Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 02 december 2020 @ 05:22 door Travelboy , 642 keer bekeken

Reisfilms zijn het ideale middel om ideeën op te doen voor je volgende vakantie (en even aan alle corona-ellende te ontsnappen). Wij tippen speciaal voor jou onze 11 leukste must-sees. Reis jij mee van India naar Alaska en van Thailand naar Venezuela?

1. Into the Wild

 

Into the Wild  is gebaseerd op het leven van Christopher McCandless, een jongeman die op een dag besluit om naar Alaska af te reizen, weg van de beschaving en op zoek naar ultieme vrijheid. Hij verbreekt de banden met zijn familie en trekt zich terug in de natuur. Op zijn reis leert hij nieuwe mensen kennen, met wie hij verhalen deelt. De film geeft een prachtig beeld van de wildernis van Alaska en het avontuur en de vrijheid die gepaard kunnen gaan met reizen. Het verhaal doet je ook nadenken over onze westerse consumptiemaatschappij en de werkelijke waarde van onze materiële rijkdom. Maak je borst nat voor een gezonde dosis natuurbeelden, boeiende ontmoetingen en intense gevoelens.

 

“I’m going to Alaska. I’m gonna be all the way out there. Just on my own. You know, no watch, no map, no axe, no nothing. Just be out there. Big mountains, rivers, sky, game. Just be out there in it. In the wild.”

 

2. Little Miss Sunshine

 

Little Miss Sunshine  gaat over een eigenaardig (boze tongen zouden zeggen 'disfunctioneel') gezin waarvan elk lid zijn eigen speciale eigenschappen en problemen heeft. Olive, de jongste en 'normaalste' telg van de familie, droomt er al een tijdje van om mee te doen aan de 'Little Miss Sunshine' schoonheidswedstrijd. Wanneer haar droom werkelijkheid wordt, besluit het hele gezin in een oude Volkswagen T2 camperbus de Verenigde Staten te doorkruisen om de verkiezing bij te wonen. Vanaf hier neemt de film een ontroerende wending en komt het spreekwoord 'de reis is belangrijker dan de bestemming' goed tot zijn recht. Een film waarbij jong en oud tot nieuwe inzichten komt, zonder clichés maar mét een vleugje zwarte humor.

3. Wild

 

In Wild  besluit Cheryl Strayed (fenomenaal gespeeld door Reese Witherspoon) haar gewone leventje vaarwel te zeggen om. geheel onvoorbereid en met een veel te zware rugzak, de Pacific Crest Trail af te leggen. Deze langeafstandswandeling in het westen van Amerika loopt vanaf de grens met Mexico in het zuiden tot de grens met Canada in het noorden. Cheryl loopt maar liefst 1770 kilometer en reflecteert onderweg over de dood van haar moeder en haar daaropvolgende depressie, drugsverslaging en gestrande huwelijk. Wild is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en laat zien hoe je als mens gevormd wordt door grote uitdagingen. Je ontdekt als kijker ook de helende kracht van de natuur. Op haar tocht leert Cheryl verschillende avontuurlijke wandelaars kennen die haar een andere blik op het leven geven. Een emotionele film over een uitdagend avontuur vol zelfreflectie. Kijk jij mee naar deze prachtige beelden van de overweldigende natuur in Amerika?

 

“I knew that if I allowed fear to overtake me, my journey was doomed. Fear, to a great extent, is born of a story we tell ourselves, and so I chose to tell myself a different story from the one women are told. I decided I was safe. I was strong. I was brave. Nothing could vanquish me.”

 

4. The Best Exotic Marigold Hotel

 

The Best Exotic Marigold Hotel is een komische film over een groep gepensioneerde Britten die hun laatste levensjaren niet in hun druilerige thuisland willen doorbrengen. Als ze een advertentie zien van het Marigold Hotel in het exotische India is hun keuze snel gemaakt en verlaten ze hun vertrouwde basis. Eenmaal aangekomen blijkt hun accommodatie weinig weg te hebben van het paleis uit de reclame. Een echte feel-good  film over de Indiase én Britse cultuur, met af en toe een serieuze ondertoon. De sterrencast is geweldig, met name Judi Dench en Maggie Smith.

 

5. Motorcycle Diaries

 

Deze Spaanstalige film toont het leven van de jonge Ernesto Guevara voordat hij Che Guevara, icoon van de Cubaanse revolutie, werd. De film volgt Ernesto en zijn vriend Alberto Granado op hun motorreis van acht maanden door Zuid-Amerika in de jaren vijftig. Ze reizen van Buenos Aires naar Venezuela en doorkruisen onder meer de Andes, de Atacamawoestijn en de Peruviaanse Amazonebekken. Tijdens hun reis leert Ernesto meer over de culturele rijkdom maar ook de materiële armoede van Latijns-Amerika. Dit avontuur vormt de start van Guevara's ontwikkeling tot Argentijnse vrijheidsstrijder. De film laat zien wat een reis met je kan doen als mens, en dankzij de schitterende beelden van Zuid-Amerika wil je meteen zelf op een motor stappen en de wereld ontdekken. 

 

“Let the world change you and you can change the world.”

