Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 01 februari 2011 @ 00:24 door Travelboy , 1218 keer bekeken

Als je gaat reizen naar een gebied waar malaria voorkomt, moet je verplicht aan de malariamedicatie. Een van die middelen is het omstreden Mefloquine, oftewel Lariam. Lariam is omstreden omdat de bijwerkingen heel ernstig kunnen zijn. Een paar voorbeelden van bijwerkingen die kunnen optreden zijn: angststoornissen, hallucinaties, depressies, duizeligheid, nachtmerries, paniekaanvallen of psychoses.
De fabrikant Roche vindt dit echter geen ernstige bijwerkingen. Volgens Roche zijn alleen bijwerkingen die fataal zijn, leiden tot een ziekenhuisopname of ervoor zorgen dat je ernstig gehandicapt raakt ernstig. En dit soort ernstige bijwerkingen zouden maar bij 1 op de 14.000 mensen voorkomen. Zo lijkt het dus alsof het allemaal wel meevalt met de bijwerkingen. Maar is dat wel zo?

 

Malaria wordt op mensen overgebracht door de malariamug maar men kan ook via vuile naalden of bloedtransfusie worden besmet. Er overlijden jaarlijks tussen de 1 en 2 miljoen mensen aan malaria.

 

Lariam
Lariam is het goedkoopste medicijn tegen malaria. Je moet drie weken van te voren mee beginnen en een keer per week slikken. Bij terugkomst in Nederland moet het nog vier weken geslikt worden. Vaak is er in de eerste weken niks aan de hand. De bijwerkingen beginnen pas als je in het buitenland bent. De Britse professor Andrew Herxheimer vindt dat de testdosis geen voldoende bewijs geeft dat je Lariam veilig kan gebruiken. Er zijn namelijk veel factoren die de bijwerkingen kunnen stimuleren. Zoals bijvoorbeeld vermoeidheid van de reis, hitte, buikgriep en alcohol.

 

Als de reis korter dan een maand is, kun je ook voor het middel Malarone kiezen. Malarone is duurder (90 euro per maand in plaats van 13 euro per maand) en je moet het elke dag slikken. Malarone heeft minder bijwerkingen dan Lariam (14% vs 29%), zo blijkt uit het onderzoek 'Atovaquone- Proguanil versus Mefloquine for Malaria Prophylaxis in Noimmune Travelers: Results from a randomized, double blind study'. In het buitenland is Malarone ook goedgekeurd voor reizen langer dan een maand maar in Nederland ligt dit wat ingewikkelder. De reisklinieken houden zich namelijk aan de richtlijn van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en daarin staat dat Lariam de eerste keus is bij een reis langer dan vier weken.

 

Volgens onderzoeken hebben maar heel weinig mensen last van bijwerkingen bij het gebruik van Lariam. Het is alleen risicovol voor mensen die aanleg hebben voor psychische problemen. Maar volgens Jan Kleian van de Bond van Defensiepersoneel Defensie, hanteert het leger heel andere regels: zij schrijven alleen Lariam voor als het echt niet anders kan.

 

De afgelopen jaren is er in Nederland een verschuiving opgetreden in het gebruik van de verschillende antimalaria pillen. In 2004 nam Malarone 58% van de verstrekkingen voor haar rekening. In 2009 is dat gestegen tot ongeveer 80%. Het aandeel van Mefloquine, oftewel Lariam, is vrijwel onveranderd gebleven op 13 à 14 %.

 

Onderzoek naar Lariam
Mefloquine is ontwikkeld tijdens de Vietnam oorlog. Amerikaanse soldaten werden immuun voor het middel wat destijds tegen Malaria werd voorgeschreven, chloroquine. Het Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Mefloquine en zij hebben Roche de licentie gegeven om Lariam op commerciële basis te exploiteren.

 

In 1991 kwam voor het eerst aan het licht wat de bijwerkingen van het middel zijn. Er is een  rapport over geschreven door de World Health Organisation in samenwerking met Roche genaamd 'Lariams Severe and alarming neurological and psychiatric side effects'. De conclusie van het rapport was dat er meer studies naar het middel moesten worden gedaan.

I

n 2001 is er een willekeurige blinde klinische test gehouden onder 15 reisklinieken in Nederland, Duitsland, Engeland, Canada en Zuid Afrika. Lariam is daarin vergeleken met Malarone en daaruit kwam naar voren dat 29% van de Lariam gebruikers last had van neuropsychische bijwerkingen waarvan 19% gemiddeld tot ernstig.

 

In 2003 publiceerde the British Medical Journal een onderzoek van een Zwitserse wetenschapper die Lariam heeft vergeleken met 3 andere antimalaria medicijnen. Daar kwam uit naar voren dat 41,6% van de mensen die Lariam hebben genomen gemiddelde tot ernstige neuropsychische bijwerkingen vertoonden. Dat was bijna 2 keer zoveel als bij de mensen die doxycycline of Malarone namen.

 

bron: www.trostradar.nl

 

Bekijk het item uit de Tros Radar uitzending van 31 januari

www.trosradar.nl/uitzending/item/1662/waarom-slikken-we-nog-lariam/?/%3ftx_brmenu2010%5byear%5d=2011

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.