Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 14 juli 2024 @ 03:51 door Travelboy , 237 keer bekeken

Welke middelen werken het best tegen muggen en teken? Waar moet je op letten in de winkel? Kies je voor een product met DEET, icaridine, citriodiol of een ander middel, en in welke concentratie? Wij helpen je deze zomer vrij te blijven van vervelende beten.

 

Wat trekt muggen aan?

 

Hoewel wetenschappers nog niet alles weten over het gedrag van muggen, weten we wel dat muggen aangetrokken worden door de geur van onze huid, de uitstoot van koolstofdioxide en lichaamswarmte.

 

Koolstofdioxide en melkzuur zijn de twee belangrijkste stoffen die muggen aantrekken. Koolstofdioxide ademen we uit, maar wordt ook door onze huid afgegeven. Melkzuur komt vrij samen met ons zweet. Daarnaast zijn ook talgzweet en bacteriële microflora op onze huid een trigger voor muggen. Een combinatie van deze geuren maakt hun voorkeur nog sterker.

 

Muggen kunnen de geur van onze huid en koolstofdioxide van een langere afstand waarnemen, terwijl ze onze temperatuur en zweet pas van dichtbij opmerken.

 

Sommige onderzoeken tonen aan dat ook kleuren een invloed kunnen hebben: muggen zouden een voorkeur hebben voor warme of donkere kleuren.

 

Een mug prikt een mens

Welke middelen worden aanbevolen om muggen op afstand te houden?

 

Muggenbeten zijn niet alleen vervelend, maar sommige van deze lastige beestjes kunnen ook ziektes overbrengen zoals malaria, gele koorts of dengue. Daarom is het belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen beten, vooral in tropische gebieden.

 

Welke factoren kunnen de werkzaamheid van de producten beïnvloeden?

 

Er zijn veel producten tegen muggen op de markt die hun nut aanprijzen. Uit studies blijkt dat de duur en werkzaamheid van de bescherming variëren tussen producten en muggensoorten. Ook de omgeving speelt een rol. Temperatuur, activiteitsniveau van de persoon, transpiratie en blootstelling aan water zijn factoren die de effectiviteit en beschermingsduur kunnen beïnvloeden.

 

Over het algemeen hangt de werkzaamheid sterk af van het actieve bestanddeel en de concentratie ervan.

 

Je vindt vaak dezelfde actieve stoffen in verschillende producten. Kies alleen voor middelen met bekende ingrediënten die uitgebreid onderzocht zijn, zoals DEETcitriodiol (eucalyptus citriodora olie) of icaridine. Met een voldoende hoge concentratie werken al deze stoffen zowel tegen muggen als tegen teken, zodat je geen twee aparte producten hoeft te kopen.

 

WAT IS HET BESTE MIDDEL TEGEN MUGGEN?

 

 

DEET

 

Het meest bekende chemische middel tegen muggen is DEET, met zijn karakteristieke geur. Dit product had vroeger een slechte reputatie, maar onderzoek heeft aangetoond dat het veilig is, zelfs bij dagelijks gebruik tijdens een lange vakantie (drie weken). Als de concentratie hoog genoeg is, is DEET het meest doeltreffende middel als je moet reizen naar landen waar muggen tropische ziektes overbrengen (malaria, dengue, enz.).

 

Welke concentratie DEET?

 

Studies suggereren dat je het beste producten kunt kopen met een concentratie tussen 20 % en 50 %, een hogere concentratie biedt geen extra bescherming:

 

  • Een concentratie van 20 % tot 30 % biedt 4 tot 6 uur bescherming.
  • Een concentratie van 40 % tot 50% biedt 8 uur bescherming.

I

n België vind je geen middelen tegen muggen meer met een DEET-concentratie hoger dan 50 %.

 

Is DEET afgeraden voor bepaalde personen?

 

Muggenwerende middelen met een DEET-concentratie hoger dan 30 % worden afgeraden voor kinderen en zwangere vrouwen.

 

Mogelijke bijwerkingen van DEET

 

Mogelijke bijwerkingen zijn huiduitslag en oogirritatie.

 

Mensen die DEET dagelijks gebruiken hebben symptomen gemeld zoals duizeligheidconcentratieproblemen en hoofdpijn.

 

DEET kan ernstige toxische effecten hebben, zoals stuiptrekkingen of encefalopathie. Deze zijn gemeld bij misbruik (overvloedig aanbrengen op de huid, systemische inname, directe inhalatie, blootstelling van de ogen), vooral bij kinderen.

