Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 22 december 2020 @ 00:00 door Travelboy , 646 keer bekeken

De Nederlandse Unesco Commissie en Stichting Werelderfgoed Nederland hebben een Werelderfgoed Podcast gelanceerd. Het is dé Nederlandse podcast volledig gewijd aan alle ins- en outs van werelderfgoed. Hier worden de prangende vragen en interessante feiten over de ruim 1100 uitzonderlijke erfgoederen besproken. De eerste aflevering, die op 9 oktober 2020 is gepresenteerd, staat in het teken van de vraag ‘Wat is Werelderfgoed?’. In de volgende afleveringen wordt ingegaan op de nominatieprocedure en uitdagingen bij het reilen en zeilen van deze bijzondere gebieden of gebouwen. 

 

Over de Podcast


Wereldwijd zijn er ruim 1100 plekken die zich Unesco werelderfgoed mogen noemen. Daarvan bevinden zich 10 in het Koninkrijk der Nederlanden. Deze monumenten en natuurgebieden zijn zo bijzonder dat ze behouden moeten blijven. In de Werelderfgoed Podcast vertellen Koosje Spitz (Nederlandse Unesco Commissie) en Petra Gout (Stichting Werelderfgoed Nederland) alles over werelderfgoed, het internationale verdrag en het beheer. De podcast zit boordevol feiten, verhalen en interviews. 

 

Aflevering 1 ‘Wat is werelderfgoed?


De meeste mensen hebben wel eens gehoord van ‘werelderfgoed’, maar wat het precies inhoudt is vaak minder bekend. Werelderfgoedspecialisten Koosje Spitz en Petra Gout buigen zich in deze eerste aflevering over de kernvraag ‘Wat is werelderfgoed?’. Deze titel is slechts weggelegd voor uitzonderlijk erfgoed. Een dergelijke status krijg je niet zomaar, maar wie besluit tot inschrijving op de werelderfgoedlijst en aan welke criteria moeten erfgoederen voldoen?

 

Aflevering 2 ‘Hoe word je werelderfgoed?’


Werelderfgoed worden is een vrij lang traject en het blijft tot het einde spannend. Over hoe dit traject eruit ziet spreken we met Wendy Schutte van de Koloniën van Weldadigheid. Een erfgoed dat met spanning wacht op het besluit van UNESCO of zij worden opgenomen op deze bekende Werelderfgoedlijst.

 

Aflevering 3 ‘Hoe behoud je Werelderfgoed?’


Het is een jarenlang traject om op de Werelderfgoedlijst te komen, maar het is ook hard werken om op die lijst te blijven. In deze aflevering spreken we met Yldau de Boer, plantmanager bij het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer over hoe je een werelderfgoed beheert. Naast praktische uitdagingen gaan we ook in op de recente coronacrisis en de impact op het behoud van deze bijzondere plek.

 

Luister de Podcast op Spotify, Soundcloud of Apple Podcast (iTunes)!

 

HEB JE EEN LEUKE VRAAG, STUUR HEM NAAR INFO@WERELDERFGOED.NL

 EN WIE WEET WORDT DAT ONS VOLGENDE ONDERWERP.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.