Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 14 oktober 2020 @ 00:09 door Travelboy , 742 keer bekeken

De meeste grote reisorganisaties die reizen naar Zuidoost-Azië aanbieden scoren goed op dierenwelzijn. Maar veel andere wereldwijde spelers blijven nog achter. Dat blijkt uit een wereldwijde ranking, waarbij 14 reisorganisaties zijn beoordeeld op hun dierenwelzijnsbeleid. Airbnb staat aan de top met de score ‘zeer goed’, Booking.com en Tripadvisor scoren een ‘goed’. TUI krijgt ‘voldoende’ en Expedia krijgt een onvoldoende rapportcijfer. Dat meldt World Animal Protection.

 

 

Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Surrey. Die keer onder meer naar hoe actief de bedrijven zijn in het veranderen van het (lokale) aanbod en het voorlichten van de consument. Maar ook hoe dierenwelzijn is verankerd in het bedrijfsbeleid. Airbnb scoort het hoogst omdat dierenwelzijn veel aandacht krijgt. Daarnaast werkt de organisatie aan bewustwording bij consumenten over diervriendelijke keuzes. Consumenten worden actief gestimuleerd om misstanden te melden. Expedia scoort onvoldoende. Zo promoot en verkoopt het bedrijf, ondanks publieke druk en meerdere verzoeken om te stoppen, nog steeds kaarten voor attracties waarbij directe interactie en shows met dieren plaatsvinden. Ook andere grote, maar in Nederland minder bekende organisaties, scoren matig of slecht.

 

Successen dierenwelzijn

Foto: Animals Today

 

WAP werkt samen met verschillende reisorganisaties om het beleid diervriendelijker te maken. Zo schrappen steeds meer reisorganisaties attracties als olifantenritten of een bezoek aan een park waar dieren worden gebruikt als foto-attribuut. Wereldwijd hebben 240 reisorganisaties beloofd om geen olifantenritten en -shows meer te verkopen.

 

Hiermee laten de grote reisorganisaties zien dat zij dierenwelzijn serieus nemen en ook een actieve rol spelen in het diervriendelijk maken van de hele sector. Zij geven daarmee ook gehoor aan de groeiende vraag naar verantwoord toerisme, zegt een woordvoerder van de dierenwelzijnsorganisatie. Uiteraard zijn er ook altijd verbeterpunten, staat in het onderzoeksrapport.

 

De komende jaren, wanneer het corona-virus onder controle is en het toerisme weer aantrekt, zal World Animal Protection met zoveel mogelijk bedrijven in gesprek blijven en gevraagd en ongevraagd advies geven.

 

Bert Vos, WAP, Dierenwelzijn,

Foto: World Animal Protection

 

Dierenleed nog niet verdwenen

Ondanks de inzet van de reisorganisaties, is dierenleed nog zeker niet verdwenen uit de toerisme-industrie. Toeristen die alleen een vliegticket kopen buiten een reisbureau om komen in het land van bestemming toch vaak in aanraking met dieronvriendelijke attracties via lokale aanbieders. Zo komen op social media nog steeds olifantenritten en selfies met onder meer tijgers, zeer populair in Thailand, voorbij.

 

Goede voorlichting is wat WAP betreft blijvend essentieel. Omdat wilde dieren nog steeds overal ter wereld worden verhandeld, voor amusement, roept het WAP de wereldleiders van de G20 op om deze praktijken te verbieden.

 

bron: www.trefpuntazie.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.