Blog
Geplaatst op zondag 14 juli 2024 @ 03:51 door Travelboy , 400 keer bekeken
Welke middelen werken het best tegen muggen en teken? Waar moet je op letten in de winkel? Kies je voor een product met DEET, icaridine, citriodiol of een ander middel, en in welke concentratie? Wij helpen je deze zomer vrij te blijven van vervelende beten.
Hoewel wetenschappers nog niet alles weten over het gedrag van muggen, weten we wel dat muggen aangetrokken worden door de geur van onze huid, de uitstoot van koolstofdioxide en lichaamswarmte.
Koolstofdioxide en melkzuur zijn de twee belangrijkste stoffen die muggen aantrekken. Koolstofdioxide ademen we uit, maar wordt ook door onze huid afgegeven. Melkzuur komt vrij samen met ons zweet. Daarnaast zijn ook talg, zweet en bacteriële microflora op onze huid een trigger voor muggen. Een combinatie van deze geuren maakt hun voorkeur nog sterker.
Muggen kunnen de geur van onze huid en koolstofdioxide van een langere afstand waarnemen, terwijl ze onze temperatuur en zweet pas van dichtbij opmerken.
Sommige onderzoeken tonen aan dat ook kleuren een invloed kunnen hebben: muggen zouden een voorkeur hebben voor warme of donkere kleuren.
Muggenbeten zijn niet alleen vervelend, maar sommige van deze lastige beestjes kunnen ook ziektes overbrengen zoals malaria, gele koorts of dengue. Daarom is het belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen beten, vooral in tropische gebieden.
Er zijn veel producten tegen muggen op de markt die hun nut aanprijzen. Uit studies blijkt dat de duur en werkzaamheid van de bescherming variëren tussen producten en muggensoorten. Ook de omgeving speelt een rol. Temperatuur, activiteitsniveau van de persoon, transpiratie en blootstelling aan water zijn factoren die de effectiviteit en beschermingsduur kunnen beïnvloeden.
Over het algemeen hangt de werkzaamheid sterk af van het actieve bestanddeel en de concentratie ervan.
Je vindt vaak dezelfde actieve stoffen in verschillende producten. Kies alleen voor middelen met bekende ingrediënten die uitgebreid onderzocht zijn, zoals DEET, citriodiol (eucalyptus citriodora olie) of icaridine. Met een voldoende hoge concentratie werken al deze stoffen zowel tegen muggen als tegen teken, zodat je geen twee aparte producten hoeft te kopen.
WAT IS HET BESTE MIDDEL TEGEN MUGGEN?
Het meest bekende chemische middel tegen muggen is DEET, met zijn karakteristieke geur. Dit product had vroeger een slechte reputatie, maar onderzoek heeft aangetoond dat het veilig is, zelfs bij dagelijks gebruik tijdens een lange vakantie (drie weken). Als de concentratie hoog genoeg is, is DEET het meest doeltreffende middel als je moet reizen naar landen waar muggen tropische ziektes overbrengen (malaria, dengue, enz.).
Welke concentratie DEET?
Studies suggereren dat je het beste producten kunt kopen met een concentratie tussen 20 % en 50 %, een hogere concentratie biedt geen extra bescherming:
I
n België vind je geen middelen tegen muggen meer met een DEET-concentratie hoger dan 50 %.
Is DEET afgeraden voor bepaalde personen?
Muggenwerende middelen met een DEET-concentratie hoger dan 30 % worden afgeraden voor kinderen en zwangere vrouwen.
Mogelijke bijwerkingen van DEET
Mogelijke bijwerkingen zijn huiduitslag en oogirritatie.
Mensen die DEET dagelijks gebruiken hebben symptomen gemeld zoals duizeligheid, concentratieproblemen en hoofdpijn.
DEET kan ernstige toxische effecten hebben, zoals stuiptrekkingen of encefalopathie. Deze zijn gemeld bij misbruik (overvloedig aanbrengen op de huid, systemische inname, directe inhalatie, blootstelling van de ogen), vooral bij kinderen.
