je voertuig op te pikken of ga je best terug naar de luchthaven? Bij die laatste kan het vaak duurder zijn, omdat autoverhuurbedrijven soms een toeslag moeten betalen aan de luchthaven. Bovendien verlies je minder tijd als je meteen in het centrum je wagen kan oppikken en niet een taxi of bus naar het vliegveld moet nemen (als je al in het centrum zit).
In de stad zelf bevinden zich de meeste kantoren vaak in de buurt van het treinstation of aan de haven.

 

Je kan trouwens ook perfect je huurwagen in het centrum oppikken en afleveren aan de luchthaven, zo spaar je ineens je vervoer uit. Vaak kost dit niet eens zoveel meer of is het zelfs goedkoper!

 

auto huren een dag

 

Waar huurauto boeken?

Zelfs al is het een ingeving van het laatste moment, ik zou altijd mijn auto online huren in plaats van nog ter plaatse op zoek te gaan naar een autoverhuurbedrijf. Door een enorm tekort aan huurwagens, wordt dat na Covid-19 zelfs standaard aangeraden. Tenminste als je nog keuze genoeg wilt hebben!

 

Bovendien kun je online ook de ervaringen van andere reizigers lezen (zonder haast) en je dus minder snel opgelicht zal worden.

 

Voor all-inclusive autohuur (volledig verzekerd) kies ik altijd voor Sunny Cars en Tui Cars. Verder zijn mijn favoriete prijsvergelijking websites Discover Cars, Auto Europe en Easy Terra. Die laatste heeft als voordeel dat je altijd de beoordelingen van plaatselijke branches kan lezen.

 

Bij al deze bovenstaande websites kan je trouwens tot 48u op voorhand gratis je auto annuleren. En bij Sunny Cars is dat zelfs tot een uur voor je vertrek (dankzij de Flexservice, die in 2022 nog gratis is).

 

auto huren weekend

 

Auto huren voor een weekend

 

Een tip waar velen niet aan denken is dat het soms niet eens zoveel extra kost om een auto voor een extra dag te huren. Indien dit in je planning past, kan je dus altijd eens kijken hoeveel die extra dag zou kosten. Als je bijvoorbeeld (last-minute) een auto wil huren voor 1 dag in Turijn, betaal je daar 50 euro voor (bij Discover Cars). Voor 2 dagen is dat 68 euro.

 

Een auto huren in het weekend is altijd duurder dan in de week: respectievelijk 81,40 voor een dag en 101,22 euro voor een heel weekend.

 

Auto huren voor 1 dag zonder borg

 

Als je een auto gaat huren voor vakantie en je hebt deze maar 1 dag nodig, sta je niet meteen te springen om meteen een waarborg te betalen. Dit bedrag staat dan immers geblokkeerd op je kredietkaart en je hebt deze misschien nodig om ter plekke andere zaken te betalen.

 

Zo is de borg soms 500 euro of meer, wat wel een flinke slok op de borrel is. Vroeger was het nog ondenkbaar, maar tegenwoordig kan je soms een auto huren zonder daarbij borg te moeten betalen

 

De meest betrouwbare aanbieder hierbij is Sunny Cars. Zij staan (mits een meerprijs) dan garant voor jou.


Je dient je wel 72 uur op voorhand hiervoor te registreren, dus dit is niet mogelijk als je last-minute een auto wil huren voor 1 dag zonder borg.

 

auto huren 1 dag zonder borg

 

Auto huren per dag: Kosten

 

Belangrijk om weten is dat er geen verschil is of je nu voor 12 uur of voor 24 uur een auto huurt. Je betaalt altijd de prijs van 1 dag.
Let op, want zelfs vanaf een half uurtje langer rekenen verhuurbedrijven de kostprijs van een hele dag aan. Om je auto al vroeger in te leveren is er geen probleem.

 

Wat het prijsplaatje betreft, kan ik natuurlijk geen eenduidig antwoord geven. Dit is namelijk afhankelijk van waar je juist een auto huurt, wanneer en hoe ver op voorhand. Per dag zal autoverhuur je wel meer kosten dan pakweg meteen een auto te huren voor een maand.

 

Een auto huren voor 1 dag kan zo goedkoop zijn als 15 euro (in Barcelona) tot wel 87 euro (in Reykjavik). Ten slotte heeft ook de leeftijd van de chauffeur een invloed op de prijs, want onder de 23 of 25 jaar wordt vaak een toeslag aangerekend (net zoals voor bestuurders ouder dan 70-75).
In de meeste landen moet je ook al minstens twee jaar in het bezit zijn van je rijbewijs.

