Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 08 november 2020 @ 00:11 door Travelboy , 679 keer bekeken

Reisorganisaties blijven reizen uitvoeren naar gele bestemmingen, zoals de Canarische eilanden, ondanks het dringend advies van premier Rutte aan Nederlanders om tot half januari geen reizen meer te maken of boeken. Dit tot frustratie van Nathaly Schoenmaker: ,,Dit is ronduit belachelijk.”

 

Nathaly Schoenmaker uit Den Haag wilde dolgraag het goede voorbeeld geven. Haar moeder en oma van haar drie kinderen is dit jaar tachtig geworden en dat zouden ze komende kerst met opa gaan vieren op Lanzarote.

 

Maar toen Mark Rutte afgelopen dinsdag het dringende advies gaf om niet te gaan, viel dat plan in duigen. Tenminste, dat dacht ze. Want deze week mailde haar reisorganisatie Sunweb tot haar stomme verbazing dat ze haar reis gewoon kan maken.

 

Lanzarote is code geel. En niet oranje of rood. ,,We hebben geïnvesteerd in de nodige veiligheidsmaatregelen en protocollen om vakanties zo veilig mogelijk te laten verlopen...Zolang de overheid het houdt bij een ‘dringend advies’ zien wij geen reden om reizen naar groene of gele gebieden niet door te laten gaan”, stond er in de mail van Sunweb.

 

‘Burgerlijke ongehoorzaamheid’

 

Schoenmaker is verbijsterd over ‘deze oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid’. ,,Ik ga op vakantie met een 80-jarige moeder. We voelen ons er helemaal niet prettig nu te gaan, tegen het advies van het kabinet.’’

 

De Haagse hoopte dat Sunweb een coronavoucher wilde afgeven. Net als in mei, toen ze haar reis ook al moest afzeggen en verplaatste naar kerst, in de hoop dat dan de coronapandemie wel zou zijn uitgeraasd. Maar annuleren bleek niet mogelijk. Wel mocht Schoenmaker binnen vijf dagen kosteloos omboeken. ,,Maar probeer in die korte periode maar eens een nieuwe datum te vinden waarop iedereen kan en vrij te vragen bij de werkgever.’’

 

Sunweb laat in een reactie weten dat ze alleen vouchers uitdelen als er op de reisbestemming sprake is van code oranje of rood. Bij code geel, zoals die geldt voor Lanzarote, gaat die regel dus niet op. Wel komen ze klanten tegemoet door, bij uitzondering, de mogelijkheid te geven om kosteloos om te boeken.

 

,,Bij voorkeur binnen vijf dagen, maar als dit door omstandigheden niet mogelijk is dan kunnen klanten contact met ons opnemen”, reageert woordvoerster Martine Langerak van Sunweb. 

 

Onduidelijkheid

 

Dat er veel onduidelijkheid heerst bij reizigers over het wel laten doorgaan van reizen naar gele bestemmingen is volgens Sunweb de schuld van het kabinet. ,,Het kabinet heeft onvoldoende gekeken naar de situatie op de bestemmingen zelf en gezorgd voor verwarring bij reizigers.” De reisorganisatie benadrukt zich te houden aan de kleurcodes die de overheid zelf opstelt. ,,We voeren alleen reizen uit naar groene en gele gebieden, dit geldt voor zowel auto- als vliegvakanties”, voegt Langerak eraan toe. 

 

We voeren alleen reizen uit naar groene en gele gebieden, dit geldt voor zowel auto- als vliegvakan­ties

Martine Langerak van Sunweb

Sunweb is niet de enige onderneming die zich zo strikt opstelt, ook andere pakketreisaanbieders doen dat. ,,De regering zelf, het ministerie van Buitenlandse Zaken, geeft die reisadviezen af en wij volgen die officiële reisadviezen op”, zegt ook Anke van Nieuwenhuizen van TUI die onder andere de Canarische Eilanden aanbiedt. Ook TUI biedt zijn reizigers de mogelijkheid om kosteloos om te boeken. 

 

De brancheorganisatie ANVR zegt in een reactie het verbijsterend te vinden dat het kabinet het reizen naar gele gebieden afraadt. Logisch vindt het dat het kabinet gebieden met een oranje reisadvies nadrukkelijk afraadt, en daar houden alle reisorganisaties zich volgens de brancheorganisatie van reisondernemingen ook nadrukkelijk aan. 

 

Eindeloze discussies 

 

,,Het is veel minder logisch om aan de ene kant te zeggen dat een reiziger prima naar een bepaalde bestemming kan (geel), maar aan de andere kant ook te vinden dat de klant eigenlijk niet zou moeten gaan. Dat kan natuurlijk eindeloze discussies opleveren over de vraag of de klant in zo’n geval het recht heeft kosteloos te annuleren”, luidt de boodschap.

 

Over dat laatste is de brancheorganisatie overigens stellig. De ANVR vindt het de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf om te besluiten of hij zijn naar een geel gebied gaat. ,,Maar in dat geval kunnen dan kosten aan annulering verbonden zijn”, aldus woordvoerster Mirjam Dresmé.

 

Corendon vormt een uitzondering op de regel. De reisorganisatie laat weten het dringend advies van premier Rutte op te volgen en heeft de boekingen naar de Canarische Eilanden en Madeira tot half januari geannuleerd. Het gaat om vele honderden boekingen. ,,Die reizigers krijgen een voucher”, laat Simone van den Berk van Corendon weten.

 

Bron: www.ad.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.