 

6. Eat Pray Love

 

In deze hitfilm is hoofdrolspeelster Julia Roberts ongelukkig in haar huwelijk. Na een pijnlijke scheiding besluit ze al reizend op zoek te gaan naar zichzelf. Een zoektocht naar evenwicht en geluk die haar naar exotische oorden brengt. Van overheerlijk eten en gezelligheid in Italië tot meditatie en rust in India en ware liefde op Bali. Deze film neemt je mee op avontuurlijke ontdekkingsreis, waardoor je spontaan zin krijgt om zelf je koffers te pakken. Een prachtig verhaal over hoe het is om uit je comfortzone te treden.

 

7. The Beach

 

The Beach speelt zich af in Thailand, waar backpacker Richard in de chaotische straten van Bangkok een zekere Daffy leert kennen. Daffy beweert dat hij het paradijs op aarde heeft ontdekt: een wit strand, ingesloten door kliffen en onbereikbaar voor toeristen. En: verboden terrein. Richard, gespeeld door Leonardo di Caprio, is meteen geïntrigeerd, want hij is naar Thailand gekomen op zoek naar avontuur. Daffy pleegt die nacht nog zelfmoord en laat Richard een kaart met een routebeschrijving na. Samen met een Frans koppel vertrekt Richard vervolgens naar het verborgen eiland. Deze emotionele en spannende film geeft je een kijkje in het hectische maar avontuurlijke leven van backpackers. Helaas wordt het Thaise eiland Koh Phi Phi Lee sinds het uitbrengen van de film druk bezocht, géén off the beaten track  meer dus. 

 

“I still believe in paradise. But now at least I know it’s not some place you can look for. Because it’s not where you go. It’s how you feel for a moment in your life when you’re a part of something. And if you find that moment, it lasts forever.”

 

8. Seven Years in Tibet

 

Deze klassieker gaat over een Oostenrijkse bergbeklimmer, gespeeld door Brad Pitt, die deelneemt aan de spectaculaire beklimming van de Nanga Parbat in het Himalayagebergte. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, wordt hij gearresteerd en naar een gevangenenkamp gestuurd. Daar weet hij te ontsnappen en de heilige Tibetaanse stad Lhasa binnen te sluipen. De westerling raakt bevriend met de jonge Dalai Lama ten tijde van China's overname van Tibet. Hoewel ze beiden uit totaal verschillende werelddelen komen, bouwen ze een bijzondere band op. Een prachtige film over hoe reisavonturen je leven kunnen veranderen. 

 

“We have a saying in Tibet: If a problem can be solved there is no use worrying about it. If it can't be solved, worrying will do no good.”

 

9. Lion

 

Lion vertelt het waargebeurde verhaal van de vijfjarige Saroo uit een Noord-Indiaas plattelandsdorpje. Op een dag raakt de kleine Saroo zijn broer kwijt in een treinstation. Hij klimt in een wagon om hem te zoeken, maar raakt opgesloten en voor hij het weet belandt hij duizenden kilometers verderop, in Calcutta. Na weken van omzwervingen in deze grote stad wordt hij opgenomen in een weeshuis en geadopteerd door een Australisch koppel. Dik 25 jaar later gaat hij op zoek naar zijn oorsprong en reist hij naar India in de hoop zijn verloren familie te vinden. 

 

Deze film is een absolute aanrader en op het einde zal je gegarandeerd een traantje wegpinken. De mooie beelden van de uitgestrekte landschappen en dorpjes van India geven de film een extra laag. Geen cliché adoptieverhaal, wel een intieme boodschap. 

 

10. Tracks

 

Tracks  vertelt het waargebeurde verhaal van de jonge vrouw Robyn Davidson, gespeeld door Mia Wasikowska, die maar liefst 2700 kilometer te voet door de Australische woestijn trekt, met vier kamelen en haar hond. Een te gek avontuur met allerlei uitdagingen, van uitdroging tot gevaarlijke dieren. Ook ontmoetingen met bijzondere mensen staan centraal, waaronder de National Geographic-fotograaf Rick Smolan, gespeeld door Adam Driver. Deze ontroerende film laat zien wat terugtrekken in de natuur en reizen met iemand doet en hoe het je innerlijk kan veranderen. Een echte aanrader gevuld met spectaculaire vergezichten van Australië.

 

“The two important things that I did learn were that you are as powerful and strong as you allow yourself to be, and that the most difficult part of any endeavour is taking the first step, making the first decision.” 

 

11. David Attenborough: A Life on Our Planet

 

De documentaire A Life On Our Planet vertelt het persoonlijke verhaal van David Attenborough, de gevierde Britse bioloog, en laat zien hoe de natuur op onze planeet ervoor staat. Attenborough bezocht gedurende zijn lange carrière elk continent van de wereld en legde de wildernis vast in al zijn verscheidenheid en pracht. In deze film kijkt hij voor het eerst terug op de beslissende momenten in zijn leven als naturalist en op de verwoestende veranderingen die de aarde de afgelopen decennia heeft meegemaakt. A Life On Our Planet is de meest oprechte, onthullende en urgente documentaire over de impact van de mens op de natuur. Attenboroughs persoonlijke verhaal doet een dringend beroep op ons allemaal, als bezoekers van deze aardbol. We kunnen het tij nog keren, maar dan moeten we gezamenlijk in actie komen. 

 

Ook Attenboroughs andere baanbrekende natuurhistorische films zijn meer dan de moeite waard. Onze favorieten zijn Life on Earth, Planet Earth en Our Planet.

 

bron: www.columbusmagazine.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.