Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 12 september 2020 @ 00:05 door Travelboy , 880 keer bekeken

ederland mag dan overwegend plat zijn, om fraaie uitzichtpunten zit je hier niet verlegen. In vrijwel elke provincie kun je een mooie uitkijktoren vinden die een geweldig uitzicht biedt over de omgeving. De afgelopen maanden heb ik tijdens mijn rondreis door Nederland een aantal mooie uitkijktorens bezocht en daarom werd het tijd voor een lijstje. Hieronder vind je een selectie van mijn favoriete uitkijktorens in Nederland, maar ik vroeg ook een aantal collega-bloggers naar hun tips voor mooie uitkijkpunten. Het resultaat is een diverse lijst met mooie, hoge én bijzondere uitkijktorens in Nederland.

 

Inhoud: uitkijktorens in Nederland

 

KEMPENTOREN

 

Kempentoren TilburgKempentoren Spoorpark, Tilburg

 

Provincie: Noord-Brabant
Hoogte: 5 meter
Prijs: € 1,50

 

Voor veel uitkijktorens moet je afreizen naar afgelegen natuurgebieden maar de Kempentoren in Tilburg ligt verrassend genoeg midden in de stad. Op steenworp afstand van het centraal station vind je het recent geopende Spoorpark met als letterlijk hoogtepunt deze enorme stalen constructie. Het bouwwerk is 35 meter hoog en om op de top te geraken moet je 192 treden beklimmen. Maar inspanning wordt beloond, want eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over de stad en het omliggende park.

 

Lees ook mijn blog met alle tips voor een dagje Tilburg.

 

BOSBERGTOREN

 

Uitkijktoren Appelscha BosbergtorenUitkijktoren Appelscha Bosbergtoren

 

Provincie: Friesland
Hoogte: 33 meter
Prijs: € 2,00

 

Een van de mooiste uitkijktorens in het noorden van Nederland is de Bosbergtoren in Friesland. Deze 33 meter hoge toren ligt bovenop een stuifduin en markeert daarmee het hoogste punt in de provincie. Het ontwerp van de toren is gebaseerd op een boom, met her en der griezelige glazen uitkijkplatforms die takken moet voorstellen. Niet echt geschikt dus als je hoogtevrees hebt, want het is doodeng om naar het randje te schuifelen. Gelukkig kun je vanuit de toren zelf ook ontzettend ver kijken, en heb je op een heldere dag uitzicht over verschillende landmarks in Friesland, Drenthe én Groningen.

 

Meer weten over Appelscha en omgeving? Check ook mijn blog met tips voor een weekendje zuidoost Friesland.

 

UITKIJKTOREN DE KAAP

 

De mooiste uitkijktorens van Nederland
Uitkijktoren Kaapse Bossen Utrecht

 

Provincie: Utrecht
Hoogte: 25 meter
Prijs: gratis

 

Er zijn niet heel veel uitkijktorens in de provincie Utrecht. Uitkijktoren De Kaap is een zeldzaam hoogtepunt en mag zich daarom het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug noemen. De toren ligt op een heuvel midden in de Kaapse Bossen en vanaf de top kun je een groot deel van de provincie overzien. Zo zie je in de verte de Utrechtse Domtoren en de Pyramide van Austerlitz liggen, maar vooral het schitterende uitzicht over het glooiende landschap maakt dit plekje zo uniek. Door de heuvels en naaldbomen lijkt het (met een beetje fantasie) namelijk net alsof je in Zweden bent.

