Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 22 juni 2020 @ 00:00 door Travelboy , 797 keer bekeken

Bovenop de hotelprijs wordt in Nederland vaak een toeristenbelasting geïnd. Per gemeente zijn er echter grote verschillen in het tarief; deze varieert van €0,50 tot ruim tien euro per persoon, per nacht. Ook zijn er gemeenten waar zelfs géén belasting wordt geheven. Overnachten in een buurgemeente kan daarom soms flink schelen in de portemonnee. Dit en meer blijkt uit een analyse van Bungalowparkoverzicht.nl, dat onderzoek deed naar de tarieven van toeristenbelasting in Nederland.

 

In 85% van de Nederlandse gemeenten wordt in 2020 toeristenbelasting geïnd. Het gemiddelde tarief is hier €1,82 per persoon, per nacht. De hoogte van de toeristenbelasting verschilt echter sterk per gemeente. 

 

Zo betalen toeristen in Amsterdam met gemiddeld €10,80 meer toeristenbelasting bovenop de hotelprijs dan landelijk gemiddeld. Ook in Rotterdam (€7,24) en Zaanstad (€7,00) valt de toeristenbelasting relatief hoog uit. Van de gemeenten die toeristenbelasting heffen, heeft het Gelderse Olst-Wijhe het laagste tarief (€0,50). In 54 gemeenten, waarvan Amersfoort, Hilversum, Lelystad en Schiedam de grootste zijn, wordt zelfs géén belasting geïnd. 

 

Omdat het tarief van de toeristenbelasting lokaal flink kan verschillen, is een overnachting in een buurgemeente soms flink voordeliger. Zo scheelt overnachten in Schiedam, in plaats van in het naastgelegen Rotterdam, een toerist €7,24 per persoon, per nacht. 

 

Toeristenbelasting in 2020 met bijna 8% gestegen

 

De meeste gemeenten kozen ervoor het tarief van de toeristenbelasting te verhogen dit jaar. In 2020 nam het gemiddelde toeristenbelasting-tarief toe met 7,7% per persoon, per nacht. Lokaal zijn er echter grote verschillen te zien. Zo zijn er ook gemeenten waar het tarief -relatief gezien- veel sterker steeg, bijvoorbeeld in Aalsmeer (+150%) en Velsen (+138%). De grootste dalingen vonden juist plaats in Breda (-22%) en Bronckhorst (-19%).

 

In onder meer de gemeenten Almere, Dordrecht en Hoorn werd de toeristenbelasting dit jaar geïntroduceerd. 

 

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op 

 

www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/toeristenbelasting



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.