Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 26 mei 2020 @ 00:07 door Travelboy , 805 keer bekeken

Heb jij de afgelopen jaren een accommodatie via AirBnB gehuurd? Dan heb je onterecht - en afhankelijk van je gebruik van het platform misschien wel honderden euro’s aan - servicekosten betaald. Naast de bemiddelingskosten van ruim 3 procent aan de verhurende partij vraagt AirBnB namelijk ook zo’n 15 procent servicekosten aan huurders. En dat mag niet.

 

AirBnb eet van twee walletjes

 

In Nederland mogen bemiddelaars en makelaars alleen geld vragen aan de verhurende partij. AirBnB verdient echter twee keer aan dezelfde transactie. Dit wordt ook wel ‘twee heren dienen’ genoemd en is bij wet verboden. Eerder dit jaar oordeelde de rechter in Amsterdam dat AirBnB daarom de onterecht geïnde servicekosten moet terugbetalen.

 

Het bedrijf betoogde zelf dat het niet aan de regels hoeft te voldoen, omdat het onder Iers recht valt, alleen tijdelijke accommodaties biedt en niet als bemiddelaar/makelaar optreedt. Daar ging de rechter echter niet in mee, omdat het Nederlandse consumentenrecht ook van toepassing is op AirBnB, wat het dienen van twee heren illegaal maakt.

 

Bovendien bemoeit het bedrijf zich actief met de huurovereenkomst, welke zoekresultaten jij als gebruiker ziet en wat de uiteindelijke prijs van een accommodatie wordt.

 

Schadeclaim indienen

 

Na de uitspraak van de rechter - waartegen AirBnB nog in beroep gaat - ontstonden verschillende initiatieven om een gezamenlijke schadeclaim bij AirBnB in te dienen. Eén daarvan is Dienen Van Twee Heren, waar je als gebruiker een formulier kunt invullen met je gegevens en je AirBnB facturen van juli 2016 tot en met nu).

 

De claimprocedure werkt op basis van no cure, no pay. Ontvang je niets, dan betaal je dus ook niets. Is je claim succesvol, dan krijg je de vergoeding minus 30%. Met dat percentage worden de kosten van de initiatiefnemers gedekt.

 

Tot nu toe hebben al duizenden gebruikers een claim via het initiatief ingediend, met een gemiddelde vordering van €200 per persoon. De Consumentenbond heeft een soortgelijke actie opgezet met als doel de servicekosten van AirBnB terug te vorderen. Via deze pagina kunnen zowel leden als niet-leden zich gratis aanmelden. Het vergoedingspercentage bedraagt 25% en ook hier geldt: no cure, no pay.

 

bron: www.vakantiepiraten.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.