Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 08 oktober 2024 @ 03:36 door Travelboy , 27 keer bekeken

Maak je de oversteek naar België? Dan weet je meestal, nog zonder op de borden te letten, dat je het land bent binnengereden. Het wegdek staat bekend als hobbelig en achterstallig. De Belgische regering wil daarom meer geld in de infrastructuur steken. Waar dat geld vandaan moet komen? Door middel van een wegenvignet voor toeristen.

 

Waarom het vignet in België?

 

België wil tot 2029 meer gaan investeren in infrastructuur. Daar hebben ze bijna een half miljard voor uitgetrokken (opmerkelijk, want in Nederland besteden wij een dergelijk bedrag voor alleen dit jaar al aan infrastructuur). Door een wegenvignet verplicht te stellen, kunnen de Belgen in een jaar zo’n 130 miljoen verdienen. Belangrijk detail: de minister Annick De Ridder van Mobiliteit vindt zelf dat je het wegenvignet géén wegenvignet mag noemen. Ze ziet het ”eerder als een digitale manier om ook buitenlanders mee te laten betalen voor ons wegennet en de slijtage ervan”, aldus de minister.

 

Geldt hetzelfde vignet in zowel Vlaanderen als Wallonië?

 

Het is nog onduidelijk of je hetzelfde vignet in Vlaanderen en Wallonië kunt gebruiken. De 2 deelstaten mogen namelijk zelf hun eigen regels bepalen. Wel is duidelijk dat beide delen van het land wel voor het invoeren van het vignet zijn. Eenzelfde vignet zou het voor de toerist wel een stuk makkelijker maken. Daarom zullen de deelstaten hier nog met elkaar over in overleg gaan.

 

Hoe kun je het vignet aanschaffen?

 

De kans is groot dat het vignet er in elektronische vorm komt, aldus de Vlaamse regering. Het zal dan om een systeem gaan dat het kenteken van een voertuig kan registreren. Geen fysiek vignet dus, maar het principe is hetzelfde. Wat de Waalse regering van plan is, is vooralsnog niet bekend.

 

Wanneer wordt het wegenvignet verplicht gesteld?

 

Naar verwachting wordt het hebben van een vignet in 2027 verplicht. Tot die tijd is het nog onzeker of het mogelijke betaalsysteem ook echt mag worden ingevoerd. Het plan moet namelijk ook nog langs het Europese hof. Eerder ging een plan van Duitsland om tolpoorten in te stellen om deze reden ook niet door.

 

bron: www.maxvakantieman.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.