 

Bekijk ook mijn blog met mooiste plekken in de provincie Utrecht

 

UITKIJKTOREN DE ZEVEN

 

Uitkijktoren De Zeven Appelscha

 

Provincie: Friesland
Hoogte: 18 meter
Prijs: gratis

 

Het is niet moeilijk raden waar de naam van deze uitkijktoren vandaan komt: Uitkijktoren De Zeven heeft namelijk de vorm van het cijfer 7. Deze 18 meter hoge uitkijktoren ligt aan de rand van natuurgebied Fochteloërveen, praktisch op de grens van Friesland en Drenthe. De toren heeft verschillende designprijzen gewonnen, maar scoort ook zeker punten wat betreft het uitzicht. Vanaf hier heb je namelijk een heel mooi uitzicht over een natuurgebied waar wilde paarden rondlopen en bijzondere vogelsoorten leven. Zo kun je hier in de lente en zomer met een beetje geluk kraanvogels zien broeden, al wordt de toren in die periode ook vaak afgesloten om de dieren zo min mogelijk te storen. Houd de berichten van Natuurmonumenten in de gaten om er zeker van te zijn dat de toren tijdens jouw bezoek is geopend.

 

A’DAM TOREN

 

A'dam Tower AmsterdamA'dam Tower Amsterdam

 

Provincie: Noord-Holland

Hoogte: 80 meter
Prijs: € 12,50

 

Met 22 verdiepingen is de A’DAM Toren in Amsterdam Noord een opvallende verschijning. Het is namelijk niet zomaar een toren: het bovenste deel draait rond en op het observatieplatform vind je de hoogste schommels van Europa. Zelfs de lift is een hele ervaring, want deze brengt je in 20 seconden naar de bovenste verdieping en door de lichteffecten lijkt het net alsof je in een achtbaan zit. Eenmaal boven heb je een panoramisch uitzicht en kun je een biertje drinken op meer dan 100 meter hoogte. Een kaartje voor het panoramaterras is niet goedkoop, maar kun je omzeilen door een diner te boeken bij restaurant Moon, dat ook bovenin zit. Dit draaiende restaurant is perfect voor een feestelijk diner en tussen de gerechten door mag je ook een kijkje nemen op het uitkijkplatform.

 

Bekijk ook mijn lijstje met tips voor een weekendje Amsterdam Noord.

 

UITKIJKTOREN DE ONLANDEN

 

Uitkijktoren De Onlanden

 

Provincie: Groningen
Hoogte: 26 meter
Prijs: gratis

 

Reisblogger Kirsten van Travelaar.nl tipt Uitkijktoren de Onlanden:

 

“Ben je een stedentrip Groningen aan het plannen en ben je naast steden ook gek op de natuur? Plan dan een paar uur in voor een bezoek aan het natuurgebied de Onlanden pal onder de stad. Het natuurgebied de Onlanden is ooit aangelegd om Groningen stad te beschermen tijdens extreme, langdurige waterval en is het leefgebied van onder andere de otter, Exmoorpony’s, Schotse hooglanders, de vos en zilverreiger. In het natuurgebied zijn verschillende fiets-en wandelroutes aangelegd, maar één van de hoogtepunten van het gebied is toch wel de uitkijktoren de Onlanden.

Door het 800 meter lange wandelpad te volgen kom je aan bij de 26 meter hoge uitkijktoren. Na het beklimmen van de 126 treden heb je een bloedmooi uitzicht over het natuurgebied en zie je in de verte de stad Groningen liggen. Uitkijktoren de Onlanden is helemaal gratis te bezoeken. De toren is in 2017 gebouwd en geopend ziet er werkelijk prachtig en bijzonder uit.”

 

Meer tips voor een stedentrip Groningen? Lees ook Kirsten’s tips voor Groningen stad.

 

UITKIJKTOREN POMPEJUS

 

Uitkijktoren Pompejus, Bergen op Zoom

 

Provincie: Noord-Brabant
Hoogte: 25 meter
Prijs: Gratis

 

Reisblogger Diana van Stripe Away tipt Uitkijktoren Pompejus:

 

“De Pompejus uitkijktoren ligt in Bergen op Zoom en vlakbij de Mozusbrug, waarbij je letterlijk door het water loopt. De uitkijktoren heeft 129 treden en is 25 meter hoog. Het uitkijkpunt is gratis te bezoeken en in de zomer zijn hier regelmatig openluchttheaters die je dan kunt bijwonen. Verder is een bezoek aan deze toren goed te combineren met een aantal dagen Bergen op Zoom of met een prachtige wandeling door het natuurgebied dat grenst aan Pompejus.”

