Blogposts
Blog
Geplaatst op maandag 17 februari 2020 @ 02:54 door Travelboy , 1432 keer bekeken
Wie op vakantie gaat of om andere redenen een buitenlandse betaling moet doen, heeft er sinds deze week een betaalmogelijkheid bij. Internetbank Bunq lanceert de Travel Card voor on- en offline internationale betalingen.
Zowel Bunq-abonnees als niet-abonnees kunnen de Travel Card aanvragen. Voorwaarde is wel dat je woonachtig bent in Europa.
Het betaalplastic werkt volgens Bunq als een creditcard, maar dan zonder schulden. Met andere woorden: Met de Travel Card koop je niet op krediet, zoals bij een creditcard, maar betaal je de aankoop direct uit eigen zak.
Is de Travel Card dan een debitcard of prepaid creditcard waarbij het bedrag van je aankoop direct van je betaalrekening of van het kaartsaldo wordt afgeschreven?
“Niet helemaal”, zegt een woordvoerder Bunq. “Debitcards en prepaid creditcards worden niet altijd geaccepteerd bij het huren van een auto of boeken van een hotel. De Travel Card heeft een BIN-nummer (Bank Identification Number) voor creditcards, waardoor deze ook bij aanbieders van dit soort diensten wordt geaccepteerd.”
BIN-nummers staan in principe op verschillende soorten kaarten, van creditcards en debitcards tot cadeaukaarten. De cijfers geven aan door wat voor soort bedrijf de kaart wordt uitgegeven, bijvoorbeeld een bank, en de instelling die de kaart uitgeeft, bijvoorbeeld American Express. Ook geven de getallen aan om wat voor soort kaart het gaat.
Op basis hiervan weet de verkoper of verhuurder meteen met wie hij in zee gaat en kan zijn betaalsysteem akkoord gaan of niet. Achter debitcards of prepaid creditcards zit echter geen krediet, waardoor een verhuurder bijvoorbeeld niet weet of hij de borg kan innen bij eventuele schade. Daarom worden deze kaarten niet altijd geaccepteerd bij reserveringen.
Het BIN-nummer van de Travel Card van Bunq geeft deze kaart dezelfde status bij verkopers als creditcards. Deze doorstaat als het goed is dus de autorisatie bij een betaling aan een autoverhuurder of hotel, mits het kaartsaldo of de bankrekening van de kaarthouder toereikend is voor het aankoopbedrag en eventuele borg.
Huur je een auto met de Travel Card dan wordt de borg afgeschreven en na afloop weer teruggestort. De Travel Card komt naast de Maestro betaalkaart en MasterCard debetkaart van Bunq.
De Maestro betaalkaart werkt als een pinpas terwijl je met de MasterCard debetkaart makkelijk online aankopen kunt doen. Laatstgenoemde kaart heeft echter niet het creditcard BIN-nummer waarvan de Travel Card wel is voorzien.
Rekeninghouders van Bunq krijgen de Travel Card gratis bij hun lidmaatschap van 9,99 euro (zakelijk) en 7,99 euro (particulier) per maand. Wie geen lid is van Bunq betaalt eenmalig 9,99 euro euro en 0,99 cent per transactie. Rekeninghouders betalen die transactiekosten niet.
Maak je als Bunq-lid gebruik van de Travel Card, dan is deze gekoppeld aan een of meerdere betaalrekeningen bij Bunq. Vraag je de kaart als niet-lid aan, dan laad je het saldo van de kaart op, bijvoorbeeld met een iDeal-betaling.
Voor betalingen in vreemde valuta met de Travel Card, hanteert Bunq geen koersopslag. Dit geldt overigens ook voor de Maestro-pas en de Bunq debit MasterCard. Voor betalingen met de Travelcard geldt de wisselkoers van MasterCard van dat moment.
Lees i.v.m. niet kopieerbare schemaatjes op:
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.