Blogposts
Blog
Geplaatst op zondag 24 mei 2020 @ 00:00 door Travelboy , 1101 keer bekeken
Het gaat goed met veel bed and breakfasts tijdens deze coronacrisis. Vooral de verblijven op het platteland met eigen sanitair en eigen entree, doen het goed. De Kamer van Koophandel ziet het aantal b&b’s in deze regio (Overijsel) zelfs stijgen ten opzichte van vorig jaar.
Ze had de aanvraag voor financiële steun vanuit de overheid al de deur uitgedaan. Angelien Spijker, eigenaresse van bed and breakfast de Pieper Horizon in Genemuiden, zag het kort na het uitbreken van de coronacrisis annuleringen regenen. Maar het tij keerde snel. ,,We hebben nu meer boekingen dan exact een jaar geleden. We zitten tot ver na de zomer praktisch helemaal vol.” De aanvraag voor steun heeft ze ingetrokken. ,,Niet meer nodig!”
Coronaproof
Veel b&b’s in ons land doen het goed, zo merkt Hanny Arens van www.Bedandbreakfast.nl. Het aantal bezoekers op die site stijgt de laatste weken gigantisch en is zelfs hoger dan in februari, toen er in Nederland nog weinig zorgen over corona waren. De Kamer van Koophandel ziet een stijging van dit soort pensions in Gelderland (met ongeveer 30 ten opzichte van vorig jaar), Overijssel (plus 20) en Flevoland (plus 1).
Zo’n driekwart van de b&b’s heeft eigen sanitair en een eigen entree. Dat betekent dat de eigenaren en klanten elkaar niet letterlijk tegen het lijf hoeven te lopen. Arens: ,,Je zit niet bij de eigenaren aan de keukentafel. Veel b&b’s zijn coronaproof.”
Privacy
Nederlanders gaan noodgedwongen massaal in eigen land op vakantie, nu buitenlandse reisjes zijn geannuleerd. Er zijn in ons land zo’n 6500 b&b’s, schat Arens. ,,Er bestaat nog wel eens het beeld dat je bij de eigenaren in hetzelfde huis verblijft, maar vaak is dat niet zo. Je hebt veel privacy. Mensen zoeken nu de rust op.”
Vooral de verblijven op het platteland zijn in trek. Die in de binnensteden hebben het een stuk zwaarder nu. De branche leeft de regels van het RIVM na, maar heeft ook eigen ‘regels’ opgesteld. Gezamenlijke ruimtes worden niet meer gebruikt. Het ontbijt vindt plaats op gepaste afstand. Contant betalen is er eigenlijk niet meer bij.
Huurfietsen
Jan van Haaren, eigenaar van bed and breakfast Aan de Boekhorst in Lochem, heeft zich al volledig aangepast aan de ‘anderhalve-meter-samenleving’. ,,Ik heb een afspraak met de fietsenwinkel. Als gasten fietsen willen huren, dan zet hij de fietsen eigenhandig bij ons op een vaste plek. Hij heeft de sleutel ook. Een praatje maken met de klanten, doe ik nu alleen op afstand. Onze tuin is 5000 meter groot, dus ruimte zat”, zegt hij. Het ontbijt moeten de gasten nu zelf regelen.
Spijker van de Pieper Horizon nam ook maatregelen. Zo heeft ze de rondleiding over het terrein en door het verblijf digitaal beschikbaar, zodat ze geen fysieke tour meer hoeft te doen. Het ontbijt zet ze in een soort tussenkamer. Daar kunnen de gasten het eten dan zelf ophalen, zonder dat ze de eigenaresse tegen het lijf lopen. Als er meerdere gasten komen, dan mag dat alleen als ze op hetzelfde adres ingeschreven staan.
Cafetaria
,,De gasten blijven over het algemeen langer. Voorheen was het vaak een weekend, in aanloop naar een lange zomervakantie in het buitenland. Nu is dit dé vakantie", zegt Spijker. ,,We hebben hier een prachtig erf, met dieren. Meestal blijven ze gewoon hier op het terrein. Dat is wel ons voordeel, dat we de ruimte hebben. Eten kunnen ze laten bezorgen, bij de cafetaria kun je weer afhalen.”
Bron: www.ad.nl Oorspronkelijk gepubliceerd in De Stentor
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.