 

Wil je deze mooie uitkijktoren ook bezoeken? Diana geeft op haar blog tips voor Pompejus.

 

UITKIJKTOREN HERPERDUIN

 

Uitkijktoren Herperduin
Uitkijktoren Herperduin

 

Provincie: Noord-Brabant
Hoogte: 24 meter
Prijs: Gratis

 

Reisblogger Yvonne van Yvonnevanderlaan.nl tipt Uitkijktoren Herperduin:

 

“Natuurgebied Herperduin ligt in het grote landschapspark en Oergebied De Maashorst. Er zijn hier een tweetal vennen, waarvan je er eentje kunt zien vanuit de uitkijktoren. Op warme dagen kun je in het Klompenven zwemmen. Het Ganzenven is niet geschikt om te zwemmen, maar wel een favoriete plek voor de Wisenten, Taurossen en Exmoorpony’s, die hier zijn uitgezet. De uitzichttoren staat een paar honderd meter van het Klompenven en hemelsbreed een kilometer vanaf het Ganzenven. Vanaf boven heb je een fenomenaal uitzicht over stuifzand en uitgestrekte bossen. Je hebt hier haast niet meer het idee dat je in Nederland bent. De houten constructie komt tot een heel eind boven de bomen en is vrij toegankelijk. Hij staat bovenop een stuifduin van 7 meter en is zelf nog 24 meter hoog.”

Smaakt dat naar meer? Op de reisblog van Yvonne vind je nog veel meer tips voor natuurgebied Herperduin.

 

KIEKKAASTE

 

Kiekkaaste
Kiekkaaste

 

Provincie: Groningen
Hoogte: 5 meter
Prijs: gratis

 

Reisblogger Marjolein van Yourtravelguide tipt de Kiekkaaste:

 

“Een redelijk verborgen plekje in de provincie Groningen bevindt zich net op de grens met Duitsland. Hier ligt het gehucht Nieuw Statenzijl. In het plekje is een sluizencomplex en het is de woonplaats geweest van zanger Ede Staal. Op zich niet heel bijzonder, want veel is er in Nieuw Statenzijl niet te doen. Toch staat er een parel die je niet mag missen. Het is de plek waar een vogelkijkhut op een prachtige plek staat. Vogelkijkhut De Kiekkaaste bevindt zich in de kwelders van de Waddenzee en vanaf daar heb je uitzicht over de kwelders, het slikgebied en waddengebied van de Dollard. Je ziet Duitsland in de verte liggen. Het is de plek om vogels te spotten en met een beetje geluk een zeehond. Je gaat via een kleine ronde trap omhoog en kunt gratis genieten van het uitzicht. Leuk detail, het is de enige Nederlandse vogelkijkhut buiten de dijken.”

Lees ook Marjolein’s blog met tips voor de provincie Groningen.

 

UITKIJKTOREN MEINWEG

 

Uitkijktoren Meinweg

 

Provincie: Limburg
Hoogte: onbekend
Prijs: gratis

 

Reisblogger Jenny van IkReis tipt uitkijktoren Meinweg:

 

“Klein maar fijn. De uitkijktoren aan de rand van Meinweg Nationaal Park is niet zo hoog. Toch is het een aanrader om even langs de toren te lopen wanneer je het park bezoekt. De korte familiewandelroute komt pal langs de toren. Wanneer je de houten uitkijktoren beklimt kijk je uit over het prachtige glooiende Limburgse landschap. De Duitse grens bevindt zicht op een steenworp afstand. In de lente kleurt de grond geel door de brem, in de zomer zie je plukken paarse heide. Het uitzicht vanaf de toren wordt liefkozend ‘het panorama van geluk’ genoemd. Je kunt natuurgebied Meinweg en de uitkijktoren gratis bezoeken.”

