Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 20 mei 2011 @ 01:05 door Travelboy , 1777 keer bekeken

Hoewel archeologiemusea, openluchtmusea en moderne kunstmusea vaak over indrukwekkende en inspirerende collecties beschikken, zijn het vaak de ‘gewone’ musea die de meeste bezoekers trekken. Hollandse en Vlaamse meesters, maar ook de penseelstreken van Italiaanse en Franse schilders spreken tot de verbeelding van velen, en worden tentoongesteld in de grootste en drukstbezochte musea ter wereld.

Louvre

Parijs (Frankrijk)

Het Louvre is niet alleen één van de mooiste, grootste en oudste musea van Europa, maar ook het drukst bezochte museum ter wereld. Jaarlijks bezoeken 8,5 miljoen mensen het Louvre in Parijs, om zich te vergapen aan ruim 35.000 objecten, waarvan de Mona Lisa het pronkstuk is. Van de acht afdelingen in het museum is de Westerse Schilderkunst, met werken van vrijwel iedere bekende schilder, het populairst.


Afbeelding via Simona Barbu

Kunstmuseum Basel

Basel (Zwitserland)

In 1671 werd in Basel het eerste museum ter wereld geopend dat toegankelijk was voor het publiek. Destijds telde het Kunstmuseum Basel slechts 50 schilderijen, inmiddels zijn dit er gelukkig veel meer. Met werken van onder meer Picasso, Rubens en Rembrandt is Kunstmuseum Basel tegenwoordig het grootste en belangrijkste museum van Zwitserland.


Afbeelding via Kengo Nakamura

Uffizi Galerij

Florence (Italië)

Ooit was het de privécollectie van de familie de Medici, tegenwoordig is de Uffizi Galerij (of Galleria degli Uffizi) één van de belangrijkste musea van Europa. De verzameling schilderijen uit de late Middeleeuwen en vroege Renaissance is uniek, en Uffizi beheert ook diverse oud-Griekse en Romeinse kunststukken. Wil je dit museum in Florence tijdens de zomermaanden bezoeken? Boek dan je kaartje vooraf, en voorkom zo dat je 3 tot 5 uur in de rij moet wachten voor je naar binnen kunt.


Afbeelding via Jennifer Lee

The National Gallery

Londen (Engeland)

Met ruim 2.300 schilderijen kent The National Gallery in Londen één van de grootste collecties westerse kunst van Europa. De Zonnebloemen (Van Gogh), Samson en Delilah (Rubens) en een zelfportret van Rembrandt zijn slechts enkele voorbeelden van de prachtige collectie. Deze is overigens 361 dagen per jaar in het museum én 365 dagen per jaar online te bekijken. The National Gallery maakt namelijk deel uit van het Google Art Project.


Afbeelding via Marc van Campenhout

Kunsthistorisches Museum

Wenen (Oostenrijk)

Met bijna 30 theaters en meer dan 80 musea is Wenen een cultuurstad bij uitstek. Naast beeldhouwkunst en Egyptische werken, vind je in het Kunsthistorisches Museum vooral schilderijen van oude meesters uit de 15e tot 18e eeuw. Zo hangt er in het KHM liefst éénderde van alle schilderijen die Pieter Bruegel ooit maakte. Naast de prachtige kunst is het museum zelf, dat gevestigd is in een paleislijk gebouw, overigens ook schitterend om te zien.


Afbeelding via Craig Elliott

Rijksmuseum

Amsterdam (Nederland)

Eén van de bekendste schilderijen ter wereld siert de wanden van het Amsterdamse Rijksmuseum. Rembrandt van Rijn’s De Nachtwacht is het pronkstuk in de collectie kunst uit de Hollandse Gouden Eeuw, waarin ook Johannes Vermeer en Jan Steen vertegenwoordigd zijn. Het Rijksmuseum beheert overigens ook een vrij grote collectie Aziatische kunst.


Afbeelding via Haitham Sabbah

Hermitage

Sint Petersburg (Rusland)

Zowel handelen als kunst zat Catharina de Grote in haar bloed, en deze combinatie was de eerste aanzet voor de opening van de Hermitage in het Winterpaleis van Sint Petersburg. De collectie beslaat inmiddels meer dan drie miljoen stukken, waarmee het verreweg het grootste museum van Rusland is. Naast (uiteraard) Russische kunst kun je in de Hermitage veel werken van Italiaanse, Nederlandse, Vlaamse en Franse meesters bewonderen.


Afbeelding via Martin Geber

Vaticaanse Musea

Vaticaanstad

De kunstschatten van het Vaticaan zijn te bewonderen in I Musei Vaticani. In de musea (het zijn er vier) wordt niet alleen kunst tentoongesteld, de musea zelf zijn ook ware kunststukken. De Sixtijnse Kapel, de wenteltrap van Giuseppe Momo en de Kaartengalerij zijn slechts enkele voorbeelden die de gebouwen en kunst in elkaar over doen lopen. Iedere Italiaanse meester is in Vaticaanstad te bewonderen, maar de collectie telt ook vele beelden, graftomben en zelfs een pausmobiel.


Afbeelding via Brunombo

Museo del Prado

Madrid (Spanje)

De Spaanse koninklijke kunstcollectie telt ruim 20.000 voorwerpen, die te bezichtigen zijn in Museo del Prado in Madrid. Naast kunst uit de 15e tot 19e eeuw worden er in Museo del Prado ook objecten uit de middeleeuwen en zelfs de Griekse oudheid tentoongesteld. Met bijna 1.000 stukken is ook de collectie beeldhouwwerken van het Madrileense museum uitzonderlijk groot.


Afbeelding via Mundocreativo


bron: www.stedentripper.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.