Blogposts
Blog
Geplaatst op dinsdag 14 juli 2020 @ 00:01 door Travelboy , 1181 keer bekeken
De EU heeft onlangs een set richtlijnen bekendgemaakt voor rederijen die ze kunnen hanteren bij de herstart van de cruise-industrie. Een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van rederijen, brancheorganisatie CLIA en diverse rijksinstituten voor gezondheid, heeft de afgelopen maand samengewerkt om deze richtlijnen op te stellen. Rederijen zijn dus niet verplicht de maatregelen in te voeren, maar kunnen deze naar keuze gebruiken. Een aantal opvallende onderwerpen:
Afstemming met havens en autoriteiten
Schepen moeten aan boord een ‘outbreak’ management plan hebben, waarin staat wat er in welke situatie precies moet gebeuren. Voorop staat dat er veel afgestemd moet worden met de havens waar gestopt wordt. Zo zal er afgestemd worden hoe er adequate medische hulp geboden kan worden, bij individuele gevallen en bij repatriëring van passagiers en crew, en bij een uitbraak het eventueel in quarantaine gaan aan land. Hiermee moet onder andere voorkomen worden dat havens schepen gaan weigeren als er vermoedens zijn van Corona-zieken.
Passagiers
Passagiers van 65 jaar of ouder en/of in een risicogroep zouden een gezondheidsverklaring van hun arts moeten krijgen om te reizen. Ook zou een optie zijn om bijvoorbeeld activiteiten aan boord voor leeftijdsgroepen te organiseren zodat de hogere leeftijdsgroepen gescheiden worden van de lagere.
Medische screening
Rederijen kunnen kiezen voor een eerste screening op het oog. Zijn er passagiers die er ziek uitzien? Een tweede screening zou bestaan uit een onderzoek door medisch personeel. Een derde optie is om alle passagiers een corona-test te laten ondergaan. De werkgroep erkent dat daar wel wat haken en ogen aanzitten zoals bv de incubatieperiode waarin het niet meetbaar is bij een passagier en bijvoorbeeld de hoeveelheid testen die in één keer moeten worden uitgevoerd.
Aan boord
Aangeraden wordt om alle personeelsleden voor het aan boord gaan te testen, en dit elke twee weken aan boord te herhalen. Het contact met passagiers, crew onderling en passagiers onderling moet zoveel mogelijk in groepen gebeuren. Dit betekent dat een groep op een bepaalde tijd mag inschepen, eten, meedoen aan activiteiten en van boord gaat. Mocht er een besmetting ontstaan dan is goed nawijsbaar wie de contacten zijn geweest. Het dragen van een mondkapje door personeel en passagiers wordt in de terminal én aan boord zeker aanbevolen.
Verse lucht aan boord moet voor 100% van buitenaf worden betrokken. Is dit niet mogelijk dan moet er zeer goede luchtfilters, de HEPA filters of Ultraviolet Germicidal Irradiation (UVGI) geplaatst worden.
In de hut
Objecten die opgepakt kunnen worden, zoals magazines, glazen, koffie/thee faciliteiten, zouden van de kamer af moeten. Het schoonmaken van de kamer of bepaalde schoonmaakhandelingen zal minder frequent hoeven als de hut bezet is, aldus de richtlijnen. De desinfectie van de hut na het ontschepen moet bestaan uit minstens een uur luchten van de kamer en het afnemen van alle oppervlakken die de passagier aangeraakt kan hebben. Overigens wordt het gebruik van roomservice aangeprezen zodat er geen te volle restaurants zijn.
bron: www.cruisereiziger.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.