 

Jenny combineerde een bezoek aan de uitzichttoren van Meinweg met glamping in Limburg

 

PLOMPE TOREN

 

Plompe Toren

 

Provincie: Zeeland
Hoogte: 23 meter
Prijs: gratis

 

Reisblogger Michal van Van hier tot Timboektoe tipt de Plompe Toren in Burgh-Haamstede:

 

“Wie op zoek is naar een uitkijktoren met een verhaal, moet op Schouwen-Duiveland zijn. Daar, aan de zuidkant van het eiland – ter hoogte van Burgh-Haamstede – staat de Plompe Toren. Dit is het enige bouwwerk dat nog herinnert aan het dorp Koudekerke dat tussen 1550 en 1600 ‘verdronk’. Maar het kan ook zijn dat dit de toren is uit de legende van Westenschouwen, waarover je meer te weten komt als je de Plompe toren bezoekt. De Plompe Toren – nu eigendom van Natuurmonumenten – is elke dag open voor publiek. Vanaf de top – op 23 meter hoogte – heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving. Over de Oosterschelde en over het land achter de dijk dat nat en kleurrijk is. Kijk je graag naar vogels, neem dan vooral een verrekijker mee!”

 

Op de blog van Michal lees je meer over de Plompe Toren en de legende van Westenschouwen.

 

HAAGSE TOREN

 

Haagse Toren

 

Provincie: Zuid-Holland
Hoogte: 92,5 meter
Prijs: € 7,00 voor volwassenen, € 5,00 voor kinderen

 

Reisblogger Henriëtte van Travel Around With Me tipt de Haagse Toren:

 

“Heb jij plannen voor een weekend of een dagje Den Haag? Dan moet je de Hofstad zeker ook eens vanaf boven bekijken. De Haagse Toren, of eigenlijk de kerktoren van de Grote Kerk, in het centrum van Den Haag is een 360 graden uitkijkpunt en maar liefst 92,5 meter hoog. De kerk werd in 1420 gebouwd en het is de enige kerk in Den Haag die je kan beklimmen. Stap voor stap volg je de 288 treden naar het uitkijkpunt. De beiaardier moet nog een stukje verder naar boven lopen. Bekijk de Haagse Skyline, zoek de Hofvijver, staar naar de zee in de verte en bij goed weer kan je zelfs misschien Rotterdam zien liggen. Aan de hand van gidsen wordt je meegenomen in het verhaal van de toren en worden er leuke anekdotes verteld. Rondleidingen zijn mogelijk van maart tot en met november en duren ongeveer 1 uur.”

 

Henriëtte verzamelde op haar blog ook een aantal andere mooie uitzichtpunten in Den Haag

 

EUROMAST ROTTERDAM

 

Euromast Rotterdam

 

Provincie: Zuid-Holland
Hoogte: 185 meter
Prijs: € 10,25 voor volwassenen, € 6,75 voor kinderen

 

Reisblogger Denise van Follow My Footprints tipt de Euromast in Rotterdam:

 

“De Euromast kennen we natuurlijk allemaal. Het is het hoogste uitzichtpunt van Nederland! Vrijwel iedereen is er als kind wel geweest, toch wilde ik graag nog een keer. Het stelde me niet teleur. Wat een gaaf uitzicht over Rotterdam! En die roterende lift was ook top. Het leuke is ook dat je – nu je wat ouder bent – veel meer herkent. Ik had wel uren kunnen turen naar alles wat ik zag. Van Katendrecht en de Kop van Zuid tot zelfs Den Haag in de verte! Het is dus zeker een aanrader om eens opnieuw naar de Euromast te gaan. Blijf er vooral ook een hapje te eten. Of ga met dit geweldige uitzicht aan de high tea of high wine!”

 

Lees ook de uitgebreide blog van Denise over een bezoek aan de Euromast.

 

bron: www.expeditieaardbol.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.