Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 18 mei 2020 @ 00:10 door Travelboy , 750 keer bekeken

Onze al eerder geboekte vakantie is onzeker geworden. Is woningruil een goed alternatief?

 

De meeste landen hebben nu nog een inreisverbod. Als de kinderen vragen of de vakantie doorgaat, moet u het antwoord schuldig blijven. Op een gegeven moment krijgt u bericht dat uw verblijf ergens in het zuiden van Europa is omgezet in een tegoedbon. Thuisblijven dan maar? Of toch iets anders verzinnen?

 

Woningruil is geen slecht idee. Er zijn op internet veel woningruilplatforms waar u uw woning kunt ruilen voor een ander verblijf in binnen- of buitenland. Dat is bovendien een goedkope optie, als u zelf iets te bieden heeft. Dat komt ook goed uit als u financieel krap zit. Huurders moeten wel in hun huurcontract checken of zij verplicht zijn toestemming te vragen aan de huisbaas.

 

Bij een aantal platforms hoeft u niet een-op-een te ruilen. U kunt zelf een woning uitkiezen in de ene plaats, terwijl iemand uit een andere stad of land uw woning neemt. De huurprijs wordt dan verrekend met punten. Als u niet genoeg krijgt voor uw eigen woning, kunt u punten bijkopen. Is uw woning duurder, dan ontvangt u punten die u later kunt besteden. Het blijft een ruil met gesloten beurzen, zodat u de inkomsten uit de verhuur ook niet hoeft op te geven bij de Belastingdienst.

 

Het platform rekent wel een bepaald bedrag per jaar voor deelname. Homeexhange.com is de grootste en rekent 130 euro per jaar. Volgens de voorwaarden van deze website betaalt u niet als u een account aanmaakt, maar pas als u uzelf opgeeft als lid. Lukt het niet om iets te vinden, dan kunt u binnen veertien dagen weer opzeggen en uw geld terugkrijgen. Andere bemiddelaars zijn homelink.orgholidayswap.com en lovehomeswap.com

 

Op de website sharetraveler.com staat een uitgebreide vergelijking van diverse ruilplatforms. Hoeveel woningen bieden ze aan? Wat kost het lidmaatschap? Is er een puntenstelsel? Hoe zit het met de verzekering? Hoe beoordelen anderen het platform?

 

Uw woning verhuren heeft voor- en nadelen. U neemt risico. Gaan uw gasten wel netjes met uw spullen om en bezorgen ze geen overlast voor de buren? Breekbare en kostbare voorwerpen kunt u misschien beter tijdelijk stallen bij familie of vrienden. Een voordeel is dat de gasten uw planten water kunnen geven en de post op een stapeltje leggen. Via mail, chat of Skype kunt u vooraf contact leggen met de mensen met wie u de woning ruilt. U kunt hun ook vragen hoe het zit met reisvoorschriften, het dragen van mondkapjes, de openstelling van musea, winkels, bioscopen, attracties en sportfaciliteiten ter plaatse.

 

Het kost tijd om uit te zoeken hoe het precies werkt en welke regels er momenteel gelden, nu in veel landen nog een lockdown geldt. Maar iets doen, is beter dan lijdzaam afwachten.

 

bron: volkskrant



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.