Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 14 oktober 2024 @ 12:29 door Travelboy , 11 keer bekeken

Stel je voor: je komt er op het vliegveld achter dat je je paspoort bent vergeten. Normaal heb je dan een probleem, maar met de nieuwe plannen van de Europese Commissie mogelijk niet meer. Zo willen ze het mogelijk maken om je met je telefoon te kunnen identificeren. Zo ziet het plan voor in 2030 eruit.

 

Wat houdt een digitaal paspoort in?

 

De Europese Commissie wil een digitaal paspoort introduceren, zodat je ook zonder het fysieke document kunt reizen. De bedoeling is dat hier een speciale app voor komt, namelijk de EU Digital Travel App. Deze wordt in de toekomst voor iedereen beschikbaar. Je kunt hier je paspoort, maar ook je identiteitskaart aan toevoegen. Het gaat om de informatie die ook in de chip op je huidige paspoort of ID-kaart is opgeslagen, zoals je belangrijkste gegevens en je foto. Je vingerafdruk zit hier niet bij.

 

Waarom een digitaal paspoort?

 

Eurocommissaris Ylva Johansson vindt dat het reizen door Europa sneller en makkelijker moet kunnen met behulp van een digitaal paspoort. “Je kunt je digitale paspoort vooraf opsturen naar een grenspost en het douanepersoneel doet dan van tevoren al onderzoek.” Het douanepersoneel kan zich dan richten op de ‘moeilijke’ gevallen, waarbij extra controles nodig zijn. “Alle andere mensen kunnen dan snel door”, aldus Johansson.

 

Wordt een digitaal paspoort verplicht?

 

Nee, als het digitaal paspoort in gebruik wordt genomen, is dit vrijwillig en gratis. Voorlopig is het alleen mogelijk om hiermee in het Schengengebied te reizen. Het is dus geen vervanging van het fysieke paspoort, maar juist een extra optie.

 

Hoe zeker is de komst van het digitale paspoort?

 

De Europese Commissie wilt het digitale paspoort het liefst vanaf 2030 in gebruik nemen. Hiervoor moeten de EU-lidstaten en het Europese Parlement eerst akkoord gaan met het plan. Pas daarna kan de app ook echt ontwikkeld worden.

 

Sinds 2024 is het fysieke paspoort in Nederland vernieuwd. Er is een extra foto toegevoegd en hij is ook toegankelijker voor mensen met een visuele beperking.

 

bron: www.maxvakantieman.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.