Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 18 juli 2020 @ 00:07 door Travelboy , 1149 keer bekeken

Vakantieminnend Nederland pakt deze zomer het vliegtuig of de auto naar landen als Italië, Spanje of Turkije. Maar wat als je te maken krijgt met een lockdown? Vijf vragen.

 

1. Ben je verzekerd als je afreist naar een gebied met kleurcode oranje, zoals Turkije of Noorwegen?
Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten, luidt het spreekwoord. En dat is precies hoe reisverzekeraars aankijken tegen eventueel coronavakantieleed. Geen enkele verzekeraar vergoedt in dat geval de kosten die te maken hebben met corona, waarschuwt Bas Knopperts van Independer. Kosten door langer verblijf of hulp bij repatriëring zijn voor eigen rekening. 

 

Een handjevol reisverzekeraars keert wel uit bij niet-gerelateerde coronazaken, zoals diefstal van bagage. Maar het gros wijst ook die claims af, enkel en alleen omdat de verzekerde al een risico nam door erheen te gaan. Knopperts: ,,Ik zou zeggen: denk goed na voor je naar een gebied met een negatief reisadvies gaat, want je neemt een groot risico.”

 

2. Wat als je in een gebied bent dat redelijk veilig (geel) was bij vertrek maar terwijl je er bent oranje kleurt, ben je dan nog wél verzekerd?
Dit scenario zou deze zomer zomaar kunnen gebeuren op verschillende vakantiebestemmingen. Ga maar na: recent nog zette Buitenlandse Zaken voor Porto en Lissabon het reisadvies terug naar oranje. Op zo’n moment geldt het advies: pak je biezen. Je bent dan verzekerd, ja, máár de reisverzekeraar eist wel dat je zo snel mogelijk het land verlaat. De tijd die je daarvoor hebt, verschilt per verzekeraar, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. Overigens, de kosten die je maakt om weg te komen, worden dan weer niet vergoed. Wie besluit om te blijven, moet zich goed realiseren dat hij niet verzekerd is. Donat: ,,Informeer jezelf daarom goed. Houd het reisadvies in de gaten. Zo voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.”

 
Luchtfoto van badgasten op het strand.
 

Luchtfoto van badgasten op het strand. © Hollandse Hoogte / ANP

3. Wat als je daar ziek wordt, moet je dan alles uit eigen zak betalen?
Ben je in een land met kleurcode geel (zoals Duitsland of Frankrijk) en word je dan ziek? Dan dekt de reisverzekering doorgaans de medische kosten. Wie naar een land is vertrokken waar al een negatief reisadvies gold of een plek die wordt afgeraden, krijgt bij zijn reisverzekeraar nul op het rekest. Dat klinkt heftig, maar in de praktijk kan de schade meevallen. Voor medische kosten kun je altijd terugvallen op je zorgverzekering. Die kosten in het buitenland worden vergoed volgens het in Nederland gebruikelijke tarief. Mocht het duurder uitpakken, dan komt het verschil voor rekening van de vakantieganger. Knopperts van Independer adviseert vakantiegangers om daar wel rekening mee te houden. ,,Als je in een privékliniek in Zwitserland terechtkomt, betaal je de hoofdprijs.”

We hebben bij de eerdere lockdown gezien dat de ticketprij­zen dan flink omhoog­schie­ten

4. Wat als er een lockdown komt en je wilt terug?
Wie een pakketreis heeft geboekt, heeft eigenlijk de minste zorgen. Reisorganisaties zijn wettelijk verplicht om hulp en bijstand te bieden aan hun klanten. ,,Ze moeten mensen elders onderbrengen of terughalen. Dat is goed geregeld en fijn om te weten”, reageert Donat van de Consumentenbond. Een stuk lastiger wordt het volgens haar als je op eigen houtje op reis bent. 

Die groep is echt op zichzelf aangewezen; verzekeraars bieden geen hulp bij repatriëring en ook de overheid heeft al gezegd geen toeristen meer terug te halen. Vooral mensen die deze zomer het vliegtuig pakken, kunnen het lastig krijgen, denkt Donat. ,,We hebben bij de eerdere lockdown gezien dat de ticketprijzen dan flink omhoogschieten. Bovendien heb je niet meteen een nieuw ticket.” Haar advies? Boek geen tickets los, maar kies voor een veiligere optie met een pakketreis of ga met eigen vervoer.

 

 

5. In hoeverre is mijn werkgever verplicht om salaris door te betalen als ik niet terug kan omdat er een lockdown is?
Dat is giswerk, zegt jurist Pascal Besselink van juridisch dienstverlener DAS, omdat er (nog) geen rechtspraak over bestaat. In elk geval kunnen werkgevers hun werknemers niet verbieden deze zomer af te reizen naar een land met een negatief reisadvies, zegt de jurist. Maar hij sluit niet uit dat de rekening - mocht het misgaan – wel bij de werknemer terechtkomt. Besselink brengt in herinnering dat de vakantieganger die naar een risicogebied gaat, al het dringend advies krijgt om twee weken in thuisquarantaine door te brengen.

Nu zal dit voor werknemers die al thuis werkten weinig tot geen problemen opleveren. ,,Anders is dat voor werknemers voor wie het een vereiste is om naar het werk te komen, bijvoorbeeld omdat ze in een fabriek werken”, vult hij aan. ,,Als zij dan niet kunnen komen werken, kan het zijn dat zij geen aanspraak op loon kunnen maken of verzocht mogen worden om extra dagen op te nemen.”

Wie in een geel gebied verblijft dat tijdens zijn verblijf in een lockdown is gegaan, hoeft zich minder zorgen te maken, denkt Besselink. ,,Stel een werknemer kiest ervoor om veilig op een vakantiepark in het Brabantse Kempen te verblijven en dan beslist de overheid dat de provincie in lockdown moet. Als die werknemers dan twee weken langer niet naar hun werk kunnen, omdat ze in quarantaine moeten, denk ik dat gezien de bestaande regels en gelet op de omstandigheden, die niet voor rekening van de werknemer zal komen maar de werkgever het loon zal moeten doorbetalen.”

 

bron: www.ad.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.