Blog
Geplaatst op vrijdag 05 augustus 2022 @ 02:45 door Travelboy , 1176 keer bekeken
Als je op vakantie gaat, ben je via je zorgverzekering al deels verzekerd voor medische kosten mocht je onverhoopt een beroep moeten doen op medische hulp in het buitenland. Echter, deze dekking is wel beperkt. Maar waar ben je dan wel en niet voor verzekerd?
Via jouw zorgverzekering ben je in de basis dus voor medische hulp verzekerd, ook in het buitenland. Echter, deze dekking is wel gebaseerd op de kosten van de zorg in Nederland. In dit blog lees je meer over hoe dit in elkaar steekt.
Met de basis zorgverzekering ben je dus verzekerd mocht je onverhoopt in het ziekenhuis terecht komen. Elke basisverzekering kent een werelddekking. Je bent dus verzekerd voor onverwachte zorg, waar je je ook bevindt op de wereld.
Echter, de kosten van medische hulp in het buitenland kunnen flink oplopen. De vergoeding die je krijgt vanuit de basis zorgverzekering is in overeenstemming met de vergelijkbare kosten zoals deze in een Nederlands ziekenhuis zouden gelden. Aanvullende pakketten bovenop de basis zorgverzekering kunnen extra kosten dekken, een zorgverzekering vergelijken loont daarom zeker de moeite als je je gaat oriënteren op het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering.
In Amerika bijvoorbeeld zijn de kosten voor medische zorg aanzienlijk hoger dan in Nederland. Ook kan het voorkomen dat, als je met medische hulp te maken krijgt, je naar een privékliniek wordt gebracht. Dan kunnen de kosten van je medische behandeling en zorg behoorlijk oplopen en zijn daarmee niet meer vergelijkbaar met het niveau van de zorg in Nederland.
Foto: Jeroen – TripTalk
Je ontvangt dan wel een gedeeltelijke vergoeding via je zorgverzekering, maar in overeenstemming met het niveau in Nederland. De extra kosten zul je dan zelf moeten betalen. En dan biedt een reisverzekering uitkomst.
Een reisverzekering vergoedt over het algemeen de extra hoge kosten die kunnen ontstaan bij medische hulp. Medische kosten die je maakt in het buitenland en in Nederland onder het eigen risico vallen worden niet door je basis zorgverzekering vergoed.
Foto: Nicolas Cool – Unsplash
Via een reisverzekering kun je dit mogelijk wel vergoed krijgen, afhankelijk van de dekking van de gekozen verzekering.
Met een dekking van medische kosten in een reisverzekering (wat een aanvullende dekking kan zijn) ben je vrijwel 100% verzekerd tegen medische kosten in het buitenland. Daarnaast vergoedt een reisverzekering meer zaken, zoals bagage, elektrische apparatuur en kosten voor een noodzakelijke terugreis bij een ongeval of overlijden.
Bekijk welke zaken jouw zorgverzekeraar vergoedt als je op vakantie gaat en de voorbereiding daarvan, zoals bijvoorbeeld vaccinaties. Zo voorkom je dat je je niet gaat ‘oververzekeren’ als je een reisverzekering afsluit.
Foto: Jeroen – TripTalk
Let op: als je eerder naar huis moet wegens urgente omstandigheden die onder een reisverzekering vallen, worden meestal de kosten van de terugreis vergoed. Echter de reeds gemaakte of betaalde kosten voor het oorspronkelijke restant van je verblijf worden niet vergoed. Dit risico kun je weer afdekken met bijvoorbeeld een annuleringsverzekering.
Zeker als op je vakantie gaat naar verre bestemmingen dien je te checken of er verplichte en aanbevolen vaccinaties zijn. Dit kun je onder andere raadplegen bij de GGD. Doe dit ook op tijd, aangezien sommige vaccinaties een minimale periode voor je vertrek dienen te worden toegediend.
Foto: Belinda Fewings – Unsplash
Er zijn meerdere zorgverzekeraars die vaccinaties en malariapillen vergoeden, dit is vrijwel meestal vanuit de aanvullende pakketten. Vaccinaties kun je o.a. halen bij de GGD of bij KLM Health Services.
Sommige zorgverzekeraars vergoeden vanuit de aanvullende pakketten volledig de vaccinaties, andere zorgverzekeraars betalen een maximale vergoeding per jaar uit. Er zijn echter ook zorgverzekeraars die geen vergoeding uitbetalen.
EHIC staat voor de ‘European Health Insurance Card’ die je gratis kan opvragen bij je zorgverzekeraar. Hiermee toon je in de EU-landen aan dat je een zorgverzekering hebt en verzekerd bent tegen medische hulp in het buitenland. Deze kaart kun je overigens ook gebruiken voor IJsland, Noorwegen, Liechtenstein, Zwitserland, Australië en Noord-Macedonië. Met de kaart worden gemaakte kosten met betrekking tot medische hulp tussen de landen onderling verrekend.
Let wel: hier geldt nog steeds dat de kosten van de medische zorg in het buitenland worden berekend op het niveau zoals in Nederland. Het kan dus zijn dat je zelf alsnog bepaalde kosten moet betalen. Wil je dit extra risico zo veel mogelijk uitsluiten, dan is een reisverzekering zeker aan te bevelen.
Foto: TAT
Bron informatie EHIC : Zorginstituut Nederland
Als je een nieuwe zorgverzekering gaat afsluiten kun je aanvullende pakketten er bij nemen. Daar zitten verschillen tussen bij de zorgverzekeraars. In de aanvullende pakketten kunnen ook vergoedingen zitten die nuttig zijn als je op vakantie gaat of zelfs langer op reis gaat.
Hierbij wordt vaak wel onderscheid gemaakt tussen een Europadekking en een volledige werelddekking. Reis je vaak buiten Europa? Dan is een aanvullend pakket met werelddekking interessant voor jou.
Foto: Yvette Bax
De overheid bepaalt wat er in het basispakket van een zorgverzekering zit. Met aanvullende verzekeringen bovenop het basispakket kun je de zorgverzekering uitbreiden. Deze aanvullende verzekeringen zijn wel per aanbieder verschillend, ook wat betreft (extra) dekkingen in het buitenland.
Ieder jaar kun je van zorgverzekering veranderen. Het loont de moeite om aan het einde van het jaar een zorgvergelijker te raadplegen om te checken of een andere zorgverzekering beter bij je past of dat je met je bestaande wensen een voordeligere aanbieder kunt vinden.
bron: www.triptalk.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.