Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 02 november 2020 @ 08:18 door Travelboy , 662 keer bekeken

Nu veel mensen liever met hun eigen auto of camper op reis gaan en niet met het vliegtuig of de trein ligt het voor de hand je (private)lease auto hiervoor te gebruiken. Voordat je enthousiast je vakantie plant is het zaak om eerst over een aantal (juridische) zaken na te denken zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Niet op reis en niet aan het einde van je leasecontract. Dit zijn de tips.

 

Controleer de lease-voorwaarden

 

Elke leasemaatschappij die private lease auto’s aanbiedt heeft zijn eigen voorwaarden. Over het algemeen zullen die voorwaarden in grote lijnen gelijk zijn. Zoals wie er mag rijden in jouw auto, of je pechhulp krijgt in Nederland of in het buitenland en wat je moet doen in het geval van pech. Maar er kunnen ook specifieke voorwaarden zijn die jouw leasebedrijf heeft uitgesloten. Lees het contract dat je hebt ontvangen er dus nog eens goed op na. Zo weet je of de bestemming waar jij heen wilt gaan ook gedekt is. Vergeet niet te controleren of de landen waar je doorheen rijdt, als je naar het buitenland gaat, ook inbegrepen zijn in die voorwaarden. Verder is het van belang dat je dit controleert:

 

  • Dekkingsgebied van de verzekering van je private lease auto
  • Beperking in het aantal kilometers van jouw auto
  • Privé gebruik van de zakelijke tankpas
  • Toegestane chauffeurs. Wie mogen jouw auto besturen?
  • Verzekering van bagage in je auto
  • Heb je de reservesleutel?
  •  

Als je met een leaseauto naar het buitenland rijdt had je tot voor kort altijd een Groene Kaart nodig. Deze verplichting is er niet altijd meer behalve voor sommige landen. Vraag dit na bij je leasemaatschappij. Wel heb je een zogenaamde Buitenlandverklaring of Alliance Internationale de Tourisme nodig. Deze verklaring geeft aan dat jij gemachtigd bent dat jij in de auto mag rijden en dat deze bijv. niet gestolen is. Handig als je een keer wordt aangehouden door de politie.

 

Vervangend vervoer

 

Vervangend vervoer in het buitenland is niet altijd een standaard dienst. Mocht je schade krijgen en je kunt niet met je eigen auto verder rijden dan is het handig dat je een vervangende auto krijgt. Vaak is dit een optie in je private lease contract. Ook de tijd waarin je die vervangende auto krijgt kan variëren van direct, 24 uur of 48 uur. In het ergste geval zul je dus 2 dagen zonder auto zitten en verplicht een accommodatie moeten zoeken op de bestemming waar je gestrand bent. Soms is dit ook gedekt via je reisverzekering. Leg deze voorwaarden dus naast de voorwaarden van je private lease verzekering.

 

Kilometer naheffing

 

Kijk hoeveel kilometers je per jaar mag rijden. Als je denkt, laat ik een leuke vakantie naar Italië boeken, dan ben je zo 4.000 kilometer verder bij thuiskomst. Als jouw contract maar 10.000 km per jaar toestaat houd je nog waar weinig kilometers per maand over voor bijvoorbeeld woon-werk verkeer of spontane dagtrips met je auto. De prijs per extra kilometer kan hoog zijn en dat betekent een naheffing aan het eind van het jaar.

 

Zorg dat je altijd de reservesleutel van je auto bij je hebt. Bewaar deze bij voorkeur buiten de auto zodat je altijd je auto open kunt maken mocht je primaire sleutel kwijtraken. Sla ook direct het telefoonnummer van de alarmcentrale op in je mobiele telefoon en zorg dat je de schade app of een schadeformulier bij je hebt.

 

bron: www.verkeersbureaus.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.