Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 22 mei 2011 @ 04:38 door Travelboy , 1576 keer bekeken

Wat de een gruwelijk vindt is voor de ander een delicatesse. Van ossentong tot varkenssnuit, van kippenteen tot gebakken worm, van kikkerbil tot slakkenhart, het gaat er altijd wel ergens in. Pas dus goed op als je op vakantie bent in je hotel of in een restaurant een van onderstaande gerechten op de kaart ziet staan:

 

10. Broodje gefrituurde hersens
 Vóór de gekkekoeienziekte was een broodje met kalfshersens een lekkernij in St. Louis, in het zuiden van de Verenigde Staten. Het broodje is tegenwoordig nog als hersenburger te koop. In El Salvador en Mexico worden runderhersens wel gebruikt in taco's and burrito's. Het brein heeft weinig smaak, dus een hete saus verdient aanbeveling.

 

haggis.jpg

 

9. Haggis
 Haggis is een traditioneel Schots gerecht. Het wordt gemaakt van schapenorganen waaraan ui, specerijen, zout, havermout en bouillon zijn toegevoegd. Het geheel wordt enige uren gestoofd in de maag van het schaap. Tegenwoordig is ook kant-en-klare haggis te koop die in de magnetron kan worden bereid. Volgens Larousse Gastronomique heeft het gerecht "een prachtige nootachtige structuur en een heerlijke smaak en geur".

 

8. Insecten
 De praktijk om insecten te eten wordt entomofagie genoemd en is buiten Europa en Noord-Amerika vrij gangbaar. Gefrituurde sprinkhanen, krekels, schorpioenen, spinnen en wormen zijn bijvoorbeeld volop te koop in de straten van Bangkok. Insecten zijn rijk aan eiwitten en bronnen van belangrijke vetzuren en vitamines. Dus laat de volgende vlieg in je soep maar zitten.

 

prarire-3646.jpg


 

7. Prairieoesters
 Oesters zijn al vreemde dieren, maar prairieoesters zijn nog vreemder en bovendien helemaal geen oesters. Ze bestaan uit de testikels van een buffel, beer of stier. Prairieoesters zijn een geliefd gerecht in bepaalde delen van de VS en Canada. De testikels worden geschild, gekookt, gepaneerd en gebakken. Ze worden geserveerd met een lekkere cocktailsaus.

 

6. Gevulde kameel
 Volgens het Guinness Book of World Records is de hele gevulde kameel het grootste gerecht ter wereld. Men neme onder meer een hele kameel, een heel lam en twintig hele kippen. Of het ook ooit wordt gegeten? Het zou om een traditionele bedoeïenenmaaltijd gaan. Of dat nu waar is of niet, alleen al door zijn omvang verdient dit eten een plaats in de top 10.

 

5. Hakarl
 Hakarl wordt gemaakt door een Groenlandse of reuzenhaai te villen en hem vervolgens twee tot vier maanden te laten fermenteren. Het resultaat is een IJslandse specialiteit die riekt naar ammonia en vaak in blokjes op cocktailprikkers wordt geserveerd.

 

fugu.jpg

 

4. Fugu
 Fugu is de Japanse naam voor de giftige kogelvis, die genoeg tetrodotoxine bevat om dodelijk te zijn. Alleen speciaal opgeleide koks mogen de vis bereiden. Soms laat men een kleine hoeveelheid gif in de vis voor een tintelend gevoel in tong en lippen.

 

casu_marzu.jpg

 

3. Casu marzu
 Op het Italiaanse eiland Sardinië vind je de casu marzu, een kaas die levende larven bevat. De larven worden met opzet toegevoegd om de fermentatie te bevorderen tot een punt waarop bijna sprake is van rotting.

 

2. Sannakji
 De Koreaanse lekkernij sannakji geeft nieuwe inhoud aan de consumptie van rauwe vis, want in dit geval leeft het dier nog. Babyoctopussen worden levend in plakjes gesneden en op smaak gebracht met sesamolie. De tentakels kronkelen als het gerecht wordt opgediend. Kauw goed; de zuignapjes kunnen zich aan je mond en keel hechten.

 

balut.jpg

 

1. Balut
 Balut staat op elk lijstje met vreemde gerechten en meestal bovenaan. Het is een bevrucht eenden- of kippenei met een bijna volgroeid embryo, dat wordt gekookt en gegeten in de dop. Balut is dagelijkse kost in de Filippijnen, Cambodja en Vietnam. Eet smakelijk!
 


bron: http://vakantie.paginablog.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.