Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 05 september 2020 @ 01:45 door Travelboy , 1498 keer bekeken

Omdat op dit moment elk land zijn eigen reisbeperkingen stelt aan andere lidstaten van de Europese Unie en die reisbeperkingen tussen landen onderling behoorlijk kunnen verschillen, is het leven voor reizigers er niet gemakkelijker op geworden.

 

Zo heeft de Nederlandse overheid aan heel Spanje de kleurcode oranje gegeven: alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan en wie terugkeert uit Spanje wordt dringend geadviseerd in quarantaine te gaan. België heeft Spanje met uitzondering van Tenerife veroordeeld tot de kleur rood: reizen is niet mogelijk of toegelaten. Franse burgers mogen wel gewoon naar het groen gekleurde Spanje reizen.

 

Onbegrip onder reizigers

 

Die verschillende adviezen voor eenzelfde pandemie-situatie in de specifieke landen zorgen voor veel onbegrip en verontwaardiging. Mensen moeten van de ene op de andere dag hun reizen annuleren, hun vluchten worden geschrapt of vakantiegangers moeten onverhoopt een terugvlucht zien te boeken om de quarantaineverplichting in eigen land te ontlopen.

 

Ondernemers in de toeristische sector die zich richten op specifieke nationaliteiten zien de reisbeperkingen met lede ogen aan. Code oranje en rood betekent in een klap geen klanten meer met alle gevolgen van dien.

 

Vrijdag heeft de Europese Commissie een voorstel aangenomen om ervoor te zorgen dat eventuele maatregelen van lidstaten die het vrije verkeer beperken als gevolg van de coronavirus (Covid-19) pandemie, worden gecoördineerd en duidelijk gecommuniceerd op EU-niveau.

 

Gemeenschappelijke kleurcode

 

“Onze prioriteit is ervoor te zorgen dat Europeanen vrij kunnen reizen in de EU en tegelijkertijd de verspreiding van COVID-19 te beperken. Met verschillende beperkingen is het nu moeilijk om te weten waar we kunnen reizen en hoe. Vandaag stellen we voor om het duidelijker, gemakkelijker en veiliger te maken, met een gemeenschappelijke kleurcode en een reeks maatregelen,” zei de voorzitter van de Commissie, Ursula von der Leyen.

 

In het voorstel van de Commissie worden vier gebieden genoemd waarop de lidstaten nauwer moeten samenwerken: gemeenschappelijke criteria en drempels voor reisbeperkingen; een overeengekomen kleurcode; gemeenschappelijke maatregelen voor reizigers uit risicogebieden; en duidelijke en tijdige informatie aan het publiek over eventuele beperkingen.

 

“Voor de vele burgers die dagelijks vertrouwen op probleemloos reizen, is de kakofonie van nationale regels in de EU overweldigend. We willen de zaken vereenvoudigen”, aldus commissaris van Justitie, Didier Reynders. Het voorstel van de Commissie zal door de Europese Raad worden besproken met het oog op goedkeuring en implementatie in de komende weken.

 

Gemeenschappelijke criteria

 

De Commissie stelt voor dat elke lidstaat rekening houdt met de volgende criteria bij het nemen van beperkende maatregelen:

 

- het totale aantal nieuw gemelde COVID-19-gevallen per 100.000 mensen in een bepaald gebied in een periode van 14 dagen;

 

- Het percentage positieve tests van alle COVID-19-tests die in een bepaald gebied zijn uitgevoerd gedurende een periode van zeven dagen;

 

- Het aantal COVID-19-tests dat is uitgevoerd per 100.000 mensen in een bepaald gebied gedurende een periode van zeven dagen.

 

De lidstaten moeten deze gegevens wekelijks aan het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding verstrekken. De lidstaten moeten deze gegevens ook op regionaal niveau verstrekken om ervoor te zorgen dat maatregelen kunnen worden gericht op die regio's waar ze strikt noodzakelijk zijn.

