Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 30 maart 2020 @ 13:48 door Travelboy , 1870 keer bekeken

Een gigantische palmbomentuin midden in de stad, oude koffieplantages, de geur van roti die je neus binnendringt en heel veel jungle: Suriname is een land van uitersten. Suriname bestaat voor tachtig procent uit tropisch regenwoud en daarom is het er ook altijd lekker warm. Echte trekpleister is de hoofdstad Paramaribo, maar ook dolfijnen spotten, watervallen bezoeken en lekker relaxen aan het strand hoort bij een Suriname vakantie.

Waar ligt Suriname?

In 1975 werd Suriname onafhankelijk, tot die tijd was het een kolonie van Nederland (en daarvoor van Groot-Brittannië). Het land ligt in Zuid-Amerika en grenst aan Brazilië, Frans-Guyana en Guyana. De voertaal is voornamelijk Nederlands, waardoor het een aantrekkelijk land is voor Nederlanders om op vakantie te gaan.

De start van je Suriname vakantie: Paramaribo

Wanneer je vanuit Nederland naar Suriname vliegt, kom je op het vliegveld in Paramaribo aan (via WTC.nl kun je soms al vliegtickets vinden vanaf 485 euro). De hoofdstad is een mooi startpunt voor je reis. Trek ongeveer twee weken uit voor je vakantie, dan heb je ruim de tijd om alle hoogtepunten te bezoeken en te genieten van het land.

Overnachten in Suriname

Wil je een paar dagen in Paramaribo blijven? Via Casacama huur je eenvoudig een appartement. Liever in een hotel? Dan kun je kiezen voor Torarica Resort, Zus & Zo of Eco Resort Inn, die liggen allemaal heel centraal en het zijn fijne plekken om te verblijven. Vanuit de hoofdstad kun je vervolgens mooie dagtrips maken en zo vanuit één accommodatie meer zien van het land. Wil je op een gegeven moment verder het binnenland in, dan is het slim om een meerdaagse tour te boeken. Tijdens zo’n tour wordt niet alleen het vervoer geregeld, maar ook je overnachtingen. Ook zijn er oude plantages waar je kunt overnachten, bijvoorbeeld het Plantage Resort Frederiksdorp.

7 Tips en to do’s voor je Suriname vakantie

Benieuwd wat je echt niet wilt missen en doen tijdens je Suriname vakantie? Hieronder lees je tips en to do’s waarmee je de route van je reis makkelijk kunt plannen!

 

suriname vakantie waterkant

suriname vakantie kathedraal

suriname vakantie paramaribo tips bier

1. Paramaribo

Paramaribo is het meest bevolkte stukje van heel Suriname. Koloniale gebouwen en houten kerken overheersen het straat beeld. Zo is de Sint Petrus-en Pauluskathedraal een duidelijk erfstuk van het kolonialisme in Suriname. Eén van de plekken die je in Paramaribo moet zien, is Fort Zeelandia. Het fort ligt aan de Surinamerivier en het is van oorsprong een Nederlands fort. Het heeft een lange geschiedenis, waaronder de schokkende decembermoorden die er plaatsvonden. Niet zover van Fort Zeelandia ligt de Palmentuin. Een tuin vol palmen, mooi om overdag doorheen te lopen, maar ’s avonds wil je er liever niet zijn.

 

suriname fort zeelandia

suriname vakantie tips palmentuin paramaribo

2. Geniet tijdens je reis volop van het Surinaamse eten en drinken

In Suriname is eten en drinken een waar feest, want je hebt de keuze uit Creools, Javaans en Hindoestaans. De beste roti eet je in Parimaribo bij Roopram en als je van Javaans houdt, dan ga je naar Blauwgrond. Hier eet je saoto soep (soep met groenten, een ei en kip), bami of nasi met kip, in geïmproviseerde eettentjes. Oh en ook een must try: Schaafijs! Vooral op zinderend hete dagen onwijs lekker!

Eten aan de Waterkant in Paramaribo

Wil je net als de locals echt Surinaams eten? Dan ga je naar de Waterkant, aan de Surinamerivier. Hier koop je bij éen van de standjes een bami of nasi met kip, gebakken banaan en een djogo (grote fles bier). Aan de rand van het water staan plastic stoeltjes en tafels. Het resultaat: mensen staan, zitten, hangen en eten en drinken hier de hele avond.

Westers eten in Suriname

Ook als je meer Westers wilt eten, haal je in Paramaribo je hart op. Aan de Surinamerivier zit JiJi’s en bij ’t Vat en Zus & Zo eet je wat meer Westers. Handig voor als je maag nog niet helemaal gewend is aan de pittig gekruide gerechten.  Ben je fan van salsa dansen? Bij ’t Vat leef je je op vrijdagavond op de bovenste verdieping helemaal uit. Ook bij de clubs Touché en Havana ga je als dansliefhebber niet voor twee uur ’s nachts naar huis.

