Blogposts
Blog
Geplaatst op donderdag 13 oktober 2011 @ 02:21 door Travelboy , 1381 keer bekeken
Hoewel reizigersdiarree een typisch probleem is voor reizigers naar minder hygiënische bestemmingen, kan ook aanhoudende verstopping of constipatie op reis soms zeer vervelend zijn. Dat nu juist tijdens de vakantie de stoelgang verstoord raakt, heeft te maken met psychische oorzaken en een ander eetpatroon.
Een vertraagde stoelgang, ofwel constipatie, overkomt veel mensen als ze op vakantie zijn - vrouwen hebben er trouwens meer last van dan mannen. De darmen houden namelijk van regelmaat, maar het toilet bezoeken op vertrouwde tijden lukt tijdens een reis niet altijd. Toch is het van belang de stoelgang niet op te houden en voor vertrek de tijd te nemen om naar het toilet te gaan.
Een verandering in je dagritme kan een oorzaak van constipatie zijn, maar ook de verandering in keuze van je maaltijden en eetgewoonten kan een rol spelen. Zo eet je misschien wel minder vers fruit en groenten op reis en meer wit brood, witte pasta of rijst. Bovendien transpireer je meer in warme landen en drink je vaak net even te weinig met harde ontlasting tot gevolg. Ook ontstaat constipatie al op de heenweg door minder beweging en spanning. Je gaat onderweg in de het vliegtuig vaak ook minder geregeld naar het toilet met verstopping tot gevolg.
Het vooruitzicht van slechte sanitaire voorzieningen op een vreemde plek kan al constipatie opwekken. Houd daar rekening mee en geef jezelf de tijd om rustig op het vliegveld de toiletten te bezoeken. Het is namelijk nog oncomfortabeler om in een vol vliegtuig door het gangpad naar de wc te stommelen en daar vervolgens een half uur te blijven zitten.
Als je op een camping verblijft, zul je merken dat de rijtjestoiletten daar ook niet uitnodigend zijn. De gedachte dat anderen je kunnen horen, helpt ook niet echt mee. En al zien de toiletten van je vakantieverblijf er netjes uit, het feit dat ze niet vertrouwd zijn kan al voor constipatie zorgen. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch kun je het beste je stoelgang niet uitstellen en proberen om zo snel mogelijk te wennen aan de lokale situatie.
Behalve de veranderde omstandigheden liggen ook stress voor je vertrek of tijdens de reis op de loer. Je moet namelijk nog zoveel doen voor de grote dag aanbreekt en misschien verloopt het op reis ook al niet allemaal op rolletjes. Maak je niet te druk, want een vakantie neem je tenslotte juist om te ontkomen aan de dagelijkse beslommeringen. Bovendien is teveel stress ook niet goed voor je stoelgang. Een goede reis- en tijdplanning kan je helpen om de stress tegen te gaan.
Je darmen hebben tijdens de reis ook te maken met een ander eetpatroon. Als je reist eet je vóór of tijdens de reis vaak gemaksvoedsel waarin weinig vezels zitten, terwijl vezels en genoeg drinken – de aanbevolen hoeveelheid is minstens anderhalve liter per dag – juist van belang zijn. Gebruik minstens drie maaltijden per dag, waarbij het ontbijt zeker niet vergeten mag worden. Een goed ontbijt zet de darmen aan tot werken en stimuleert daarmee de stoelgang. Een scheutje (olijf)olie door of over het eten kan de stoelgang ook vergemakkelijken Vet kan een smerende functie hebben in de darmen. Weinig vet in de voeding kan daarom een negatieve invloed op de stoelgang hebben.
Om constipatie te vookomen is het goed als je voldoende vezels eet. Die vind je in graanproducten zoals volkorenbrood, granenpasta, havermout en muesli. Ook vers fruit - twee stuks per dag -, groenten - driehonderd gram per dag - en een aardappelsalade kunnen een gunstig effect hebben op de darmwerking.
Houd je lichaam gehydrateerd en drink ook op reis – zeker als het warm is – anderhalf tot twee liter per dag. Het beste kun je water drinken of caloriearme frisdranken. Vermijd dehydraterende drankjes, zoals alcohol en koffie. Een glas lauw water drinken voor het ontbijt kan ook de darmen in werking zetten, maar pas op met water uit de kraan. Dat is in veel landen geen drinkwater en kan je juist diarree bezorgen.
Eet of drink voedingsstoffen met een laxerende werking, zoals karnemelk, yoghurt, ontbijt- of peperkoek, stroop en sap van citrusvruchten. Vermijd daarentegen ontlastingstoppende voedingsmiddelen zoals banaan, beschuit, bosbessensap, kaneel, witte rijst, sterke thee, toast en rode wijn.
Voldoende en regelmatige lichaamsbeweging zorgen voor een betere werking van de darmen. Bovendien zit je hierdoor ook lekkerder in je vel. Tijdens de vakantie zijn er ongetwijfeld mogelijkheden genoeg om wat beweging mee te pikken. Huur eens een fiets, wandel eens een stukje verder dan alleen naar het strand, ga een paar avonden lekker dansen of trek eens een paar baantjes in zee.
Probeer je te ontspannen als je op het toilet zit en neem de tijd als het niet meteen wil lukken. Maak je niet te druk dat anderen je kunnen horen of je raar aan gaan kijken als je te lang op de pot zit. Als ze dat wel doen en doorhebben dat jij een grote boodschap moest doen, is dat toch geen ramp. Maak er een luchtig grapje over en lach hard mee. Anderen kunnen je dan misschien wel vreemd aankijken, maar iedereen doet het en het is niets om je voor te schamen.
Laxeermiddelen worden in het dagelijkse leven afgeraden, maar wie last heeft van hardnekkige constipatie op reis, kan wel een medicijn met een licht laxerende werking meenemen voor het geval dat nodig is. Je wilt ook weer niet de hele tijd met buikpijn rondlopen en gênante scheten laten, omdat het er niet uit wil komen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.