Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 30 september 2011 @ 02:19 door Travelboy , 1285 keer bekeken

Voor een vriendenprijsje een week of een maand een appartement in Parijs betrekken: het is zeer populair onder toeristen en studenten. Maar als het aan het gemeentebestuur ligt, komt daar nu snel een eind aan. Het is oneerlijke concurrentie voor hotels, drijft de huizenprijzen onevenredig hoog op en zorgt voor veel overlast bij omwonenden.

 

Naar schatting worden er op dit moment ongeveer 20 duizend appartementen voor korte periodes onderverhuurd. De grote toestroom van toeristen die bereid zijn om geld neer te leggen om kort in de Franse hoofdstad te wonen, maakt het voor huiseigenaren heel verleidelijk om hun appartementen onder te verhuren.

Studiootje
Zo kan een studiootje in de trendy wijk Marais voor 700 euro per week worden verhuurd, en kan een éénslaapkamerappartementje in Montmartre 200 euro per nacht opleveren. Een mooi zakcentje voor de verhuurder, en voor de gast is dit veel goedkoper dan het gemiddelde hotel. Bovendien maken de Franse belastingregels het onderverhuren financieel, fiscaal en legaal aantrekkelijk voor de eigenaar.

Maar mede onder druk van hoteleigenaren komt de gemeente nu in actie. Het departement voor huisvesting heeft onlangs huiseigenaren een brief gestuurd waarin zij waarschuwt dat het onderverhuren van een appartement voor een periode minder dan een jaar (en minder dan 9 maanden voor studenten) illegaal is en dus tot vervolging kan leiden. 'Er moet echt wat gebeuren, anders hebben we straks alleen nog maar mensen in Parijs die hier een weekje op bezoek komen, en zijn alle vaste bewoners weg', aldus Christian Nicol, het hoofd van de afdeling huisvesting tegenover persbureau Reuters.

Commercieel
Een anonieme makelaar zegt tegenover het persbureau dat hij schat dat bij 99 procent van alle onderverhuurde panden de wet niet is nageleefd. Officieel moeten huiseigenaren hun grond door de gemeente laten aanmerken als commercieel eigendom, en dat is in de praktijk een ingewikkelde procedure. Toch slaagt de gemeente er vooralsnog niet in om het aantal illegaal onderverhuurde panden aan banden te leggen. Deels komt dat doordat de wet op meerdere manieren te interpreteren is.

Maar de boodschap is duidelijk: als het aan Parijs ligt, is een tijdelijk pied-à-terre in Parijs in de toekomst een stuk moeilijker te krijgen.

 

bron: www.ad.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.