Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 08 maart 2020 @ 00:00 door Travelboy , 1349 keer bekeken

Na Ryanair komt ook Transavia met betaalde handbagage. Wie coûte que coûte zijn rolkoffer mee wil nemen de cabine in, moet dokken. Toch betekent dat niet dat iedereen met handbagage meteen de portemonnee moet trekken. RTL Z dook in het bagagebeleid van de grootste prijsvechters.

1. Bij welke maatschappijen mag je niet meer zomaar handbagage meenemen?

Vanaf 27 maart gelden er nieuwe regels voor het meenemen van handbagage bij Transavia. Wie zeker wil zijn dat de handbagage mee mag in de cabine van het vliegtuig, moet betalen. Dat bedrag kan oplopen tot 30 euro voor een retourvlucht.

 

De maatschappij volgt daarmee Ryanair. Daar moet al langer betaald worden voor bagage, zoals een rolkoffer, die in het bagagevak gaat. Dat kost tussen de 10 en 25 euro per enkele reis.

 

De Oost-Europese luchtvaartmaatschappij WizzAir hanteert hetzelfde beleid als Ryanair. Ook daar is de bekende handbagagetrolley niet meer gratis.

 

2. Betekent dit dat bij Transavia en Ryanair iedereen met handbagage moet betalen?

 

Nee, bij Transavia mag handbagage ook na 27 maart nog altijd gratis mee, al ben je als 'gratis' klant niet zeker of er wel een plekje in het bagagevak is voor je rolkoffer. Betalende klanten hebben namelijk prioriteit. Zit het bagagevak vol, dan gaat je handbagage gratis mee het ruim in. Een handtas of laptoptas mag sowieso mee de cabine in.

 

Bij Ryanair en WizzAir moet je altijd betalen voor je rolkoffer, al mag je wel nog gratis een handtasje, kleine rugzak of laptoptas meenemen. Die gaat dan niet in het bagagevak, maar moet onder de stoel worden geschoven. Past dat niet, dan moet er alsnog 25 euro worden betaald.

3. Hoe zit dat bij de andere prijsvechters?

 

Bij EasyJet mag je nog wel één stuk handbagage meenemen aan boord, al is de bagageruimte in de cabine beperkt. Zit die vol, dan gaan de tassen en koffertjes gratis het ruim in. Voor grotere bagage moet altijd betaald worden. Bij TUIfly geldt hetzelfde.

 

De Spaanse prijsvechter Vueling hanteert een iets ruimer beleid. Daar mag je naast je handbagage, zoals een rolkoffertje, ook nog een handtas of laptoptas meenemen.

4. Zitten er ook voordelen aan om te betalen voor je handbagage?

 

Als je bij Transavia, Ryanair en WizzAir betaalt voor je handbagage, ben je verzekerd van een plekje in de bagagevakken boven de stoelen. Je hoeft dan niets onder de stoel voor je te proppen, waardoor je meer beenruimte hebt. Ook kun je tijdens de vlucht altijd spullen uit je tas halen.

 

Bij het bijboeken van deze handbagage krijg je ook priority boarding. Je mag als eerste aan boord en hoeft minder lang in de rij te staan bij de gate. Datzelfde voordeel heb je na de landing. Je hoeft niet bij de bagageband te wachten op je rolkoffer.

5. Worden vliegtickets goedkoper hierdoor?

 

Nee, zegt Transavia zelf. De maatschappij verwacht niet dat betaalde handbagage een melkkoe wordt. Het nieuwe bagagebeleid staat helemaal los van de ticketprijs. 

6. Wat voor beleid hanteert KLM qua handbagage?

 

KLM schafte eerder de gratis ruimbagage op de meeste vluchten af, waardoor alleen handbagage nog gratis is. Het gevolg hiervan is dat meer mensen enkel handbagage meenemen, terwijl de ruimte in de bagagevakken beperkt is.

 

Ook KLM schuift handbagage door naar het ruim als er in de bagagevakken geen plek meer is. Toch blijven zowel een rolkoffertje als een hand- of laptoptas voor iedereen gratis. Wie met prioriteit mag instappen, bijvoorbeeld businessclass-passagiers, kunnen als eerste hun handbagage kwijt.

7. Maar blijft handbagage bij KLM in de toekomst ook gratis?

 

Luchtvaarteconoom Hans Heerkens verwacht dat ook KLM op een gegeven moment overstag zal gaan. Althans, op de korteafstandsvluchten, voornamelijk binnen Europa. Het is volgens Heerkens een makkelijke manier om extra geld te verdienen.

 

Op verre bestemmingen heeft het volgens Heerkens geen zin om geld te vragen voor handbagage. De meeste mensen nemen een grote koffer mee het ruim in. Als handbagage geld gaat kosten, dan stoppen mensen die bagage gewoon in hun ruimbagage. Daar hebben ze immers al voor betaald.

 

bron: www.rtlnieuws.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.