Blogposts
Blog
Geplaatst op maandag 01 augustus 2011 @ 03:13 door Travelboy , 1500 keer bekeken
Een logeerkamer bij een particulier, een boomhut of zelfs een volledig eiland op Fiji. De Amerikaanse website Airbnb.com zet alle mogelijke slaapplaatsen online, behalve hotels. Het concept slaat duidelijk aan, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Het 'eBay van de overnachtingen' kreeg deze week een waarde opgekleefd van 1 miljard dollar en maakt ook de oversteek naar Europa.
Vannacht vleien zo'n 10.000 mensen zich neer in een bed dat ze via Airbnb hebben geboekt. Morgen zijn het er waarschijnlijk nóg meer: de website groeit enorm snel. Waar de teller begin 2010 nog op 100.000 verkochte overnachtingen stond, waren dat er begin dit jaar al 800.000. Nog deze zomer moeten het er meer dan 2 miljoen zijn. De site stuurt vakantiegangers naar de huizen van mensen overal ter wereld.
Het werkt als volgt: wie een kamer te huur aanbiedt, kan zich gratis inschrijven op de website. Je laat een beschrijving en wat foto's achter en bepaalt een prijs per nacht. Geïnteresseerden die een nacht in jouw huis willen doorbrengen, voeren de hele transactie uit via Airbnb.com, inclusief de betaling. Op die manier wordt zowel huurder als verhuurder beschermd. Airbnb houdt een klein percentage van de verhuurprijs voor zich. Achteraf kunnen zowel de logé als de gastheer elkaar punten geven. Net zoals op de veilingwebsite eBay, dus.
De meeste aanbieders zijn particulieren, die er bijvoorbeeld hun huislening mee afbetalen, en échte bed and breakfasts. "Goedkoper dan hotels, en logeren bij locals maakt dat je in andere buurten komt en een heel andere reiservaring opdoet", zeggen de fans. Bovendien kun je er ook een bijzondere slaapomgeving vinden. Logeren in een loft in Tokio, een boomhut op Hawaï, een penthouse in New York of op een jacht doe je niet elke dag.
Belgische adressen
Voor ons land biedt Airbnb een honderdtal onderkomens aan. De populairste is momenteel een kamer in het huis van Alexander uit Brugge. "Ik ben er twee maanden geleden nochtans maar per ongeluk mee begonnen", zegt de 28-jarige man. "Ik ging op reis naar Kopenhagen en had een kamer gevonden via de website. De trip ging uiteindelijk niet door, maar ik wilde zelf wel eens proberen te verhuren. Een onverhoopt succes. Deze week heb ik vier nachten lang gasten. Vooral Amerikanen, Canadezen, Britten en Australiërs. Hier bij ons kent men het concept nog niet goed." (hln/kve)
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.