Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 10 april 2024 @ 00:09 door Travelboy , 777 keer bekeken

Een powerbank is in feite een lithium ion batterij. Mag je die zomaar meenemen op een vliegtuig of dreigt je powerbank in beslag genomen te worden op de luchthaven? De meeste - maar niet alle - powerbanks mag je gelukkig wel meenemen als handbagage. Ontdek welke types in je bagage mogen.

 

Compacte krachtige Powerbank 10.000mAh - Ondersteunt snelladen (PD) |  Saake-shop.nl

 

Waarom een powerbank meenemen op reis?

 

Een powerbank is een externe, herlaadbare lithium ion batterij waarmee je in geval van nood je smartphone of tablet kunt opladen, zonder dat je een stopcontact nodig hebt. Handig dus voor onderweg, op een festival, of wanneer je gaat (wild)kamperen. Zo blijf je altijd bereikbaar. De meeste modellen zijn een handig zakformaat.

 

Powerbanks hebben een capaciteit van 1 500 tot 27 000 milliampère-uur (mAh). Modellen met een lage capaciteit zijn echter niet aanbevolen, die halen geeneens een volledige laadbeurt van je smartphone. Een minimumcapaciteit van 10 000 mAh is genoeg om je smartphone een tweetal keer te kunnen opladen.

 

Zo'n powerbank kun je net zoals je mobiele toestel opladen op een moment dat je wel elektriciteit hebt, en later gebruiken om je toestel van extra energie te voorzien. Er bestaan ook powerbanks op zonne-energie (al zijn die niet echt aan te raden wegens te traag), of waterdichte powerbanks voor wie veel buitenactiviteiten onderneemt.

 

 

Welke powerbank neem je mee op het vliegtuig?

 

Lithium ion batterijen, waaronder de meeste powerbanks, kun je in je handbagage meenemen op het vliegtuig, maar mogen bij de meeste luchtvaartmaatschappijen niet mee in het ruim van het vliegtuig. Steek ze dus nooit zomaar in je ingecheckte bagage en leg ze in een apart bakje bij de veiligheidscontrole, samen met je andere elektronische apparatuur.

 

Maximumcapaciteit van 100 Wh op het vliegtuig

 

Als je een powerbank wilt meenemen met een hogere capaciteit dan 100 Wh (wattuur)  - ongeveer 27 000 mAh - dan kan het zijn dat je een speciale toestemming moet krijgen van de luchtvaartmaatschappij.

 

In principe mag je twee powerbanks meenemen op je vlucht, maar die moeten samen nog steeds onder de maximumcapaciteit van 100 Wh blijven.

 

Heb je een batterij op zak met een capaciteit tussen de 100 en 160 Wh, dan moet je dit melden bij het inchecken. De vliegtuigmaatschappij kan dan beslissen om ze in het ruim bij "speciale goederen" te vervoeren.

 

De capaciteit staat meestal op de powerbank aangegeven, maar kan na verloop van tijd moeilijker leesbaar zijn.

 

Brandgevaar van powerbanks

 

Een powerbank mag niet in je ruimbagage, omdat ze enig brandgevaar inhouden. In de accu zit immers lithium, een brandbare en explosieve stof. In een powerbank zit slecht een kleine hoeveelheid lithium, maar als zo'n accu oververhit raakt, kan dit voor een kortsluiting - en eventueel brand - zorgen.

 

Kan je powerbank in beslag genomen worden?

 

Als de capaciteit van je powerbank grenst aan wat maximaal is toegelaten en je kunt niet bewijzen dat het minder dan 100 Wh is, kan je powerbank wel degelijk in beslag worden genomen door de douane, tenzij je een speciale toestemming hebt.

 

Ben je niet zeker of je powerbank mee op het vliegtuig mag, check dan de website van je luchtvaartmaatschappij. Zij hebben een lijst met goederen waarop een beperking geldt.

 

 

Tips om je powerbank veilig te vervoeren

 

  • Laad je powerbank nooit langer dan nodig.
  • Leg powerbanks nooit in de zon, en laat ze niet achter in een hete auto. Ook hier dreigt oververhitting en het risico op kortsluiting.
  • Doe een stevige hoes of doosje rond je powerbank om hem te beschermen in je bagage, en te verhinderen dat hij per ongeluk wordt aangezet. Doe dit rond elke powerbank afzonderlijk om kortsluiting te voorkomen. Berg je powerbank veilig op in je bagage.
  • Dek alle poorten van je powerbank af, bijvoorbeeld met wat plakband, om te voorkomen dat er vuil en stof in komen.
  • Wikkel kabels en andere accessoires rond je powerbank, en hou ze samen.
  • Steek je powerbank nooit in je ruimbagage, maar altijd in je handbagage. Check de regels van je luchtvaartmaatschappij om zeker te zijn.
  • Check op voorhand of je powerbank onder de maximumcapaciteit blijft, of vraag op voorhand een speciale toestemming aan bij je luchtvaartmaatschappij. De meeste maatschappijen hanteren een limiet van 100 Wh of 27 000 mAh.
  • Leg je powerbank samen met je andere elektronische apparatuur in een apart bakje bij de veiligheidscontrole op de luchthaven.
  • Powerbank laten vallen? Controleer hem op barsten, deuken en scheuren, en gebruik hem niet meer als hij beschadigd is.
 

Zo kies je de juiste powerbank voor op reis

 

Kies een powerbank met de juiste uitgang

 

Tegenwoordig zijn de meeste nieuwe apparaten (smartphone, tablet, smartwatch) uitgerust met een USB-C-ingang. Je kiest dus best voor een powerbank met een USB-C-uitgang.

 

Wordt het model waarin je geïnteresseerd bent geleverd met een USB-A naar micro-USB-kabel en moet je dus zelf nog een passende kabel kopen, reken dan op zo een € 10 voor een nieuwe kabel.

 

Let ook op de kabellengte

 

Verder is de lengte van de meegeleverde kabel ook van belang. Wanneer die te kort is, riskeer je dat je powerbank niet op de grond of het tafelblad kan rusten bij het opladen of wordt het heel onhandig de vanuit je broekzak aangesloten smartphone op ooghoogte te gebruiken op bijvoorbeeld een festival.

 

Vanaf zo'n 35 cm kan je op een redelijk comfortabele manier je smartphone bedienen terwijl je powerbank in je broekzak blijft.

 

Neem een powerbank met voldoende vermogen

 

Koop een powerbank met een minimaal vermogen van 10 000 mAh. Daarmee kun je je smartphone gemiddeld anderhalf tot drie keer opladen, je tablet wellicht wat minder.

 

Kijk naar de afmetingen en het gewicht

 

Bedenk op voorhand hoe en wanneer je je powerbank vooral wilt gebruiken. Neem je hem mee in je tas, jas of broekzak? Let daarom op de afmetingen én het gewicht van een powerbank vooraleer je hem koopt, die factoren zullen uiteindelijk doorwegen in het gebruiksgemak.

 

bron: www.test-aankoop.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.