Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 15 december 2011 @ 01:05 door Travelboy , 1286 keer bekeken

Maribor in Slovenië is in 2012 een van de twee culturele hoofdsteden van Europa. Bezoekers van de Vakantiebeurs 2012 in Utrecht kunnen alvast nader kennis maken met deze, voor velen onbekende, stad. Guimarães in Portugal is in 2012 de andere culturele hoofdstad van Europa.

 

111212_vakantiebeurs_maribor_stad Aan De Rivier.jpg
Culturele hoofdstad 2012 Maribor, de tweede stad van Slovenië, vredig gelegen aan de rivier de Drava

Maribor, in het Duits Marburg an der Drau, lag eeuwenlang in Oostenrijk en werd pas in 1918, aan het eind van de Eerste Wereldoorlog, bij het toenmalige Joegoslavië gevoegd. De geschiedenis van de stad is rijk en turbulent. De stad kreeg in 1204 marktrechten en in 1254 stadsrechten en leefde van de wijnbouw, de handel en tolgelden. De Habsburgers gaven de stad vele privileges. Maribor kreeg in 1532 en 1683 te maken zelfs met Turkse belegeringen.

Bombardementen
Tijdens de Tweede Wereldoorlog leed Maribor, dat in 1941 door de Duitsers was veroverd, zwaar onder de geallieerde bombardementen. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de industrie zich verder (textiel, metaal, auto's). In 1975 werd de universiteit er opgericht, die voor verdere opbloei van wetenschap en cultuur zorgde. Sinds 1991 is Maribor de tweede stad van het onafhankelijke Slovenië.

Pohorje berggebied
Tegenwoordig is Maribor vooral bekend bij natuur- en sportliefhebbers vanwege het naburig berggebied Pohorje. Daar kun je heerlijk wandelen in de zomer en avontuurlijk skiën in de winter. In het Europees cultuurjaar 2012 verwachten Maribor en de vijf partnersteden van de culturele hoofdstad veel nieuwe bezoekers, die zich vooral richten op de culturele rijkdom. In totaal staan er ruim vierduizend culturele manifestaties van allerlei aard op het programma voor Culturele hoofdstad 2012.

111212_vakantiebeurs_maribor_culturele Hoofdstad_stad Van De Wijn.jpgVeel informatie
De exposanten van Slovenië in hal 9 van Jaarbeurs Utrecht zijn dé experts als het gaat om informatie over al deze bijzondere activiteiten, die nauwgezet over alle vier de jaargetijden worden uitgesmeerd. Tijdens de Vakantiebeurs kunnen nieuwsgierige vakantiegangers daarvoor van woensdag 11 t/m zondag 15 januari terecht.

Foto: Elk jaar is er in Maribor met zijn oudste wijngaard ter wereld een festival, gewijd aan wijn en alles wat je daar omheen kunt doen

Tweede stad

Maribor is Slovenië's tweede stad en ligt in het noorden van het land aan de rivier de Drava, die zich er dwars doorheen slingert.

Oude wijngaard
In zomer en nazomer genieten bezoekers vooral van het fraaie oude centrum, de herenhuizen met de typerende rode daken, de kathedraal uit de 12e eeuw, het stadskasteel uit 1483, het zestiende-eeuwse stadhuis. De stad is wereldwijd beroemd om haar ruim 400 jaar oude wijngaard, voor zover bekend de oudste ter wereld. In het najaar trekken vooral de gezellige wijnfeesten veel toeristen.

Euroland
In Maribor heerst een gemoedelijke levensstijl, die doet denken aan de noordelijke grenspartner Oostenrijk waar Slovenië eeuwenlang tot aan het eind van de Eerste Wereldoorlog, deel van uitmaakte. In 1918 werd het land onderdeel van de grote Federatie Joegoslavië, waarvan het zich na de tiendaagse oorlog in 1991 als eerste ook weer van los maakte. In 2004 volgde het lidmaatschap van de EU en in 2007werd Slovenië ook een Euroland.

Hollands tintje
In het cultuurjaar 2012 delen Maribor en de vijf partnersteden in de vele culturele manifestaties vooral muziekuitvoeringen, in theaters en zalen, op pleinen en in straten. De steden dragen in het Europees cultureel jaar elk een eigen thema uit: Slovenj Cradec (mythisch), Velenje (modern), Ptuj (antiek), Novo Mesto (schoonheid) en Murska Sobota (multicultureel).
 
 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.