Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 04 januari 2024 @ 03:09 door Travelboy , 1052 keer bekeken

Een brandend zonnetje voelt misschien ver weg, maar gelukkig zit Europa vol met warme alternatieven. En dan hebben we het een keertje niet over plekken waar de zon het hele jaar schijnt. We brengen je langs enkele bijzondere sauna’s en warmwaterbronnen in Europa én eigen land.

 

Geijkte opwarmplekken

Warmte opzoeken in het water is niet nieuw. Al eeuwen doet men het, en er zijn dan ook genoeg populaire bestemmingen om je te waden in het warme water. Zo ken je misschien de Szechenyibaden in Boedapest wel. Gevestigd in het stadspark is dit de grootste warmwaterbron van Europa. Er is hier keuze uit drie buitenbaden en maar liefst vijftien binnenbaden. De natuurlijke bronnen waar het water vandaan komt, hebben een temperatuur van zo’n 75 graden. Bloedheet dus. Maar voor je denkt dat je hier gepocheerd wordt als een eitje: het water wordt afgekoeld tot een aangename temperatuur. 

 

Een andere bekende warmtebron is te vinden in Toscane: de Thermen di Saturnia. Een eeuwenoud geschenk van onze planeet, want sinds de zestiende eeuw maken mensen al gebruik van deze natuurlijke warmte. En dat kan perfect bij temperaturen van 43 graden. In het begin moet je misschien even wennen aan de zwavelgeur, maar die geur schijnt wél een therapeutisch effect te hebben op de luchtwegen. 

 

Kurka Geza Corey / Shutterstock.com
© Kurka Geza Corey / Shutterstock.com

 

Therapeutische zwavelgeuren

Naast de bekendste plekken zijn er tal van alternatieven te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de Benja thermal baths in Albanië. Stel je een middeleeuwse stenen brug voor je, die zich uitstrekt over een blauwgroene rivier rijk aan de therapeutische zwavel. Dit zorgt gedurende het hele jaar voor natuurlijke hot springs, dus ook in de wintermaanden kan je hier goed vertoeven. De thermen vloeien voort uit de geothermische wateren in de buurt van Përmet. Normaal stroomt het water de rivier in, maar gelukkig voor ons zijn er aftakkingen die het warme water loodsen naar een handjevol zwembaden. Deze baden zijn alleen te voet te bereiken, wat ervoor zorgt dat het er rustig is en je niet schouder aan schouder met de reiziger naast je hoeft te zitten. Eén van de baden ligt precies aan de rand van de rivier. Liggend in de infinity hot spring verwen je je ogen met zicht op de omliggende bergen. 

 

Wat dichterbij, diep in de Franse Pyreneeën, vind je Prats-Balaguer. Hier spuiten zwavelhoudende wateren als fonteinen uit de grond, om vervolgens via kleine hot springs naar beneden te vloeien. Jezelf onderdompelen voelt na de kilometerlange wandeling ernaartoe als een heus cadeautje. Via een waterval stroomt het grootste bad vol met water van een fijne vijftig graden. Als die vijftig graden je te veel worden, is er keuze uit zeven andere baden, elk variërend in grote en warmte. Tip: kom doordeweeks, in de weekenden is het een geliefde plek. 

 

Hot spring Albanië
© Mazur Travel / Shutterstock.com

 

Tijd om te zweten

Naast warmwaterbronnen kan je uiteraard ook de warmte opzoeken in een sauna. Een bijzondere manier om dat te doen is in een scenic sauna, waar je zwetend geniet van prachtige uitzichten. Waar dat kan? Bijvoorbeeld in Noord-Wales op het strand Porth Tyn Tywyn. Hier vind je een houten sauna in de duinen, uitkijkend over het eiland Anglesey. Op deze manier waan je je midden in de natuur, maar dan warm en beschut. De sauna wordt verwarmd met vulkanisch gesteente. Extra voordeel? Zodra de stenen je te warm worden onder de voeten, koel je af met een verfrissende duik in de zee of een kleine wandeling door de omliggende duinen. 

 

In de kleinste van de Baltische Staten, Estland, is 2023 het jaar van de sauna. De saunatraditie in dit land is al achthonderd jaar oud en heeft zelfs een plekje bemachtigd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De door inwoners meest geliefde soort is de rooksauna. In deze sauna’s wordt houtvuur gestookt zonder schoorsteen, waardoor de rook blijft hangen. Trek je terug in een houten hutje en probeer deze eeuwenoude traditie zelf. Neem wel je tijd, want een sessie duurt minstens drie uur. Laat je ook verwennen met whisking, oftewel een zacht pak slaag met berkentwijgjes. Blijkt goed te zijn voor de bloedsomloop. 

 

Angela Kotsell / Shutterstock.com
© Angela Kotsell / Shutterstock.com

 

Opwarmen in eigen land

Een grote afstand afleggen om jezelf met warmte te verwennen is niet per se nodig. Nederland is natuurlijk geen vreemde in de wellness-traditie, dus ook hier vind je creatieve concepten. Zo heb je misschien wel eens gehoord van de dobberende hot tubs op de Maas in Rotterdam. Verwarmd met een door hout gestookte kachel, ervaar je de havenstad op een volledig nieuwe manier. 

 

Geen zin om nat te worden? Ons land telt voldoende sauna’s. Zoals op de Veluwe, waar je je in een mini-Finland waant. Hier vind je verschillende houten saunahutten, met echte op hout gestookte kachels. Er is hier zelfs een mogelijkheid om in een ‘bootsauna’ door de natuur te varen. Wat je je daarbij moet voorstellen? Herten en eenden spotten in een prachtig winterlandschap vanuit je bloedhete cabine. Als je dan de winter niet meer doorkomt… 

 

bron: www.3opreis.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.