 

In zeer zeldzame gevallen is gemeld dat DEET het zenuwstelsel aantast, met symptomen zoals epileptische aanvallen, beven en spraakproblemen, meestal na blootstelling aan hoge concentraties van de chemische stof. Na onderzoek van de meldingen van stuiptrekkingen concludeerde het EPA (VS) dat het aantal bijwerkingen zeer laag leek, ongeveer 1 op 100 miljoen mensen.

 

Wees voorzichtig: DEET kan synthetische vezels en plastic beschadigen. Let op met kleding, brillenmonturen, horlogeglazen en camera's.

 

Deze stof is niet kankerverwekkend.

 

Vrouw gebruikt spray tegen muggen op haar been

 

Icaridine

 

Samen met DEET is icaridine een van de meest doeltreffende chemische stoffen als je op reis gaat.

  • In landen waar muggen tropische ziektes overbrengen, worden de meest effectieve producten met DEET aangeraden.
  • Voor regio's in Europa waar veel muggen voorkomen (Zweden, de Camargue, etc.) kunnen producten met icaridine of citriodiol geschikt zijn.
  •  

Vergeleken met DEET heeft icaridine het voordeel dat deze stof geen bijwerkingen veroorzaakt, zelfs bij langdurig gebruik. Dit middel lijkt minder irriterend te zijn en beter verdragen te worden door onze huid. Het is geurloos en niet vettig.

 

Muggenwerende middelen zijn verkrijgbaar in verschillende concentraties (12 %, 15 % of 20 %), maar om effectief te zijn moet een muggenwerende middel een concentratie van minstens 20 % hebben, zo blijkt uit onze tests. Het biedt dan 4 tot 6 uur bescherming.

 

Citriodiol (eucalyptus citriodora olie)

 

Deze natuurlijke stof heeft ook zijn werkzaamheid bewezen, mits de concentratie in het product hoog genoeg is. We zijn doseringen tegengekomen van 0,6 %, 8,5 %, 10 % en 30 %. Alleen de middelen tegen muggen met een concentratie van minstens 10 % waren effectief. Ze bieden dan 4 tot 6 uur bescherming.

 

Citriodiol heeft het voordeel dat het gebruikt kan worden door volwassenen, kinderen ouder dan zes maanden en zwangere vrouwen (weinig gegevens beschikbaar, maar waarschijnlijk veilig).

 

Deze stof kan in sommige gevallen echter huiduitslag veroorzaken.

 

Andere middelen tegen muggen

 

Op de markt vind je ook producten met andere actieve bestanddelen zoals:

 

  • Cymbopogon winterianus (Java citronella-olie). Dit middel bevat verschillende stoffen die allergieën kunnen veroorzaken (citronella, limoneen, geraniol, etc.). Bij onze laatste test kwamen we een product tegen met een concentratie van 36 % dat doeltreffend was.
  • Geraniol. Deze stof staat op een Europese lijst van 80 parfums die erkend zijn als allergenen. Het werd gebruikt in een muggenwerende armband die niet effectief bleek.
  • Citronella. Verkocht in de vorm van bars (zeep)is dit middel nutteloos.
  • IR3535. Bij onze laatste tests kwamen we producten tegen met een concentratie tot 20 %, maar ze waren niet doeltreffend.
Op zoek naar de beste antimuggenmiddel?

Spray, roller of ander product: welk middel tegen muggen kiezen?

 

Muggenwerende middelen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten:

 

  • Antimuggensprays moeten op je huid worden gespoten. Spuit het product nooit rechtstreeks in je ogen, mond, neus of oren. Gebruik je hand om het veilig over je gezicht te verspreiden. Denk eraan je handen goed te wassen als je klaar bent.

 

  • Met een roller kun je de crème, gel of lotion rechtstreeks op je huid aanbrengen. Er gaat dus minder verloren dan met sprays. Het risico op bijwerkingen is groter omdat de aangebrachte dosis meestal hoger is.

 

  • Armbanden tegen muggen moeten om de pols worden gedragen. De armbanden bieden volgens de verpakking een bescherming van 14 tot 20 dagen, maar onze tests hebben aangetoond dat ze niet doeltreffend zijn.

 

  • Zeep. Een merk biedt zeep met citronellageur aan. Je moet de delen van het lichaam die je wilt beschermen ermee inwrijven zodat je huid het product kan opnemen. Maar net als de armband tegen muggen, bleek ook de zeep nutteloos.

 

  • Apps die je op je smartphone installeert of speciale apparaatjes, zenden ultrasone geluiden uit die muggen zouden afweren. Maar opnieuw: zonder effect.

Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van middelen tegen muggen

 

Lees voor gebruik van een middel tegen muggen altijd zorgvuldig de bijsluiter en de informatie op de verpakking (waarschuwingen, beschermingsduur, gebruik voor kinderen, toepassingsmethode, enz.). Begin altijd met het aanbrengen op een klein stukje huid om te controleren of je geen allergische reactie krijgt. Als je een reactie ziet, spoel dan onmiddellijk af met water en zeep, en stop direct met het gebruik van het product. Neem bij een ernstige reactie contact op met het Antigifcentrum (070/245.245) of je arts.

 

Als alles goed gaat, kun je het vervolgens op de rest van je lichaam aanbrengen: zorg er wel voor dat je het alleen op de blootgestelde huid aanbrengt, nooit op een gebied dat bedekt is door kleding. Let er ook op dat je het niet aanbrengt op een lichaamsdeel dat een kind vervolgens in de mond zou kunnen steken, of op wonden of snijwonden.

 

De kans op bijwerkingen (oog- of huidirritatie, brandwonden, zwellingen, hoofdpijn, braken en krampen) is groter bij producten in rollervorm. Er zijn echter geen bijwerkingen op lange termijn, zolang je deze producten slechts drie weken per jaar gebruikt volgens de instructies van de fabrikant.

 

Hoewel het gebruik van de door ons goedgekeurde producten veilig is, is het belangrijk om ze verstandig te gebruiken. Neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

 

Speciale instructies als je een middel tegen muggen voor je kinderen gebruikt

 

  • Gebruik geen middelen tegen muggen voor baby's jonger dan zes maanden, maar bescherm ze liever met een muskietennet.
  • Gebruik alleen een middel tegen muggen als er geen andere mogelijkheid is, bijvoorbeeld om kinderen te beschermen tegen tropische ziekten.
  • Laat kinderen nooit zelf dit soort producten aanbrengen, en bewaar ze buiten hun bereik.
  • Spuit nooit direct op je huid, maar breng het product aan met je handen.
  • Breng geen muggenwerende middelen aan op de handen of het gezicht van jonge kinderen.

 

 

Kunnen zonnecrème en muggenwerende middelen tegelijk worden aangebracht?

 

Als je naast een middel tegen muggen ook zonnecrème nodig hebt, houd er dan rekening mee dat DEET de werkzaamheid van je zonnecrème vermindert. Omgekeerd heeft zonnecrème weinig effect op het muggenwerende middel.

 

Voor de beste bescherming breng je eerst zonnecrème aan en wacht je tot deze volledig is ingetrokken voordat je het muggenwerende middel gebruikt. Producten die beide combineren worden niet aanbevolen.

Mogen zwangere vrouwen en kinderen muggenwerende middelen gebruiken?

 

Kies muggenwerende middelen met de juiste concentratie actieve bestanddelen

 

De veiligheid van het product hangt ook af van de persoon op wie het wordt aangebracht. Zo moet je voorzichtiger zijn met kinderen en zwangere vrouwen dan met volwassenen.

 

De werkzaamheid hangt af van de actieve stof en het geografische gebied waar je reist. Bij DEET geldt: hoe hoger de concentratie, hoe langer het product werkzaam is. Een DEET-concentratie van meer dan 50 % is echter niet aan te raden, en deze concentratie is niet beduidend langer werkzaam.

 

Kijk op de verpakking hoe vaak je het product opnieuw moet aanbrengen. Regen, zweten en zwemmen beïnvloeden ook de werkingsduur van deze producten.

 

Actief bestanddeel

Werkingsduur

Volwassenen

Kinderen
(vanaf 6 maanden)

Zwangere vrouwen*

DEET

20-30 %: 4-6u

20-50 %

20-30 %

40-50 % : 8u

Citriodiol

4-6u

20-25 %

Eucalyptus citriodiora oil

Icaridine

4-6u

20-25%

* weinig gegevens, waarschijnlijk veilig

 

Kunnen middelen tegen muggen bijwerkingen veroorzaken?

 

Voornamelijk rollers geven bij eenmalig gebruik meer kans op bijwerkingen. Gebruikers kunnen last krijgen van:

  • huid- of oogirritatie;
  • een brandend gevoel;
  • een zwelling;
  • hoofdpijn;
  • niezen;
  • spierkrampen;
  • braken.

 

Op langere termijn zijn er gelukkig geen bijwerkingen, zolang je zulke producten enkele weken per jaar op een normale manier gebruikt, bijvoorbeeld tijdens je vakantie. Geen enkele (in België toegelaten) actieve stof gaf na drie weken gebruik kans op hormonale problemen, problemen met de voortplanting of kanker.

