Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 12 april 2020 @ 00:51 door Travelboy , 750 keer bekeken

In de nieuwe vijfdelige reisserie over het Midden-Oosten onderneemt EO-presentator Kefah Allush een avontuurlijke reis door deze onstuimige regio. De filmische ontdekkingsreis 'Oases in de Oriënt' gaat langs kleine gemeenschappen, die in een onrustig werelddeel op zoek zijn naar hun eigen paradijs op aarde. Van paradijselijk eiland in oorlogsgebied tot ondergrondse dorpen aan de rand van de woestijn.

 

Met Kefahs persoonlijke en ongedwongen manier van interviewen, neemt de winnaar van de Sonja Barend Award, de kijker mee in deze onbekende, fascinerende werelden. "Hoe vaak ik ook reis naar dit soort plaatsen, toch ontdek ik elke keer weer nieuwe zaken die verwondering bij mij opwekken en nieuwe mensen die me raken. Ik leer altijd weer, groei altijd weer, zelfs als ouwe rot van 50," vertelt Kefah over zijn reizen naar het Midden-Oosten.

 

woensdag 15 april, Socotra, Jemen    
Via een avontuurlijke vliegreis belandt Kefah Allush op het paradijselijke Socotra. Op dit Jemenitische eiland, vierhonderd kilometer verwijderd van het moederland, leven honderden planten- en dierensoorten die nergens anders voorkomen. Terwijl Jemen is verwikkeld in een hevige burgeroorlog, azen andere landen in de regio op deze oase in de Arabische zee. Lukt het de Socotri hun unieke paradijs te beschermen tegen deze groeiende invloeden van buitenaf?

 

 

woensdag 22 april, M’hamid el Ghizlane, Marokko
Kefah Allush reist naar de rand van de Sahara. Op de grens van Marokko met Algerije ligt het stadje M’hamid el Ghizlane. Ooit een groene oase. De laatste stop voor de oude karavanen voordat ze de weidse Sahara introkken. Maar vandaag de dag rukt het zand hier op en neemt het meer en meer bezit van de straten en huizen. Lukt het de bewoners, ondanks de aanhoudende droogte, hun oase te redden van de oprukkende woestijn?

 

woensdag 29 april, Anjouan, Comoren
Bij aankomst op het Comorese eiland Anjouan lijkt Kefah Allush het paradijs te hebben gevonden: tropische stranden, groene berghellingen en kleurrijke inwoners. Maar waarom willen veel bewoners van deze oase in de Indische Oceaan dan toch vertrekken? Het antwoord ligt 70 kilometer verderop; Het zuster-eiland Mayotte valt onder Frans bestuur en daarmee is Europa binnen handbereik. Maar in hun pogingen hun Europese dromen werkelijkheid te laten worden, betalen veel Comorezen een hoge prijs.

 

woensdag 6 mei, Dahar, Tunesië
In de Tunesische Dahar-regio gaat Kefah Allush op zoek naar de laatste bewoners van de ondergrondse grotwoningen. Ooit vormden deze unieke huizen en het omringende Dahar-gebergte een toevluchtsoord voor de Berber-stammen van Tunesië. Door de Arabische overheersing en dictatoriale onderdrukking verdwijnt in de loop der tijd de Berber-taal en -cultuur grotendeels uit Tunesië. Lukt het de Dahar-bewoners om hun gebied, na de Arabische lente, weer tot bloei te laten komen als een echte Berber-oase?

 

woensdag 13 mei, Erbil, Irak
Het is een van de Arabische steden waar Kefah Allush graag komt: Erbil, in de autonome regio Kurdistan. Terwijl in de rest van Irak regelmatig conflicten uitbreken tussen de vele verschillende bevolkingsgroepen lijkt Erbil een vredige oase. Veel Irakezen bezoeken de stad dan ook voor een ontspannende citytrip. Is Erbil inderdaad die oase in een regio vol etnische en religieuze spanningen? Of broeit ook hier een stille veenbrand die ieder moment kan oplaaien?

 

Presentatie: Kefah Allush
Datum: Vanaf woensdag 15 april 2020
Tijd: 20.30 uur
Zender: NPO 2



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.