Blogposts
Blog
Geplaatst op dinsdag 13 september 2011 @ 20:10 door Travelboy , 1531 keer bekeken
De vakanties lopen inmiddels ten einde. Misschien heb je tijdens of na je vakantie een claim ingediend bij je reisverzekeraar. Mocht je niet tevreden zijn over de afhandeling, dan kun je hier lezen hoe je moet handelen.
Reisverzekeraars proberen je in alle gevallen zo goed mogelijk te helpen. Het kan gebeuren dat je het niet eens bent met bijvoorbeeld een uitgekeerde schadevergoeding of dat je een klacht hebt over de hulp van je reisverzekeraar in het buitenland. Wat dien je in dit soort situaties te doen?
Ga eerst goed na of jouw klacht ook daadwerkelijk een gegronde klacht is. Vaak blijkt dat men de polisvoorwaarden niet voldoende heeft doorgenomen. In de polisvoorwaarden kun je bijvoorbeeld nalezen hoe het zit met vergoedingen bij schade. Mocht je na het lezen van de polisvoorwaarden nog steeds van mening zijn dat jouw klacht terecht is, dan kan je een klacht indienen bij je reisverzekeraar.
In eerste instantie dien je de klacht in bij je reisverzekeraar of tussenpersoon. De klachtenprocedure verschilt per reisverzekeraar. Meestal vind je de procedure terug in de voorwaarden of op de website. Dien je klacht altijd schriftelijk in met een zo uitgebreid mogelijke omschrijving van de klacht. Vermeld in de brief tevens alle relevante informatie zoals je naam, adres en polisnummer.
In de klachtenprocedure staat in sommige gevallen ook vermeld binnen welke termijn je een antwoord op je klacht kunt ontvangen. Mocht je na deze termijn nog steeds niets vernomen hebben van je reisverzekeraar, dien dan je klacht opnieuw in. Ook als je het niet eens bent met het gegeven antwoord op je klacht kun je de reisverzekeraar opnieuw aanschrijven met het verzoek een heroverweging te maken.
Wanneer je het niet eens bent met de afhandeling van je klacht, dan kun je dit voorleggen aan het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Dit is een onafhankelijke loket voor het beslechten van geschillen tussen consumenten en financiële dienstverleners. Er wordt wel verwacht dat de klacht al is voorgelegd aan de reisverzekeraar en dat je hier een antwoord op hebt ontvangen.
In eerste instantie wordt de zaak voorgelegd aan de Ombudsman Financiële Dienstverlening. Aan de hand van de door jou geleverde informatie start deze een onderzoek. Na een hoor en wederhoor procedure stelt de Ombudsman Financiële Dienstverlening zijn oordeel over het geschil aan beide partijen voor. Het advies van de Ombudsman is niet bindend. Voor de werkzaamheden van de Ombudsman wordt geen vergoeding gevraagd.
Indien één van de partijen het niet eens is of beide partijen het niet eens zijn met de uitkomst van de Ombudsman, dan kan dit voorgelegd worden aan de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening. Deze behandelt en beslist over geschillen die aan haar worden voorgelegd. De uitspraak van de Geschillencommissie is (meestal) wel bindend. De kosten voor een behandeling door de Geschillencommissie bedragen 50 euro. Voorwaarde voor behandeling is dat het geschil gaat over een belang van meer dan 100 euro.
Indien jij of de reisverzekeraar het niet eens is met de bindende beslissing van de Geschillencommissie, dan is er altijd nog een mogelijkheid om alsnog beroep aan te tekenen bij de Commissie van Beroep. Dit is echter alleen mogelijk als het belang van het geschil ten minste € 25.000,- bedraagt.
Uiteraard kun je de klacht ook door een rechter laten beoordelen. Het nadeel hiervan is dat de kosten hoog op kunnen lopen. Je zult dus af moeten wegen of dit wel loont. Indien je al bij een rechter bent geweest kun je overigens je klacht niet nogmaals bij het Kifid indienen.
Meer informatie: www.Kifid.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.