Blogposts
Blog
Geplaatst op zondag 06 december 2020 @ 07:36 door Travelboy , 1124 keer bekeken
Heb jij de afgelopen jaren net als ons veel van Airbnb gebruik gemaakt? Dan is de kans groot dat je ook heel wat euro’s (dit kan makkelijk meer dan honderd euro zijn!) hebt gespendeerd aan servicekosten. Je kent het wel: je ziet een mooie overnachtingsprijs staan in het overzicht, als je doorklikt komen daar nog een paar tientjes schoonmaakkosten bovenop én als het tegen zit ook nog een flinke dosis servicekosten. Jij balen. Maar de verhuurder ook! Want blijkbaar heeft Airbnb al die tijd zowel aan huurders als aan verhuurders servicekosten gerekend. En dat mag dus niet. Waardoor jij nu je Airbnb servicekosten kan terug vragen, bijvoorbeeld via sites als: servicekostenterug.nl.
Laten we voorop stellen: Wij gebruiken altijd heel graag Airbnb als we op reis zijn. Voor vakantiehuisjes, appartementen, villa’s, B&B’s, echt van alles hebben we via hen uitgeprobeerd. De site werkt snel, je komt op toffe plekken en vaak zijn verhuurders super gastvrij en zorgen ze ervoor dat je ervaring nog gaver wordt. Maar… blijkbaar had Airbnb niet zowel aan huurders als verhuurders servicekosten (ook wel bemiddelingskosten genoemd) mogen rekenen. Volgens het Nederlands recht is dit verboden.
Artikel 7:417 Lid 4 is opgenomen in onze wetgeving om belangenverstrengeling te voorkomen. En hierdoor is op 9 maart 2020 besloten (lees hier de uitspraak) door de rechter dat Airbnb onjuist heeft gehandeld én dat alle ontvangen servicekosten in Nederland weer terugbetaald moet worden. Yep, even slikken voor Airbnb, maar dat houdt nu dus in dat jij je servicekosten mag terug vragen.
Na die uitspraak dienden steeds meer Nederlanders een claim in en ontstonden ook meer en meer claimbureaus die gedupeerden helpen. Iets waar Airbnb niet heel blij mee was, met als gevolg dat Airbnb nu een rechtszaak heeft gestart tegen verschillende claimbureaus. Het is momenteel even afwachten wat daaruit gaat komen (zie ook dit NOS.nl bericht), maar in de tussentijd kan jij je al wel voorbereiden op wat hoogstwaarschijnlijk toch gaat gebeuren: Je servicekosten terug krijgen. Inmiddels hebben al tienduizenden huurders zo’n claim ingediend voor de onterecht betaalde servicekosten, bij elkaar op geteld zo’n 300 miljoen euro.
Wil je ook een claim indienen en je betaalde servicekosten terug proberen te krijgen? Bereid je dan voor en download middels een paar gemakkelijke stappen al je oude facturen (per factuur is elke keer het aantal betaalde servicekosten te zien en als je meerdere boekingen hebt gedaan, dan kan dat bij elkaar opgeteld zomaar oplopen tot een paar honderd euro), deze betaalde facturen heb je namelijk nodig om je gemaakte servicekosten terug te krijgen.
Stap 1: Log in op Airbnb
Stap 2: Ga naar ‘Reizen’ en klik daar op het tabblad ‘Afgerond’
Stap 3: Bekijk je afgeronde reis & klik op ‘Factuur ophalen’ in het linkermenu
Stap 4: Download per reis je factuur & check de betaalde servicekosten (hieronder was dat 46,17 euro)
Wil je ook je servicekosten terug? Je kan nu meteen een claim indienen. Als je Airbnb boeking(en) hebt gedaan toen je in Nederland woonde, dan heb je recht op een teruggave van de servicekosten. De accommodatie die je boekte mag trouwens wel in het buitenland zijn geweest en het gaat om al je boekingen. Bij elkaar opgeteld kan dat dus heel wat zijn! Log dus in op je eigen Airbnb account, download alle facturen die je hebt van de afgelopen jaren en dien je claim in. Als je bovendien nu een claim indient, dan zorgt dat er ook voor dat het terugbetalen ook sneller zal gebeuren vanuit Airbnb. Je draagt namelijk ook bij aan het aanvechten van het oneerlijke verdienmodel van Airbnb.
Wanneer je bent ingelogd op Airbnb, dan zie je rechtsboven jouw profielfoto staan en een menu. Klik het menu open en daarna op het kopje ‘Reizen’. Een nieuw pagina opent en daar zie je een overzicht van aankomende reizen, maar ook het kopje ‘Afgerond’. Klik hierop en vervolgens zie je een overzicht van alle reizen die je met Airbnb hebt gemaakt. Per reis kun je nu een factuur downloaden.
Nu je al je facturen op je laptop of computer hebt staan, kun je natuurlijk zelf aan de slag gaan (wij vonden dit er mega ingewikkeld uit zien), maar wat wij hebben gebruikt zijn de diensten van servicekostenterug.nl. Deze partij zorgt ervoor dat jouw vordering kan worden teruggevorderd. Ze ondernemen direct actie zodat jouw claim niet verjaart en dus geïnd kan worden op het moment dat de procedure gewonnen is. Ze maken hiervoor gebruik van een team van advocaten gespecialiseerd op het gebied van dit soort claims. Service Kosten Terug neemt dus alles uit handen en gaat voor jou aan de slag nadat jij je facturen via hun site hebt upgeload. Bang zijn voor kosten hoef je niet, want het is op basis van No cure, no pay. Als het dus niet lukt, kost dat je niks. Het enige wat ze wel vragen (want er is natuurlijk wel iets van een verdienmodel), dat is dat jij 25% van het bedrag dat je terug krijgt aan hen geeft. Mocht je dus 100 euro servicekosten terug krijgen, dan houdt servicekostenterug.nl hier 25 euro van en krijg jij 75 euro terug. Jij loopt dus in principe geen risico. Wij hebben het voor twee account inmiddels ingevuld en we wachten nu op de uitslag. Ook benieuwd geworden? Vraag ook jouw Airbnb servicekosten terug
Om het verhaal samen te vatten: Zodra je jouw Airbnb facturen hebt upgeload bij een claimpartij dan gaan zij voor je aan de slag! Momenteel is het, gezien de rechtzaak die Airbnb onlangs tegen claimpartijen heeft gestart, nog onduidelijk wanneer je dan echt je bedrag terug krijgt. Dat is nog even afwachten. Maar voordeel van het nu al indienen, is dat jouw claim niet verjaart. Hoe sneller je je claim aanmeld des te groter de kans op zoveel mogelijk vergoeding. Bovendien kan het al gauw oplopen tot een bedrag ver boven de honderd euro, helemaal als je net als ons in de afgelopen jaren meerdere boekingen hebt gedaan bij Airbnb, dus het zou zonde zijn om geen claim in te dienen. Vraag dus nu je servicekosten terug!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.