 

De Commissie stelt voor dat de lidstaten het vrije verkeer van mensen die vanuit een andere lidstaat reizen niet beperken wanneer:

 

- Het totale aantal nieuw aangemelde COVID-19-gevallen in een bepaald gebied gelijk is aan minder dan 50 per 100.000 mensen gedurende een periode van 14 dagen, OF,

 

- Het percentage positieve tests van alle COVID-19-tests in een bepaald gebied is minder dan 3%.

 

Een gemeenschappelijke kleurcode

 

De Commissie stelt voor dat het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding een kaart publiceert van de EU- en EER-landen, wekelijks bijgewerkt met door de lidstaten verstrekte gegevens, met een gemeenschappelijke kleurcode om reizigers te ondersteunen:

 

- Groen voor een gebied waar het totale aantal nieuw aangemelde COVID-19-gevallen minder is dan 25 gedurende een periode van 14 dagen EN het percentage positieve tests van alle COVID-19-tests minder dan 3% is;

 

- Oranje voor een gebied waar het totale aantal nieuw aangemelde COVID-19-gevallen minder is dan 50 gedurende een periode van 14 dagen MAAR het percentage positieve tests van alle COVID-19-tests is 3% of meer OF het totale aantal nieuw gemelde COVID-19-gevallen liggen tussen 25 en 150 MAAR het percentage positieve tests van alle COVID-19-tests is minder dan 3%;

 

- Rood voor een gebied waar het totale aantal nieuw aangemelde COVID-19-gevallen meer is dan 50 gedurende een periode van 14 dagen EN het percentage positieve tests van alle COVID-19-tests is 3% of meer OF het totale aantal nieuw aangemelde gevallen COVID-19-gevallen zijn meer dan 150 per 100.000 mensen gedurende een periode van 14 dagen;

 

- Grijs als er onvoldoende informatie beschikbaar is om de door de Commissie voorgestelde criteria te beoordelen OF het aantal COVID-19-tests dat per 100.000 mensen wordt uitgevoerd, is minder dan 250.

 

Een gemeenschappelijke aanpak voor reizigers uit risicogebieden

 

De Commissie stelt een gemeenschappelijke aanpak van de lidstaten voor bij het omgaan met reizigers die afkomstig zijn uit ‘hoogrisicogebieden’. De lidstaten mogen personen die vanuit andere lidstaten reizen de toegang niet weigeren. Lidstaten die beperkingen op het vrije verkeer invoeren op basis van hun eigen besluitvormingsprocessen, kunnen eisen:

 

- Personen die vanuit een gebied reizen dat als ‘rood’ of ‘grijs’ is geclassificeerd om ofwel 14 dagen quarantaine te ondergaan OF na aankomst een COVID-19-test te ondergaan - COVID-19-tests hebben de voorkeur;

 

Indien gerechtvaardigd, kunnen de lidstaten overwegen om personen die reizen vanuit een gebied dat als ‘oranje’ is geclassificeerd, voor vertrek of bij aankomst ten minste een COVID-19-test te laten ondergaan. De lidstaten zouden van personen die aankomen uit een gebied dat als ‘rood’, ‘oranje’ of ‘grijs’ is geclassificeerd, kunnen verplichten om passagierslocatorformulieren in te dienen, met name die welke per vliegtuig aankomen, in overeenstemming met de gegevensbeschermingsvereisten. Reizigers met een essentiële functie of behoefte - zoals werknemers die kritieke beroepen uitoefenen, grens- en gedetacheerde werknemers, studenten of journalisten die hun taken uitvoeren - zouden niet in quarantaine moeten worden geplaatst.

 

Heel Spanje op rood volgens criteria

 

Volgens de door de EC genoemde criteria zou Spanje - met in de afgelopen twee weken het hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners (235,6) - duidelijk een rode zone zijn. Desondanks is de commissie in geen geval voor het sluiten van grenzen en beveelt in plaats daarvan aan dat reizigers tests doen en in quarantaine gaan.

 

bron: www.inspanje.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.