Blogposts
Blog
Geplaatst op vrijdag 18 oktober 2024 @ 01:42 door Travelboy , 50 keer bekeken
Goed nieuws voor de reislustigen onder ons: uit onderzoek blijkt dat je je mentale gezondheid een groot plezier doet met het plannen van een volgend avontuur. Zelfs als je nog niet precies weet wanneer je vertrekt. Hoe zit dat? We leggen het hieronder uit.
Een vakantie naar een nieuwe bestemming werd door sommige psychologen eerder al in verband gebracht met een waslijst aan voordelen voor de mentale gezondheid. Uit een Amerikaans onderzoek uit 2013 bleek dat reizen zorgt voor meer empathie, aandacht, energie en focus. Wanneer we ons aanpassen aan andere culturen bevordert dit mogelijk ook onze creativiteit, blijkt uit een ander onderzoek.
Maar niet alleen de vakantie zelf lijkt te leiden tot een betere mentale gezondheid. Het plannen van een reis is soms al bijna net zo plezierig als de daadwerkelijke tocht. Een onderzoek van de University of Surrey (VK) toonde in 2002 al aan dat mensen het gelukkigst zijn wanneer ze een vakantie in de planning hebben staan.
In 2014 onderzochten wetenschappers van de Amerikaanse Cornell University hoe het vooruitzicht op een ervaring of belevenis, zoals een reis, iemands geluksgevoel een enorme boost kan geven – veel meer dan de voorpret bij het kopen van spullen.
Volgens Amit Kumar, een van de auteurs van dat onderzoek en onderzoeker aan de University of Texas (VS), zit dat niet in een uitgestippeld reisschema: de voordelen komen vooral van het contact met de mensen die we onderweg tegenkomen.
Dat is misschien ook niet zo verrassend. Reizigers ‘praten uiteindelijk vaker over hun vakantie dan over materiële aankopen’, zegt hij. ‘Ervaringen zijn een beter gespreksonderwerp dan bezittingen.’
Het plannen van een vakantie zorgt bovendien voor een optimistische blik op de wereld, stelt Matthew Killinsworth, die onderzoek doet naar de aard van menselijk geluk. ‘Een groot deel van onze tijd besteden we aan het nadenken over wat nog gaat komen. We worden blij als we weten dat er positieve dingen in het verschiet liggen. En een reis is iets leuks om naar uit te kijken.’
Er is nog een andere reden waarom het plannen van een vakantie ons gelukkiger kan maken. We weten meestal genoeg van wat ons onderweg te wachten staat om er een beeld bij te vormen, maar tegelijkertijd is het nieuw en onzeker genoeg om onze nieuwsgierigheid te prikkelen.
‘We beginnen een reis al te ‘nuttigen’ zodra we erover nadenken,’ zegt Killingsworth. ‘Als we ons inbeelden hoe we gelato eten op een piazza in Rome of hoe de komende wintersportvakantie zal zijn, ervaren we al een versie van die activiteit in ons hoofd.’
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.