Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 20 september 2024 @ 00:14 door Travelboy , 9 keer bekeken

De Italiaanse regering overweegt een ingrijpende hervorming van de toeristenbelasting, die mogelijk grote gevolgen kan hebben voor zowel toeristen als de toeristische sector. Het voorstel omvat een aanzienlijke verhoging van de tarieven, met belastingen die kunnen oplopen tot €25 per nacht voor luxe accommodaties.

 

Momenteel variëren de tarieven voor toeristenbelasting in Italië tussen €1 en €5 per persoon per nacht. Het nieuwe voorstel zou deze tarieven koppelen aan de prijs van de hotelkamer. Voor kamers onder de €100 zou €5 per nacht worden geheven, oplopend tot €10 voor kamers tussen €100 en €400, €15 voor kamers tussen €400 en €750, en €25 voor kamers boven de €750.

 

Een ander belangrijk aspect van de voorgestelde hervorming is de uitbreiding van het aantal gemeenten dat de belasting mag heffen. Momenteel kunnen alleen provinciehoofdsteden en erkende toeristische plaatsen de belasting opleggen. Het nieuwe voorstel zou alle 7.904 Italiaanse gemeenten in staat stellen de toeristenbelasting te heffen als ze dat willen.

 

De regering-Meloni overweegt ook om de regels te versoepelen voor hoe de opbrengsten gebruikt mogen worden. Momenteel moeten de inkomsten worden besteed aan zaken die relevant zijn voor toeristen, zoals meertalige bewegwijzering en onderhoud van toeristische locaties. Het nieuwe voorstel zou gemeenten toestaan de gelden te gebruiken voor algemene openbare diensten, waaronder afvalinzameling.

 

Deze plannen hebben tot felle reacties geleid in de toeristische sector. Hoteliers waarschuwen dat de verhogingen de groei van deze cruciale economische sector kunnen belemmeren. Barbara Casillo van de hotelvereniging waarschuwt dat andere Europese bestemmingen de voorkeur van toeristen kunnen krijgen als wetgevers "reizigers afschrikken" met hoge belastingen. Federalberghi, de nationale hotelvereniging, is fel gekant tegen de maatregel en wijst erop dat de belasting recentelijk al met 40% is verhoogd.

 

De Italiaanse minister van Toerisme, Daniela Santanchè, verdedigt de plannen en stelt dat ze bedoeld zijn om de dienstverlening te verbeteren en toeristen meer verantwoordelijk te maken. Het ministerie benadrukt dat de discussies met belanghebbenden nog gaande zijn en in september zullen worden voortgezet.

 

De effectiviteit van dergelijke maatregelen staat ter discussie. In Venetië, waar een toegangsheffing voor dagtoeristen werd geïntroduceerd, zijn de bezoekersaantallen niet afgenomen. Sterker nog, de stad heeft meer verdiend dan verwacht, wat vragen oproept over de doeltreffendheid van zulke belastingen in het beheersen van toeristenstromen.

 

In 2023 bracht de toeristenbelasting in heel Italië €702 miljoen op. Grote steden als Rome genereerden meer dan €100 miljoen per jaar met deze belasting. Momenteel passen slechts ongeveer één vijfde van de daartoe gerechtigde gemeenten de toeristenbelasting toe, met grote regionale verschillen. In sommige regio's, zoals Molise, werd de belasting tot voor kort helemaal niet geheven.

 

De voorgestelde hervormingen komen op een moment dat toeristen in heel Europa al te maken hebben met stijgende kosten en toenemende frustratie van lokale bewoners over massatoerisme. Als de plannen worden goedgekeurd, zou dit een nieuwe tegenslag betekenen voor vakantiegangers die naar Italië willen reizen.

 

Terwijl de Italiaanse regering streeft naar een evenwicht tussen het genereren van inkomsten en het behouden van de aantrekkingskracht voor toeristen, blijft de uitkomst van deze voorstellen onzeker. De komende maanden zullen cruciaal zijn in het bepalen van de toekomst van de toeristenbelasting in Italië en de mogelijke gevolgen voor een van 's lands belangrijkste economische sectoren.

 

bron: www.dolcevia.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.