In zeer zeldzame gevallen is gemeld dat DEET het zenuwstelsel aantast, met symptomen zoals epileptische aanvallen, beven en spraakproblemen, meestal na blootstelling aan hoge concentraties van de chemische stof. Na onderzoek van de meldingen van stuiptrekkingen concludeerde het EPA (VS) dat het aantal bijwerkingen zeer laag leek, ongeveer 1 op 100 miljoen mensen.
Wees voorzichtig: DEET kan synthetische vezels en plastic beschadigen. Let op met kleding, brillenmonturen, horlogeglazen en camera's.
Deze stof is niet kankerverwekkend.
Samen met DEET is icaridine een van de meest doeltreffende chemische stoffen als je op reis gaat.
Vergeleken met DEET heeft icaridine het voordeel dat deze stof geen bijwerkingen veroorzaakt, zelfs bij langdurig gebruik. Dit middel lijkt minder irriterend te zijn en beter verdragen te worden door onze huid. Het is geurloos en niet vettig.
Muggenwerende middelen zijn verkrijgbaar in verschillende concentraties (12 %, 15 % of 20 %), maar om effectief te zijn moet een muggenwerende middel een concentratie van minstens 20 % hebben, zo blijkt uit onze tests. Het biedt dan 4 tot 6 uur bescherming.
Deze natuurlijke stof heeft ook zijn werkzaamheid bewezen, mits de concentratie in het product hoog genoeg is. We zijn doseringen tegengekomen van 0,6 %, 8,5 %, 10 % en 30 %. Alleen de middelen tegen muggen met een concentratie van minstens 10 % waren effectief. Ze bieden dan 4 tot 6 uur bescherming.
Citriodiol heeft het voordeel dat het gebruikt kan worden door volwassenen, kinderen ouder dan zes maanden en zwangere vrouwen (weinig gegevens beschikbaar, maar waarschijnlijk veilig).
Deze stof kan in sommige gevallen echter huiduitslag veroorzaken.
Op de markt vind je ook producten met andere actieve bestanddelen zoals:
Muggenwerende middelen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten:
Lees voor gebruik van een middel tegen muggen altijd zorgvuldig de bijsluiter en de informatie op de verpakking (waarschuwingen, beschermingsduur, gebruik voor kinderen, toepassingsmethode, enz.). Begin altijd met het aanbrengen op een klein stukje huid om te controleren of je geen allergische reactie krijgt. Als je een reactie ziet, spoel dan onmiddellijk af met water en zeep, en stop direct met het gebruik van het product. Neem bij een ernstige reactie contact op met het Antigifcentrum (070/245.245) of je arts.
Als alles goed gaat, kun je het vervolgens op de rest van je lichaam aanbrengen: zorg er wel voor dat je het alleen op de blootgestelde huid aanbrengt, nooit op een gebied dat bedekt is door kleding. Let er ook op dat je het niet aanbrengt op een lichaamsdeel dat een kind vervolgens in de mond zou kunnen steken, of op wonden of snijwonden.
De kans op bijwerkingen (oog- of huidirritatie, brandwonden, zwellingen, hoofdpijn, braken en krampen) is groter bij producten in rollervorm. Er zijn echter geen bijwerkingen op lange termijn, zolang je deze producten slechts drie weken per jaar gebruikt volgens de instructies van de fabrikant.
Hoewel het gebruik van de door ons goedgekeurde producten veilig is, is het belangrijk om ze verstandig te gebruiken. Neem de volgende voorzorgsmaatregelen:
Als je naast een middel tegen muggen ook zonnecrème nodig hebt, houd er dan rekening mee dat DEET de werkzaamheid van je zonnecrème vermindert. Omgekeerd heeft zonnecrème weinig effect op het muggenwerende middel.
Voor de beste bescherming breng je eerst zonnecrème aan en wacht je tot deze volledig is ingetrokken voordat je het muggenwerende middel gebruikt. Producten die beide combineren worden niet aanbevolen.