 

suriname vakantie Paramaribo

3. Reizen door het binnenland van Suriname

Suriname heeft een heel divers binnenland. Je kunt er watervallen bekijken, schildpadden en dolfijnen spotten, slapen in huisjes op het water en lekker ontspannen aan het strand. Het makkelijkst is om zelf een auto te huren (kijk daarvoor bij Sunny Cars) en tijd uit te trekken om op je plek van bestemming te komen. Paramaribo is de ideale uitvalsbasis om trips te maken naar het binnenland. Veel georganiseerde tours en dagtripjes starten in Paramaribo. Bij Zus & Zo boek je bijvoorbeeld tours.

 

tips suriname vakantie marienbosch

suriname vakantie marienbosch

4. Koffieplantages Mariënbosch en Matapica

Aan de andere kant van de Surinamerivier, ligt het district Commewijne, aan de overkant van de Waterkant eigenlijk. Om aan die overkant te komen, kun je over de brug, maar dat gaat alleen met de auto. Fietsen is verboden, maar als je toch een fiets wilt meenemen, dan kan dat!  Huur dan in Paramaribo een fiets bij Zus & Zo en aan de Surinamerivier zijn diverse bootjes om jou en de fiets naar de overkant te varen.

Eenmaal aan de overkant vind je oude koffie-en cacaoplantages en kleine dorpjes die verbonden zijn door prachtige natuurgebieden. Frederiksdorp en Mariënbosch zijn oude plantages waar je nu kunt overnachten. Vanuit deze plekken is Matapica ook niet meer zo ver. Twee uur varen met de boot en dan ben je al op Matapica. Het is een strandje waar je kunt ontspannen en lekker kunt eten. ’s Avonds heb je de mogelijkheid om hier zeeschildpadden te spotten. Dat is wel onder begeleiding van een gids uiteraard.

 

tips suriname vakantie matapica

5. Bigi Pan

Bigi Pan is een natuurreservaat in het noordwesten van Suriname en het is een prachtige plek om heen te reizen en te overnachten. Je slaapt namelijk in huisjes die met palen in het water staan. Een heuse overnachting op het water dus. Vanuit Nieuw-Nickerie vaar je in een uur naar Bigi Pan. Het reservaat staat bekend om de vogels, diverse natuur en een heerlijk rustig verblijf. Via deze organisatie boek je bijvoorbeeld een tweedaagse tour vanaf Nieuw-Nickerie.

 

Suriname bigi panSuriname bigi pan-2

6. Blanche Marie watervallen

De meeste tripjes in Suriname zijn gemakkelijk te boeken in Paramaribo. Zo is een reis naar de Blanche Marie watervallen bij verschillende touroperators te regelen. De watervallen zijn vanaf Paramaribo in zo’n zeven uur te bereiken. Ze zijn heel groot en indrukwekkend en nodigen uit tot een frisse duik na een lange rit naar de binnenlanden. Overnachten kan daar in een hangmat, wél met klamboe, anders prikken de muggen je helemaal lek.

 

suriname vakantie Brokopondomeer

suriname tips brokopondomeer

7. Brokopondomeer, Brownsberg en Berg en Dal

Een meerdaagse tour is aan te raden als je deze plekken wilt zien. Op anderhalf uur rijden vanaf Paramaribo richting het zuidoosten van Suriname, ligt Berg en Dal (niet te verwarren met Berg en Dal bij Nijmegen). Op deze plek halen avontuurlijke reizigers hun hart op, je kunt er namelijk van een kabelbaan (de eerste in Suriname), kayakken en abseilen. Tours boek je via deze touroperator. Berg en Dal combineer je gemakkelijk met het natuurgebied Brownsberg en een bezoekje aan het Brokopondomeer.

De Brownsberg beklimming is flink omhoog en onderweg kom je diverse watervallen tegen. De Irene watervallen, vernoemd naar prinses Irene en de Leo watervallen, vernoemd naar de ontdekker: Leo. Het Brokopondomeer is een stuwmeer dat is aangelegd om een betere stroomvoorziening in Suriname te krijgen en heeft de omvang van de provincie Flevoland. Een indrukwekkend geheel om te zien tijdens deze reis.

 

vakantie suriname tips brokopondomeer

tips suriname matapica

Zin gekregen om op vakantie te gaan naar Suriname? Zo plan je je reis:

We hebben een paar handige sites voor je op een rij gezet zodat je binnen no time je eigen Suriname vakantie kan plannen:

Beste reistijd voor Suriname

De beste tijd om naar Suriname te gaan, is in het droge(re) seizoen. Dat is in februari en maart en tussen augustus en november. Anders loop je het risico flinke buien over je heen te krijgen. Je vliegt vanaf Amsterdam rechtstreeks op Paramaribo, dus overstappen is niet nodig. Neem de tijd voor Suriname en no spang! (geen stress), want daar is geen ruimte voor in dit mooie land

 

bron: www.bloglovin.com/blogs/we-are-travellers-11020199/



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.