Blogposts
Blog
Geplaatst op donderdag 12 maart 2020 @ 00:04 door Travelboy , 1414 keer bekeken
Kan je door coronavirus nog wel met het vliegtuig op vakantie? Een veel gestelde vraag, dat is ook niet vreemd, want het coronavirus verspreidt zich razendsnel over de hele wereld. Elke dag komt er wel een land bij waar corona is vastgesteld en mensen overlijden aan het virus. Heb je een vliegreis op je planning staan? Weet je nu niet zeker of vliegen nog wel veilig is nu het aantal besmettingen met het coronavirus zo snel stijgt? We hebben de antwoorden voor je.
Ten eerste is het goed om te weten dat je in principe nog gewoon met het vliegtuig op vakantie kan. Ook nu corona zich verder over de wereld verspreidt. Het is alleen niet mogelijk om nog naar brandhaarden zoals bepaalde Chinese provincies, Italië en andere landen of regio’s waar corona zorgt voor grote problemen. Check daarom altijd het actuele reisadvies (Buitenlandse Zaken) voor het land of de regio van je bestemming. Voor veel landen waar wel besmettingen zijn, gelden geen of slechts beperkte veiligheidsrisico’s door het coronavirus. Daar kun je dus gewoon met het vliegtuig naar op vakantie. Dat zijn in ieder geval de officiële berichten en mogelijkheden.
Maar het is de vraag of het wel verstandig is om door corona nog wel met het vliegtuig op vakantie te gaan. Misschien ben je bang dat andere mensen in het vliegtuig jou besmetten, of dat jij misschien wel onbewust andere mensen aansteekt. Een vliegtuig is namelijk een smalle buis waarin je met honderden mensen samengepakt zit. Je zou dus kunnen denken dat het coronavirus zich in een vliegtuig snel zou kunnen verspreiden. Ook op vliegvelden kom je in contact en nabijheid van veel verschillende mensen die allemaal drager van het coronavirus kunnen zijn.
Veel mensen vragen zich af of je door corona nog wel met het vliegtuig op vakantie kan. Niet voor niets worden veel activiteiten waarbij mensen samen komen afgelast of uitgesteld. Denk aan sportwedstrijden, concerten, feesten en zelfs begrafenissen. Het vliegtuig is zo’n plek waar veel mensen met elkaar in contact komen. Het is wel goed om te weten dat het coronavirus zich in ieder geval niet via de klimaatregeling van het vliegtuig verspreid. Wel loop je een groter risico als je in de buurt van iemand met symptomen van het coronavirus zit. Iemand die hoest of niest, of waarvan je de handen schudt, kan het virus op jou overdragen.
Bron afbeelding:nationalgeographic.com
De World Health Organization (WHO) en Amerikaanse universiteiten onderzochten de besmettingskans in het vliegtuig. Zit er iemand met corona (of een ander virus) naast, achter of voor je? Dan loop je de grootste kans om besmet te raken. Binnen een meter is die kans wel 80 procent. Zit de persoon met corona meer dan één rij voor of achter je (zeg meer dan een meter), dan is de besmettingskans erg klein. Zit iemand met corona in het vliegtuig verder weg, dan loop je wel een groter risico wanneer je door het vliegtuig beweegt. Bijvoorbeeld om te plassen of even je benen te strekken. Uit het onderzoek blijkt ook dat je de minste kans op besmetting met corona hebt, als je kiest voor een stoel aan het raam en tijdens de hele vlucht op je plek blijft zitten.
Nu vraag je je misschien af of je op vliegvelden een mondmasker moet gaan dragen. Misschien zelfs wel in het vliegtuig zelf, zeker als iemand in je buurt zit te hoesten of niezen of zich niet lekker voelt. Helaas biedt het gebruik van de standaard mondkapjes een schijnzekerheid. Ze helpen alleen als je ze echt perfect gebruikt. Dat betekent dat ze je gelaat volledig moeten afsluiten en je ze ook regelmatig moet wisselen. De eenvoudige papieren mondkapjes beschermen je helaas niet tegen het virus. Er is altijd wel een lek, waardoor de deeltjes bij inademen of contact via je handen alsnog in je lichaam terechtkomen. Wil je wel een mondmasker dragen, kies er dan een met een beveiligingsklasse FFP3. Deze maskers bieden bescherming tegen het coronavirus. Toch is het in de praktijk zelfs met een FFP3-masker lastig om besmetting te voorkomen.
Veel luchtvaartmaatschappijen en vliegvelden hebben maatregelen genomen om besmetting te voorkomen. Met onder meer een temperatuurscreening van reizigers worden mensen met koorts uit de rij gevist (dat gebeurt overigens nog niet op Nederlandse luchthavens). En is er iemand aan boord waarvan het personeel vermoedt dat deze weleens met corona besmet zou kunnen zijn? Dan hebben de meeste vliegtuigen daarvoor een speciale corona-kit bij zich. Alle KLM-toestellen hebben er in ieder geval een. Daarin zitten gels, een schort en mondkapjes.
Ga je wel of niet vliegen nu het coronavirus en het aantal besmettingen snel toeneemt? Die vraag kun je alleen zelf beantwoorden. Maak voor jezelf een afweging van de risico’s. Vlieg je naar een gebied waar corona heerst, of het aantal besmettingen snel stijgt? Misschien kun je dan beter thuisblijven. Kom je zelf uit een regio waar corona heerst? Of denk je dat je in het vliegtuig in aanraking zult komen met mensen die mogelijk corona hebben? Dan kun je overwegen om je vakantie uit te stellen. Ook kan het zo zijn dat je op reis gaat naar een gebied waar het coronavirus snel om zich heen grijpt. Het kan dan zomaar zijn dat je op die plek moet blijven, of een tijdelijk reisverbod geldt.
In alle andere gevallen kun je gerust nog met het vliegtuig op vakantie. En dat is voor de meeste plaatsen in de wereld nog gewoon het geval. Op het totale aantal mensen valt het aantal besmettingen nog mee en lijkt het erop dat het coronavirus nog in de kiem te smoren is. Natuurlijk kan deze situatie wel snel veranderen, omdat het aantal gevallen met corona enorm sterk stijgt.
Hoe dan ook, het coronavirus vormt vooral een risico voor ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Er overlijden wel jongere mensen, maar de kans daarop is erg klein, zelfs als je onverhoopt in het vliegtuig toch het coronavirus oploopt. Houd in ieder geval de site van het RIVM in de gaten om het coronanieuws bij te houden en kijk op de site van Buitenlandse Zaken voor het actuele reisadvies voor jouw bestemming.
bron: www.reistips.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.