Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 14 december 2011 @ 05:32 door Travelboy , 1573 keer bekeken

Steeds meer Nederlanders slikt geen malariapillen meer, indien ze naar de tropen reizen. Buitengewoon onverstandig en gevaarlijk, vinden deskundigen.

Dit staat te lezen in een artikel van het Nederlands Dagblad. Malaria is een zeer ernstige ziekte, niet zelden met dodelijke afloop. Desondanks slikt bijna de helft van de Nederlanders geen malariapillen als ze op reis gaan naar een land waar deze gevaarlijke ziekte heerst.

 

Reizigers noemen als reden voor deze keuze:

  • Tabletten zijn te duur.
  • Slecht geïnformeerd of vergeten.
  • Men wil ze niet op voorhand wil slikken.
  • Ideële motieven.

Volgens Ingeborg van Schayk, directeur van de Nederlandse Malariastichting, is deze keuze buitengewoon onverstandig. Ooit kreeg zij zelf malaria en is er bijna aan gestorven.

Malaria in Nederland

De meeste besmettingen komen voor in Afrika, zelfs meer dan 80%. Een aanzienlijk deel van de patiënten is zelf van origine afkomstig uit landen als Ghana of Nigeria. Tussen 2000 en 2007 liepen bijna 3.000 Nederlanders in het buitenland malaria op. Onder toeristen en mensen die vrienden of familie bezoeken is het aantal besmettingen de afgelopen jaren gestaag gedaald. Het aantal expats en zakenmensen met malaria zit echter in de lift.

Gambia

Goedkope reizen naar Afrika, zoals strandvakanties naar Gambia zijn populair. Veel vakantiegangers weten niet dat malaria in Gambia voorkomt. Een last minute reis is soms ook de reden dat er geen tijd meer is om nog pillen te halen.

 

Eind vorig jaar stierven nog twee Nederlandse reizigers aan malaria. Zij liepen de ziekte op in Gambia. De patiënten verbleven slechts kort in Gambia en gebruikten geen malariaprofylaxe. In voorgaande jaren werden aan het eind van het regenseizoen in Gambia, dat ongeveer loopt van juni tot half september, regelmatig gevallen van malaria gemeld. In 2008 zijn ook twee Nederlandse reizigers overleden aan de gevolgen van malaria.

 

Gambia is een risicoland in West-Afrika. Gambia kent, als één van de weinige landen in West-Afrika, geen verplichte gelekoorts-vaccinatie. Hierdoor bezoeken reizigers minder vaak een vaccinatiebureau voorafgaand aan de vakantie naar Gambia. Hierdoor zijn ze soms ook niet op de hoogte van de malariarisico’s. Reizigers die met ziekteverschijnselen uit Gambia terugkeren, moeten zo snel mogelijk contact opnemen met een arts.

Geen malariatabletten

Ruim 400 Nederlanders zijn in 2009 ondervraagd tijdens het jaarlijkse Schiphol onderzoek over hoe zij zich beschermen tegen infectieziekten naar verre bestemmingen. Hieruit bleek destijds dat meer dan 10% van de Nederlandse vakantiegangers, zelfs naar een hoog risicoland als Gambia, geen malariatabletten slikt. “Daarom sterven er nog steeds Nederlanders aan malaria”, verklaart Dr. Pieter van Thiel, internist (Tropencentrum AMC Amsterdam). “Dat vind ik onbegrijpelijk. Een reiziger moet zorgeloos van een vakantie kunnen genieten. Een goede reisadviseur heeft hier oog voor en de reiziger heeft zelf ook een bepaalde verantwoordelijkheid.”

Reizen naar de tropen? Preventie noodzakelijk!

Welke preventiemaatregelen tegen malaria voor jou van belang zijn, hangt af van de reisbestemming, je reisgedrag, het soort reis, de verblijfsduur en je gezondheid. Voor informatie hierover kun je terecht bij:

  • Je huisarts
  • Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)
  • Gemeentelijke Gezondheid Dienst (GGD)
  • Travel Clinic Rotterdam
  • Het Tropencentrum
  • Vaccinatiecentra

Deze experts geven gratis (online) voorlichting over malaria risico’s, preventieve maatregelen en andere noodzakelijke vaccinaties, zodat je veilig en zorgeloos op vakantie kunt gaan.

 

bron: www.reisverzekeringblog.nl

 

PS van de club: De aanvullende ziektekosten verzekering vergoedt vaak een groot deel van je medicijn en consult kosten



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.