Blogposts
Blog
Geplaatst op dinsdag 03 mei 2011 @ 01:39 door Travelboy , 1265 keer bekeken
Uit recent onderzoek blijkt dat tweederde van de vakantiegangers die naar de Middellandse zeegebieden gaan, nog steeds onvoldoende beschermd zijn tegen besmettelijke ziektes. Nederlandse gezinnen die op vakantie gaan in landen als Turkije, Egypte, Tunesië en Marokko lopen zo een verhoogd risico op het verkrijgen van hepatitis A en B. Een zonnige all inclusive vakantie eindigt dan in het ziekenhuis . Gebruik je gezonde verstand en informeer of vaccinatie nodig is voor de vakantiebestemming.
Misverstand
Bij het boeken van welverdiende vakantie rond de Middellandse zee denken de meeste mensen niet aan een besmettelijke ziekte. Uit recent onderzoek blijkt dat bijna 70% van de vakantiegangers denkt te weten dat tropische ziektes alleen voorkomen in verre landen. In ieder geval verder dan zes uur vliegen. Zoals in Azië en in Afrika. En dat is een groot misverstand. Naar landen rond de Middellandse zee gaat 80%(!) zonder enige vaccinatie op vakantie. Overigens blijkt uit dat zelfde onderzoek dat zelfs bij een bezoek aan verre landen zo’n 40% van de vakantiegangers niet voldoende beschermd op reis gaat. De gezondheidszorg maakt zich daar ernstige zorgen over.
Dichterbij
Vakantiegangers weten wel dat we rond de Middellandse zee natuurlijk geen water uit de kraan moeten drinken en goede bescherming moeten aanbrengen tegen de zonnebrand .We kiezen meestal de juiste beschermingsfactor. Een pilletje mee tegen de diaree en nog wat anti muggenspul in de koffer en ons gezin kan niets meer gebeuren. Toch? Nou, vergeet het maar. Ziektes als DTP, Hepatitis A en B zijn ‘dichterbij’ dan vaak wordt gedacht. Ook in landen als Kroatië, Turkije, Egypte, Tunesië en Marokko is er wel degelijk een verhoogd risico op deze ziektes. Duizenden Nederlanders nemen jaarlijks Hepatitis mee als ‘souvenir’ en zijn daar zelf weken tot maanden ziek van. Ze kunnen zo ook anderen eenvoudig besmetten. Het kan zelfs zijn dat een besmet kind zelf niet zo ziek is van Hepatitis maar vervolgens wel anderen op school kan besmetten.
Prik halen
Voordat we op vakantie gaan moeten we de volgende zaken goed op een rijtje zetten. Denk aan de vijf V’s. Vervoer, Verblijf, Verzekeringen en eventuele Visa en de vijfde V, je benodigde Vaccinaties, zeg maar de juiste prik halen. Bijna elke Nederlander wordt in zijn jeugd ingeënt tegen DTP en feitelijk dient deze prik elke 10 jaar herhaald te worden. Voor Hepatitis A en B is er een combinatie vaccin (2 of 3 prikken) dat soms zelfs levenslange bescherming biedt. Het is verstandig om zes tot acht weken voor vertrek te controleren of er in de gekozen vakantiebestemming vaccinatie wordt aanbevolen. Bij een last-minute reis is het goed om te weten dat de prik tegen Hepatitis al binnen 48 uur een bescherming geeft. De herhalingsprikken zijn bestemd voor de langdurige werkzaamheid.
Declareren
In veel gevallen worden de vaccinatiekosten vergoed door de zorgverzekeraar. Op www.VacNed.nl, de website van Vaccinatiecentrum Nederland, vind je een volledig overzicht van verzekeraars, de aangeboden pakketten en de vergoeding die wordt gegeven. Verder geeft de site informatie over de vakantielanden waar vaccinatie nodig is en op welke adressen de vaccinaties (prikken) worden gegeven
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.