 

autoverhuur kosten 1 dag

 

Luxe auto huren voor 1 dag

 

Een korte periode is misschien eens de gelegenheid bij uitstek om een luxe auto te huren. Daarbij denk ik dan aan een Mercedes, Audi of BMW. De prijs voor een doordeweekse dag (aan de luchthaven van Turijn in maart) varieert van 86 euro voor een Volkswagen T-Cross tot 271 euro voor een BMW X3.

 

Voor een compact car betaal je dan 49 euro, dus eigenlijk niet zoveel minder.

 

Zoals ik hierboven aangaf, hangen deze prijzen af van waar, wanneer en hoe lang op voorhand je jouw wagen boekt, want doe je dit in mei, dan is kost de compact car 68 euro, de T-Cross 123 euro en de BMW X3 491 euro. En ten slotte in het hoogseizoen (juli) is dit voor een compact car 73 euro, voor de T-Cross 133 en de BMW X3 658 euro.

 

Luxe auto huren 1 dag

 

Welke verzekering nodig?

 

Aangezien je vaak goedkoop een auto kan huren voor 1 dag, zou ik zeker niet besparen op de verzekering. Oké, soms betaal je hiervoor 20 euro meer voor, maar dit is het geld meer dan waard vind ik.

 

Hierboven kon je al lezen dat het vaak goedkoper is om je auto op te pikken in het centrum van een stad. Wel… dit gaat natuurlijk gepaard met stadsverkeer.
In Palermo is dit bijvoorbeeld heel hectisch. Dit gecombineerd met het feit dat je even moet wennen aan je nieuwe auto en het plaatselijke verkeer… Je begrijpt dus dat je sneller geneigd bent je auto te beschadigen, ook bijvoorbeeld met het parkeren.

 

Ikzelf boek nooit meer een auto zonder volledig verzekerd te zijn.

 

verzekering autoverhuur

 

Nog enkele extra tips

 

  • Kies je huurwagen in functie van de bezienswaardigheden die je gaat bezoeken. Ga je bijvoorbeeld een abdij in de bergen bezoeken? Zorg er dan zeker voor dat de auto genoeg pk heeft zodat je probleemloos bergop kan rijden.
  • Hierboven kon je lezen dat een huurauto in het weekend duurder is, indien mogelijk boek je dus best je huurwagen tijdens de week. Denk op voorhand na over je reisprogramma want zo kan je pas echt goedkoop een auto huren voor 1 dag.
  • Het kan verleidelijk zijn om met je huurauto even de grens over te steken (van Turijn naar Frankrijk bijvoorbeeld, of van Kroatië naar Bosnië). In West-Europa is dit meestal geen probleem, maar kijk het toch goed na of dit mag van het autoverhuurbedrijf.
  • Je zou het bijna vergeten omdat de huurtermijn zo kort is, maar neem voor de zekerheid toch maar genoeg foto’s van je huurwagen voor je vertrek en bij het inleveren. Zo kunnen ze je nooit beschuldigen van schade die je niet hebt veroorzaakt.
  • Je hoeft trouwens niet altijd een auto te huren om toch maar die ene bezienswaardigheid in de buurt te bezichtigen. Een georganiseerde (dag)uitstap is een uitstekend alternatief hiervoor, omdat naast vervoer er ook vaak een rondleiding (en soms zelfs lunch) bij de prijs zit inbegrepen. Ikzelf boek mijn uitstapjes altijd op GetYourGuide, omdat je hier ervaringen van andere mensen kan lezen en tot 24u op voorhand gratis kan annuleren.
  •  
goedkoop auto huren 1 dag

goedkoop auto huren 1 dag

 

Auto huren voor 1 dag: Ervaringen

 

Ik heb het zelf al een aantal keer gedaan (tijdens mijn roadtrip door de Douro Vallei bijvoorbeeld) en ik vond het echt een verrijking tijdens mijn vakantie. Het geeft toch een extra dimensie vind ik, omdat je zo op sommige plekjes komt waar andere toeristen minder gemakkelijk geraken.

 

Op Zakynthos was ik bijvoorbeeld zonder huurauto nooit tot bij Xigia geraakt, mijn persoonlijk favoriete strand van het eiland. En in Palermo kan je dan bijvoorbeeld veel gemakkelijker naar het leuke strand van Scopello of het nationaal park La riserva naturale dello zingaro gaan.
Zo koppel je jouw city trip aan relaxen aan het strand en/of prachtige natuurwandelingen!

 

huurauto 1 dag

Ga je naar een bepaalde bestemming en wil je meer specifieke tips voor die plaats? Kijk dan zeker eens naar al deze artikels die ik schreef over autoverhuur in het buitenland!

 

Handige sites om je reis te plannen

 

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

 

✈ï¸Â Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

 

ðŸ›Âï¸Â Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

 

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

 

🅿ï¸Â Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

 

ðŸÅ½« Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

 

 

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.

 

bron: www.checkoutsam.be
  •  
      •  
      •  
      •  
    •  



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.