Blogposts
Blog
Geplaatst op maandag 06 juli 2020 @ 00:06 door Travelboy , 1115 keer bekeken
Er is een ware run op vakantiehuisjes, zeker in Nederland. Denkt u er ook over om een vakantiewoning te huren in binnen-of buitenland? Dan is het verstandig om eerst deze anti-oplichtingstips door te lezen.
Oplichting: ook in vakantiehuisjesland gebeurt het helaas. Zo worden er huisjes verhuurd die helemaal niet blijken te bestaan, om maar een voorbeeld te noemen. Dit is natuurlijk erg vervelend, maar voor een groot deel al te voorkomen voordat u boekt. De fraudehepdesk heeft een aantal praktische tips waardoor de kans op oplichting vrij klein wordt. Een aantal van deze tips zijn ook te zien in MAX Vakantieman van 22 juni 2020.
Stap 1 is controleren waar u het huisje boekt. Doe dit bij voorbij bij een ANVR- en SGR-aangesloten reisorganisatie of een gerenommeerde verhuurder als Landal Greenparcs of Center Parcs. In het geval van een grote verhuurder weet u in elk geval dat het huisje dat u boekt ook echt bestaat en waar het zich precies bevindt. Deze bedrijven zijn niet aangesloten bij de ANVR, maar wel bij de equivalent voor vakantieparken: de Recron.
Als u het huisje boekt bij een ANVR-aangesloten reisorganisatie en er gaat onverhoopt wat mis, dan moeten zij u altijd helpen. Het bedrijf is immers aangesloten bij de reisbranchevereniging ANVR en garantiefonds SGR, wat bepaalde verplichtingen met zich meebrengt.
Daarnaast is het erg verstandig om u niet te laten verleiden door zeer lage prijzen. Dit kan heel aanlokkelijk zijn, maar als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dit meestal ook. Gebruik dus uw gezonde verstand en vergelijk de prijs met die van verschillende huisjes van betrouwbare verhuurders, zodat u een duidelijk beeld krijgt van wat een normale prijs is.
Boekt u een huisje bij een particuliere verhuurder? Bekijk de e-mails die u krijgt dan goed. Als deze de volgende kenmerken bevatten is de kans groot dat u met een oplichter van doen heeft:
Iemand die u een huisje verhuurd zal u moeten voorzien van contactinformatie. Het is zaak om deze informatie altijd te controleren. Heeft deze persoon een website waarop de huisje worden aangeboden? Dan zou hier hetzelfde e-mailadres en telefoonnummer moeten staan als waarmee er met u gecommuniceerd wordt.
Controleer ook of u de foto van het huis ergens anders op het internet tegenkomt. Wordt het huisje op meerdere plekken aangeboden? Wees dan terughoudend en vraag de verhuurder waarom dit zo is. Iemand die niets te verbergen heeft zal u deze informatie geven. Hoe u kan controleren of de foto op meerdere plekken staat leest u op de website van de Fraudehelpdesk.
Inmiddels zijn er ook behoorlijk wat websites die fungeren als tussenpersoon. Denk bijvoorbeeld aan homeaway,com, waarover op 22 juni 2020 ook gesproken zal worden in MAX vakantieman.
Op zulke platforms kunnen mensen hun huis of kamer op aanbieden zonder dat zij zelf direct verantwoordelijk zijn voor het verhuurproces. In zo’n geval kan het raadzaam zijn om altijd een woning uit te kiezen die al jaren op de site wordt aangeboden en waar veel recensies over zijn geschreven door eerdere gasten.
Ook kunt u via dit soort sites vaak chatten met de verhuurder, waardoor u de manier van communiceren kan analyseren. Het kan voorkomen dat de verhuurder u vraagt om buiten het boekingsplatform om contact te onderhouden. Dit kan een slecht teken zijn, dus wees hier alert op. Ook is het vaak geen goed nieuws als deze persoon vraagt of u het huisje direct via hem of haar wilt huren. De Fraudehelpdesk adviseert om dit altijd te weigeren en altijd te betalen in de omgeving van her verhuurplatform. Verder is het verstandig om contact op te nemen met de verhuurwebiste als u twijfelt aan de betrouwbaarheid..
Staat u op het punt om een vakantiewoning te huren? Betaal dan -indien dit mogelijk is- met een creditcard. U bent het geld dan niet direct kwijt, want het wordt eerst gereserveerd. Als het u toch niet lekker zit kunt u proberen de reservering terug te draaien. Dit gaat niet als u met iDeal betaalt. Ook is het waarschijnlijk iets makkelijker om uw geld terug te krijgen als u toch wordt opgelicht en de betaling is gedaan met een creditcard. U kunt dit dan doorgeven aan de verstrekker van uw kaart. Dit is geen garantie dat u het geld ook daadwerkelijk terug krijgt, maar de kans is wel iets groter.
Betalen via de financiële dienst PayPal is ook veiliger dan betalen via iDeal. PayPal is een online betaalmethode waaraan uw uw bankrekening of creditcard kunt koppelen. Eén van de voordelen is dat zij werken met aankoopbescherming, wat inhoudt dat u uw geld terugkrijgt als u niet krijgt waarvoor u betaald heeft. Of zij ook uw vakantie zullen vergoeden als u opgelicht blijkt te zijn, is niet zeker, maar het melden kan altijd.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.