Wat zijn doeltreffende natuurlijke methoden tegen muggen?

 

Om jezelf tegen muggen te beschermen, hoef je niet per se een muggenwerende middel te gebruiken. In België in elk geval kun je deze beestjes op natuurlijke wijze op afstand houden. Muggen houden niet van bepaalde geuren, en er zijn stoffen die ervoor zorgen dat we voor hen "minder lekker" ruiken. Daardoor zullen muggen, maar ook teken, minder geneigd zijn om ons te steken of te bijten.

 

Kleding en muskietennetten verhogen de bescherming

  • Je kunt muggen op afstand houden door je kledingkeuze. Draag bij voorkeur frisse, losse en lichte kleding die je armen, benen en enkels bedekt. Kies gesloten schoenen in plaats van sandalen.
  • Bedek jezelf zo veel mogelijk (voeten, enkels, benen, armen ...), vooral bij zonsopgang en zonsondergang, want dat zijn de momenten waarop muggen het meest actief zijn.
  • Stilstaand water is de plaats bij uitstek waar muggen zich schuilhouden en voortplanten. Ververs het water in mogelijke broedplekken zoals emmers of vogelbadjes geregeld.
  • Plaats muggenramen in ramen en deuren.
  • Hang eventueel een muskietennet boven je bed om 's nachts de muggen op afstand te houden.
  •  

Armbanden en ultrasone apparaten werken niet

 

Over apps, gadgets, citronellabars en armbanden kunnen we kort zijn: ze zijn duur en hebben geen enkel nut.

 

Volgens de fabrikanten van ultrasone afweerapparaten is het simpel: het apparaat zendt een reeks geluidsgolven met een zeer hoge frequentie uit, die muggen zeer onaangenaam zouden vinden. Maar ons onderzoek toont aan dat ultrasone geluiden absoluut geen afschrikkend effect hebben op muggen, net zomin als ultrasone apps op smartphones die beloven muggen op afstand te houden.

 

Ook de muggenwerende eigenschappen van citronella (in de vorm van bars of zeep), niet te verwarren met citriodiol, zijn lang geprezen, maar dit natuurlijke product is slechts enkele minuten werkzaam. Bovendien is het een allergene stof die bij sommige mensen reacties kan uitlokken.

 

Tijmgeraniolpepermunt of kruidnagel zijn net zo nutteloos tegen muggen als supplementen met vitamine Bknoflook of ui.

 

Muggen afweren en teken afweren, dezelfde strijd?

 

Als je graag wandelt in de natuur, bescherm je je tijdens de warmere maanden ook maar beter tegen teken. Veel muggenwerende producten werken ook als afweermiddel tegen teken. Deze kleine insecten zijn eveneens dragers van ziekten zoals de ziekte van Lyme of tekenencefalitis. Hier zijn enkele tips om ze te vermijden:

 

  • Draag, voor zover dat kan, beschermende kleding zoals een T-shirt met lange mouwen, een hoed of een pet.
  • Stop je broekspijpen in je kousen. Ga zeker niet met blote benen wandelen door struiken of hoog gras. 
  • Blijf in bossen en parken zoveel mogelijk op de wandelpaden en vermijd dichte en hoge begroeiing.
  • Controleer jezelf na elke wandeling grondig op teken. Deze beestjes nestelen zich op warme en vochtige plekken zoals de knieholtes, de liesstreek of de oksels.
  •  

Onze laatste test heeft aangetoond dat producten die muggen op afstand houden ook werken tegen teken.

Wat te doen bij een muggenbeet?

 

In de meeste gevallen veroorzaakt een muggenbeet jeuk en een lichte zwelling van de huid die na enkele dagen verdwijnt. In zeldzamere gevallen lijden sommige mensen aan allergische reacties die ademhalingsmoeilijkheden, zwellingen in het gezicht en buikpijn veroorzaken. Bel in dat geval onmiddellijk je arts of het noodnummer (112).

 

5 tips om de jeuk van een muggenbeet te verzachten

 

Hier zijn 5 tips om de jeuk van een muggenbeet te verlichten:

 

  1. 1. Was de plek van de beet met water en zeep.
  2. 2. Vermijd heet water, cosmetica en wollen kleding. Deze kunnen je huid irriteren.
  3. 3. Koel de plek van de beet, bijvoorbeeld met een nat washandje of ijsblokjes gewikkeld in een handdoek.
  4. 4. Breng eventueel wat hydraterende crème aan (op de droge huid).
  5. 5. Als de beet begint te jeuken, kun je een verzachtende (of antiallergene) zalf aanbrengen.

bron:  www.test-aankoop.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.