De veiligheid van het product hangt ook af van de persoon op wie het wordt aangebracht. Zo moet je voorzichtiger zijn met kinderen en zwangere vrouwen dan met volwassenen.
De werkzaamheid hangt af van de actieve stof en het geografische gebied waar je reist. Bij DEET geldt: hoe hoger de concentratie, hoe langer het product werkzaam is. Een DEET-concentratie van meer dan 50 % is echter niet aan te raden, en deze concentratie is niet beduidend langer werkzaam.
Kijk op de verpakking hoe vaak je het product opnieuw moet aanbrengen. Regen, zweten en zwemmen beïnvloeden ook de werkingsduur van deze producten.
Actief bestanddeel |
Werkingsduur |
Volwassenen |
Kinderen |
Zwangere vrouwen* |
DEET |
20-30 %: 4-6u |
20-50 % |
20-30 % |
|
40-50 % : 8u |
||||
Citriodiol |
4-6u |
20-25 % |
||
Eucalyptus citriodiora oil |
||||
Icaridine |
4-6u |
20-25% |
* weinig gegevens, waarschijnlijk veilig
Voornamelijk rollers geven bij eenmalig gebruik meer kans op bijwerkingen. Gebruikers kunnen last krijgen van:
Op langere termijn zijn er gelukkig geen bijwerkingen, zolang je zulke producten enkele weken per jaar op een normale manier gebruikt, bijvoorbeeld tijdens je vakantie. Geen enkele (in België toegelaten) actieve stof gaf na drie weken gebruik kans op hormonale problemen, problemen met de voortplanting of kanker.
Om jezelf tegen muggen te beschermen, hoef je niet per se een muggenwerende middel te gebruiken. In België in elk geval kun je deze beestjes op natuurlijke wijze op afstand houden. Muggen houden niet van bepaalde geuren, en er zijn stoffen die ervoor zorgen dat we voor hen "minder lekker" ruiken. Daardoor zullen muggen, maar ook teken, minder geneigd zijn om ons te steken of te bijten.
Over apps, gadgets, citronellabars en armbanden kunnen we kort zijn: ze zijn duur en hebben geen enkel nut.
Volgens de fabrikanten van ultrasone afweerapparaten is het simpel: het apparaat zendt een reeks geluidsgolven met een zeer hoge frequentie uit, die muggen zeer onaangenaam zouden vinden. Maar ons onderzoek toont aan dat ultrasone geluiden absoluut geen afschrikkend effect hebben op muggen, net zomin als ultrasone apps op smartphones die beloven muggen op afstand te houden.
Ook de muggenwerende eigenschappen van citronella (in de vorm van bars of zeep), niet te verwarren met citriodiol, zijn lang geprezen, maar dit natuurlijke product is slechts enkele minuten werkzaam. Bovendien is het een allergene stof die bij sommige mensen reacties kan uitlokken.
Tijm, geraniol, pepermunt of kruidnagel zijn net zo nutteloos tegen muggen als supplementen met vitamine B, knoflook of ui.
Als je graag wandelt in de natuur, bescherm je je tijdens de warmere maanden ook maar beter tegen teken. Veel muggenwerende producten werken ook als afweermiddel tegen teken. Deze kleine insecten zijn eveneens dragers van ziekten zoals de ziekte van Lyme of tekenencefalitis. Hier zijn enkele tips om ze te vermijden:
Onze laatste test heeft aangetoond dat producten die muggen op afstand houden ook werken tegen teken.
In de meeste gevallen veroorzaakt een muggenbeet jeuk en een lichte zwelling van de huid die na enkele dagen verdwijnt. In zeldzamere gevallen lijden sommige mensen aan allergische reacties die ademhalingsmoeilijkheden, zwellingen in het gezicht en buikpijn veroorzaken. Bel in dat geval onmiddellijk je arts of het noodnummer (112).
Hier zijn 5 tips om de jeuk van een muggenbeet te verlichten:
bron: www.test-aankoop.be
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.