Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 14 november 2022 @ 01:13 door Travelboy , 919 keer bekeken

Het is de grootste angst van iedere reiziger: je paspoort kwijtraken in het buitenland. Zonder je internationale identiteitsbewijs wordt het vrijwel onmogelijk om onbelemmerd verder te reizen. Met ons stappenplan los je je paspoortprobleem zo snel mogelijk op!

 

 

Stap 1: Schakel de plaatselijke politie in

 

Ga allereerst zo snel mogelijk naar de plaatselijke politie. Misschien heeft een eerlijke vinder het paspoort daar afgeleverd en is het probleem snel opgelost. Er bestaat ook de mogelijkheid dat een oneerlijke vinder (dan wel dief) misbruik maakt van jouw document. Door de politie in te schakelen zijn de lokale autoriteiten op de hoogte. Bovendien heb je de aangifte nodig voor het vervolg van het stappenplan.

 

Stap 2: Ga op zoek naar de ambassade

 

Ieder land op de wereld heeft een Nederlandse vertegenwoordiging, vaak in de vorm van een ambassade. Hier kun je een laissez-passer of een noodpaspoort aanvragen. Er is een verschil tussen de twee: met een laissez-passer kun je enkel reizen tussen het vakantieadres en het thuisland en deze wordt verstrekt in geval van spoed; een noodpaspoort is geldig voor alle landen en daarmee kan een eventuele doorreis worden vervolgd. Zaak is om uit te zoeken waar de dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade zich bevindt voor de aanvraag. De Rijksoverheid heeft de complete lijst met Nederlandse ambassades in het buitenland. Op Nederlandwereldwijd.nl vind je bovendien een stappenplan per land als je je paspoort kwijt bent en een noodpaspoort moet aanvragen. 

Stap 3: Neem contact op met de betreffende ambassade

 

Stuur zo snel mogelijk een e-mail naar de Nederlandse ambassade op jouw vakantieadres om door te geven dat je paspoort kwijt is. Het duurt namelijk één tot drie werkdagen voordat het nooddocument gereed is, dus zo kan de bureaucratische molen meteen in gang worden gezet. Ook maak je een afspraak wanneer je het nooddocument kunt ophalen.

 

Belangrijk! Zorg ervoor dat je altijd een foto van je paspoort bij de hand hebt. Bewaar je paspoort niet alleen in je telefoon – ook vaak doelwit van zakkenrollers – maar mail deze ook naar jezelf. Bij de aanvraag voor een noodpaspoort heeft de ambassade namelijk de gegevens nodig die op je paspoort vermeld staan. Als je deze gegevens niet kunt verstrekken, gaan er weer een paar dagen extra overheen voor je document gereed is.

 

Stap 4: Reis naar de ambassade

 

Soms heb je geluk en is de ambassade om de hoek, maar vaker moet je er een eind voor reizen. Zo bevindt de Nederlandse ambassade van Indonesië zich enkel in Jakarta, terwijl jij misschien de Indonesische archipel afstruint naar afgelegen eilandjes. Met de foto van je paspoort en de aangifte bij de hand is het vaak goed mogelijk om de (binnenlandse) reis naar de ambassade af te leggen. Hier kun je je noodpaspoort ophalen om je reis te vervolgen of thuis te komen.
 

Stap 5: Schakel je reisverzekering in voor de extra kosten en het noodpaspoort

 

Om het voorbeeld van Indonesië aan te houden: hier betaal je € 51,55 voor een noodpaspoort of laissez-passer. Dit tarief is voor vrijwel alle landen gelijk. Veel reisverzekeringen vergoeden dit bedrag als je aanvullende bagagedekking hebt verzekerd (let op: de meeste reisverzekeringen hebben bagage al standaard in het pakket zitten). Daarnaast zijn er veel extra kosten verbonden aan het verliezen van je paspoort, zoals het omboeken van de vlucht, het reizen naar de ambassade en de extra hotelovernachtingen. Er staat meestal een maximum vergoeding voor extra reis- en verblijfskosten bij verlies of diefstal van een paspoort. De hoogte van dit bedrag verschilt per verzekering, maar een proef op de som leert dat je kunt rekenen op zo’n € 600 per reisgezelschap.

 

Wat als je net voor vertrek je paspoort kwijtraakt?
Je zou niet de eerste zijn die het overkomt: je staat op het punt om naar de luchthaven in Nederland te vertrekken of je bent er al en je kunt opeens nergens meer je paspoort vinden. Wat dan? Ook dan kun je een noodpaspoort krijgen, mits je een ander geldig identiteitsbewijs en een pasfoto hebt én kunt bewijzen dat je reis niet uitgesteld kan worden, bijvoorbeeld door het overleggen van vliegtickets of hotelboekingen. Bij vrijwel alle luchthavens in Nederland (Schiphol, Rotterdam, Groningen, Maastricht) en ferry-oversteekplaatsen (Hoek van Holland, IJmuiden) kan de Koninklijke Marechaussee een noodpaspoort voor je maken. Echter, niet alle landen accepteren een dergelijk noodpaspoort. Het is dus belangrijk om eerst na te vragen bij de ambassade van je bestemming of het wel nut heeft om het nooddocument aan te vragen. Meer informatie over het aanvragen van een noodpaspoort binnen Nederland vind je op Rijksoverheid.nl

 

bron: www.columbusmagazine.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.